Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

af Ugglas om prozac, schlager och konst

HERR SNUBBLARMAN. Caroline af Ugglas har en egen "Herr Gårman" på armen, en som snubblar. Hon vet hur det känns att snubbla i livet. När hon var yngre var hon beroende av prozac. "Det var som att vara på rejv" säger hon.
Plötsligt syns hon överallt, konstnären och sångerskan Caroline af Ugglas, 34. I går kunde ni se henne i "På spåret". Och i vinter står hon på scen i schlager-SM. Samtidigt slåss Caroline mot sin depression.
- Innan jag fick barn funderade jag på självmord, men jag har aldrig vågat, berättar hon.

FAKTA

Caroline af Ugglas
Ålder: 34.
Familj: Maken Heinz, dottern EddieLee, 6, och styvdottern Olivia, 11.
Bor: I en nybyggd villa på landet utanför Kungsängen.
Stället heter Ugglero.
Yrke: Konstnär, sångerska och körledare.
Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen.
Har medverkat i "På spåret" och "Folktoppen".
Framöver väntar "Så ska det låta" och "Sing along".
Släpper nytt album i början av nästa år.

På ena armen har Caroline af Ugglas tatuerat en "Herr Snubblarman" - en "Herr Gårman" som snubblar till. Det känns typiskt. Caroline vet vad det innebär att snubbla. - Men jag har aldrig tappat fotfästet, säger hon.

Tog sitt liv

Ångesten går i Carolines släkt och är på något sätt genetisk. - Min morbror begick självmord och min morfar var deprimerad. Som ung började Caroline därför att knapra prozac ända tills hon upptäckte vad tabletterna gjorde med henne. - Jag blev tokig. Det var som att vara på rejv. Men det var inte förrän jag försökte lägga av och abstinensen kom, som jag förstod att jag var beroende. Då var Caroline 23 år. - Det var som att få stötar i kroppen. Man får svallningar och glömmer bort vem man är. Efter flera år kunde det fortfarande hända. Jag kunde stå och byta blöjor på min dotter och för några sekunder bara tappa greppet.

Fem år

De skulle ta Caroline fem år att bli kvitt beroendet. Men det depressiva, det finns kvar. - Ungefär tre dagar i veckan vaknar jag och känner mig deprimerad. Andra dagar känner jag mig skitglad. Ser jag på mitt liv med friska ögon inser jag att jag är lycklig med en bra familj och trevliga vänner. Nu vet jag att deppigheten är ett hjärnspöke. Jag kan se ljuset. Carolines måtto är: "Som man bäddar får man ligga". Och det märks. Hon har slutat supa för att hon vet att spriten gör henne destruktiv och aggressiv. Ångesten motar hon bort genom att vara "schyst mot sig själv".

"Revolt mot mig själv"

Nästa år tävlar Caroline i den ständigt leende Melodifestivalen. Det är förbjuden mark för en stereotypt ångestfylld och excentrisk konstnär. Caroline själv har knappt tittat på tävlingen och har sagt att hon aldrig skulle ställa upp. Nu har hon tänkt om. - Jag har alltid varit rebellisk. Det här är min revolt mot mig själv. Jag vill inte vara en konstnär som lägger pannan i djupa veck, utan är gärna folklig. Min låt? Den låter som Joplin på svenska och mera upptempo. Schlagerfierad Joplin? - Ja, just det.