After Darks Lasse Flinckman är död

After Darks Lasse Flinckman är död.
Foto: Sven Lindwall
Lasse Flinckmans livskamrat Henrik Strömberg bekräftar dödsfallet: "Jag vill att ni ska tala om hur älskad han var av alla, vilken fantastisk människa han faktiskt var, det kan jag inte säga nog", säger Henrik.
Foto: Daniel Nilsson
Den före detta After Dark-medlemmen gick bort 18 april i år efter en tids sjukdom.
Foto: Lasse Svensson
Flinckman var tidigare med i After Dark tillsammans med Christer Lindarw.
Foto: Gugge Zelander
Lasse Flinckman lämnade gruppen After Dark 2009 efter drygt 30 år tillsammans.
Foto: Johan Adelgren

Lasse Flinckman är död.

Den före detta After Dark-medlemmen gick bort 18 april i år efter en tids sjukdom, berättar livskamraten Henrik Strömberg för Expressen. 

– Jag vill att ni ska tala om hur älskad han var av alla, vilken fantastisk människa han faktiskt var, det kan jag inte säga nog, säger Henrik. 

Lasse Flinckman har gått bort 

Den tidigare dragshowartisten, som var en av medlemmarna i After Dark, avled måndagen den 18 april i år, enligt Skatteverket. Han blev 66 år gammal. 

Han gick bort efter en tids sjukdom, berättar livskamraten Henrik Strömberg. 

Livskamraten Henrik Strömberg om sorgen

– Jag vill tala om hur älskad han var av alla, vilken fantastisk människa han faktiskt var, det kan jag inte säga nog. Lasse gick bort efter en tids sjukdom, och så är det, säger Henrik Strömberg. 

Henrik Strömberg berättar om sorgen. Han kallar tomheten för "enorm". 

– Han är en av de personer i svenskt nöjesliv som glatt otroligt många människor. Att han gått bort är ett faktum, och det är oerhört sorgligt och smärtsamt på alla sätt och vis. Han lämnar en stor tomhet efter sig, som är enorm, säger Henrik. 

Managern Agne Olsson arbetade med Lasse Flinckman under After Dark-tiden. Han 

– Det är jättetråkigt. Lasse var en jävla stor del av After Dark. Det var Christer och han på något sätt. De var så olika figurer. Det var det som gjorde deras storhet. Det fungerar fortfarande bra, men det var väldigt roligt när Lasse var med. Rent privat var han väldigt rolig, säger Olsson. 

Lasse Flinckman var märkt av sjukdomar den sista tiden, berättar vännen Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson. Han hade dragit sig undan offentligheten och hade inte en stor umgängeskrets, enligt vännerna. 

Flinckman hade också gått ned mycket i vikt. 

– Han hade ett stort hjärta, men på slutet var han inte så stor i kroppen. Han blev ganska smal. Han kämpade med många av sina sjukdomar och hade det svårt mot slutet, säger Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson. 

Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson säger att Lasse Flinckman hade hjälp av en syrgastub mot slutet. Lungorna orkade i bland inte med, säger han. 

– Jag hoppas att Lasse har det mycket skönare nu och slipper gå med sin syrgastub. Jag älskar Lasse och hela människan, han var suveränt rolig och väldigt varm, säger Wilhelmsson och fortsätter: 

– När han ringde var han pigg och glad. Han ville inte beklaga sig.

Lasse Flinckman höll skenet uppe utåt, säger Lars-Åke Babsan Wilhelmsson.

– När han mådde dåligt tog han inte kontakt med folk, han visade bara sin positiva sida. Han hade det nog väldigt kämpigt många dagar, men då höll han det för sig själv.

Flinckman lämnade After Dark efter drygt 30 år 2009.

Då drog han sig tillbaka från offentligheten. De sista åren i livet bodde Flinckman i Tågarp i Skåne och drev kaféet Why not café i Landskrona, efter att ha sålt Flinckmans café 2012. 

Lasse Flinckman lämnade rampljuset

Kaféverksamheten blev en stor framgång. 

2009 berättade Lasse Flinckman om sitt nya liv utanför rampljuset i en intervju med "Sommarkväll". I intervjun ville Flinckman inte prata om den okända sjukdom han drabbades av 2005. 


LÄS MER: Flinckman: "Jag hatar att älta sjukdomar"


Men han konstaterade att han förändrade sitt liv, till följd av den. 

– Jag hatar att älta sjukdomar men jag fick lite problem med lungorna. Då kände jag att jag fick en annan syn på livet och ändrade mig lite. Jag ville ta det lite lugnare, sa han i "Sommarkväll" då.

Lasse Flinckman hade då gått ned mycket i vikt. 

– Jag blev krasslig 2005 och då får man en annan värdering i livet, sa han då. 

Lasse Flinckmans kafé blev en stor succé. När Kvällsposten besökte honom i första fiket Flinckmans café 2011, berättade han om beslutet att lämna After Dark. 

– Jag ville inte göra samma show 450 gånger, jag behövde nya utmaningar och jag ville uppleva lugnet som finns här. Och, jag hatar att turnera och vakna upp på olika hotellrum, sa han då. 


LÄS MER: Flinckmans nya liv efter After Dark


Medverkade i Melodifestivalen 2004

I samma intervju berättade Flinckman att han 2005 diagnostiserades med lungsäcksinflammation. 

After Dark, med Christer Lindarw och Lasse Flinckman i spetsen, medverkade och fick stort genomslag 2004 i Melodifestivalen med låten "La dolce vita". Hösten 2004 hade de premiär med en krogshowen på Tyrol i Stockholm.

Det var året därpå som Flinckman blev sjuk. 2006 berättade Christer Lindarw att Flinckman legat i respirator och tappat lungorna på sex liter vätska.

– Lasse var tvungen att läggas in på sjukhus. Det var jätteallvarligt, det var nära att han dog, sa Lindarw då. 

After Dark medverkade i Melodifestivalen även 2007. Men Flinckman nobbade medverkan. Han orkade inte. Två år senare tog Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson Flinckmans plats i gruppen. 

När After Dark uppträdde i Melodifestivalen i år var Lindarw ensam frontperson. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.