Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten: Filmen kan vara bra bevis

Annie Dahlberg och Jennifer Paatere berättar om övergrepp.
Juristen Ingela Hessius.
”Paradise Hotel”-deltagarna Jennifer Paatere och Annie Dahlberg.
Foto: Viafree/Paradise hotel
Toby Johnson får lämna programmet under tisdagens sändning.
Foto: Viafree/Paradise hotel

Två deltagare i årets upplaga av ”Paradise Hotel” anklagar deltagaren Toby Johnson för övergrepp under inspelningen av programmet.

Under tisdagens program får den utpekade deltagaren, Toby Johnson, lämna programmet, efter beslut från produktionsbolaget.

Händelserna kan vara föremål för en brottsutredning, menar advokaten Ingela Hessius.

Delar av anklagelserna sänds i programmet på tisdagen och den utpekade deltagaren Toby Johnson har kastats ut ur programmet.

– Om det är så att det finns ett material som visar att det är en fråga om våldtäkt så är det naturligtvis väldigt allvarligt – men också en fråga som jag tycker att polis och åklagare bör utreda, säger rättsexperten och advokaten Ingela Hessius.

– Det som är filmat kan vara bevisning i ett brottmål. Skulle det vara så att det finns inspelat situationer när någon utsätts så är det väldigt bra bevisning för åklagarsidan. 

Åklagare som ser programmet kan inleda utredning

Faktum är att varje enskild åklagare har möjlighet att inleda en förundersökning baserat på medieuppgifter av det här slaget.

– Är det så att det sänds och en åklagare ser, att det visas ett övergrepp, så har en åklagare en möjlighet att på eget initiativ inleda en förundersökning, det är inte en skyldighet men en möjlighet, säger Hessius.

Juristen säger att det troligen är unikt med den här typen av misstänkta sexuella övergrepp i en realityshow. Hon har inte hört talas om liknande fall. Men hon vill ogärna uttala sig om även produktionsbolaget har agerat klandervärt som tagit del av informationen men inte anmält det.

– Det vill inte jag uttala mig om, då ska jag ha mer fakta. Normalt sett har du ingen skyldighet att anmäla brott som privatperson, säger Hessius.

– Men om vi hypotetiskt säger att de haft tillgång till vad som hänt, eller påstås ha hänt, så är det klart att man blir undrande inför deras ställningstagande eller om de inte stöttat de som har berättat, att de borde polisanmäla.

Moraliskt klandervärt alltså?

– Ja, precis. Det som är allra viktigast är att stötta den som blivit utsatt, alltså de här kvinnorna, och se till att de gör en polisanmälan, säger Hessius.

Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson kastas ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.