Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adrian Macéus spelar Bert: ”Har varit väldigt ensam”

Adrian Macéus om hur det är att spela Bert
Adrian Macéus, 15, spelar Bert Ljung i den nya serien på C More.
Foto: Adrianmaceus.se
I serien får tittarna se Arvid Bergelv som Lill-Erik, Lily Wahlsteen som Thora, Adrian Macéus som Bert och Samy Karlsson Fariat som Åke.
Foto: Daniel Stigefelt / C More

Den 1 april dyker tonårskillen Bert Ljung och hans vänner upp i rutan än en gång, i modern tappning.

Då har nämligen den nya Bert-serien premiär på C More. 

Den här gången är det 15-åriga Adrian Macéus som spelar rollen som Bert.

– Han är en förvirrad tonåring med tonårsproblem, och lite extra allt. Men rollen är sjukt kul att spela, och det var väldigt roligt att få göra en modern tolkning av den.

När han först fick erbjudandet om att spela Bert var det inte självklart att han skulle tacka ja, berättar Adrian Macéus. Dels var han rädd att han inte skulle hinna med både inspelning och skola, men det fanns även en annan orostanke. 

– Det är lätt att som skådespelare bli förknippad med en karaktär och inte kunna göra någonting mer sedan. Men i slutändan tackade jag ja för att det lät som en väldigt rolig roll att få spela, att få gå in i en karaktär som är så långt i från mig själv. Och jag har ju fått andra roller så det löste sig det med.

Adrian Macéus har utvecklats mycket både som person och skådespelare genom att spela Bert, säger han.
Foto: Daniel Stigefelt / C More

Den största skillnaden mellan honom och Bert, menar Adrian Macéus, är deras kärleksliv. 

– Han har ju väldigt mycket kärleksproblem. Det kanske jag också har, men inte lika mycket. Han är en guldfisk brukar jag säga. Han hittar någon tjej, sedan hittar han en annan tjej, och sedan hittar han en tredje. Han hoppar runt verkligen. Det skulle inte jag säga att jag gör, säger han med ett skratt. 

”Vi är väldigt olika som personer”, säger Adrian Macéus om sig själv och karaktären Bert Ljung.
Foto: Adrianmaceus.se

Kände sig utanför – vill nu stoppa mobbning

Förutom att skådespela och gå i skolan gör Adrian Macéus även musik och driver en podcast tillsammans med artisten Klara Almström. Dessutom är han ambassadör för Friends, och brinner för att motverka mobbning. 

– Jag har själv varit utanför och varit väldigt ensam så jag vet hur det känns. Jag hoppas som ung ambassadör att kunna prata på ett annat sätt med andra yngre, men även komma åt de som är passiva. Om du står bredvid och inte gör någonting så är du indirekt med och mobbar, säger Adrian Macéus.

Adrian Macéus har tidigare spelat huvudrollen i musikalen ”Billy Elliot” på Stockholms stadsteater, och 2018 syntes han i rollen som Leo i julkalendern ”Storm på Lugna gatan”. Rollen som Bert i den nya serien på C More är baserad på bokserien om Bert av Anders Jacobsson och Sören Olsson. 

Utöver Bert-serien har ytterligare två serier där Adrian Macéus medverkar säsongspremiär respektive premiär under april: ”Maria Wern” och ”Udda veckor”. Adrian Macéus medger att han har mycket att balansera, med skola, skådespeleriet och musiken. Han hade dock inte velat ha det på något annat sätt, säger han.

– Jag tycker det är kul och får motivation av att vara på set. Det är hela tiden roligt att gå till jobbet, och då får man ju energi från det. Och man får ju offra lite tänker jag, för att få ha så kul som jag har.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.