Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adels revansch efter svåra tiden: ”Räddade mig själv”

Här är tre nöjesnyheter att hålla koll på.
Adel är en av Sveriges största artister. Foto: OLLE SPORRONG
Med sammanlangt 25 miljoner spelningar på Spotify är han ändå inte nöjd. Foto: OLLE SPORRONG
– Det här är bara början. Det är nu man ska jobba, det är nu det gäller att vara produktiv och pusha ännu hårdare, säger han.Foto: OLLE SPORRONG
Adel började skriva musik i fängelset.Foto: OLLE SPORRONG

Adel är en av Sveriges just nu största artister med tiotals miljoner spelningar på Spotify och Youtube.

Men för bara några år sedan såg livet helt annorlunda ut för den 26-årige rapparen som har flera fängelsestraff bakom sig.

– Musiken hjälpte till men jag räddade mig själv, säger han om vägen ut.

Häromåret började ”Skina” spridas via musiktjänsten Soundcloud – länken till låten spreds över internet och snart hade den flera hundratusen lyssningar. Den släpptes sedan på både Spotify och Youtube och har i dag sammanlagt 25 miljoner spelningar.

”Skina”, med rader som ”vi är alla redo att sitta / mannen, vilken kvittra? / aina är en liten fitta / om det är life jag gittar”, är Adels hittills största hit men långtifrån den enda. 26-åringen, vars fullständiga namn lyder Adel Dostani, har också haft framgångar med låtar som ”Spring” och ”Narcos” – han har också gästat en rad hitlåtar, bland annat Dree Lows ”Kapabel 2” och ”Santa Lucia” som båda just nu ligger på Spotify Topp 50.

Men Adel är långtifrån nöjd.

– Det här är bara början. Det är nu man ska jobba, det är nu det gäller att vara produktiv och pusha ännu hårdare, säger han.

Ger ut musiken på eget skivbolag

I den gamla musikbranschen var det de stora skivbolagen som styrde. Musiken släpptes efter noga planerade scheman för att maximera genomslaget.

I dag är det helt andra förutsättningar. Adel ger ut sin musik själv på egna bolaget Fivestar och bestämmer på egen hand när det är dags. Tempot är också högre än förr – trots att han gav ut albumet ”Fem stjärnor” för bara ett halvår sedan säger Adel att han varit tyst ett tag.

– Jag har haft många ”featurings” men jag har inte haft några egna släpp. Nu i oktober kommer förhoppningsvis det första på ett tag, det kommer att bli grymt. Först en låt och sedan en ep, båda ska heta ”Savage”. Det kommer att vara en spännande ep med många nya sounds och många bra producenter, säger Adel.

”Jag var inlåst 23 timmar om dagen och det fanns inte så mycket att göra, det blev ganska tråkigt med tv”, säger Adel.Foto: OLLE SPORRONG

Att han skulle ägna sig åt musik var dock inte alls självklart under uppväxten i Husby i västra Stockholm. Adel berättar att han alltid gillat musik och att lära sig klassiska raplåtar av artister som Tupac, Wu-Tang Clan och Nas.

Men han skrev inte några egna låtar.

– Det var när jag satt inne som jag började skriva och skriva och skriva och det började växa. Det var ett tidsfördriv från början. Jag var inlåst 23 timmar om dagen och det fanns inte så mycket att göra, det blev ganska tråkigt med tv, säger Adel och berättar att han började med att skriva till andras låtar.

– När jag kom till anstalt fick jag en cd-spelare och vissa låtar har ett tomrum i slutet eller början, fyra bars, så jag fick skriva och spola tillbaka, skriva och spola tillbaka.

Kände du direkt att du hade talang?

– Jag tänkte i alla fall att det här är nog det mest äkta som har spottats på länge. Jag spottade direkt från en klass etta. Sedan visste jag inte om det var bra, men jag visste att det jag sa var på riktigt.

Adel har även tidigare pratat om sina fängelsevistelser. Han är dömd för bland annat grovt vapenbrott och grov misshandel och hans låtar skildrar inte sällan en kriminell tillvaro med vapen och droger.

Adel är en av Sveriges just nu största artister.

I dag säger han att han har lagt den delen av sitt liv bakom sig men han kommer även fortsättningsvis att beröra samma teman i sin musik, som han själv kallar ”gangsterpop”.

– Vet du, jag har så mycket erfarenheter. Jag skulle kunna rappa om mina erfarenheter i en hel bok. Så det kommer jag absolut inte att ändra. Jag har försökt tona ner det ibland i vissa låtar och de låtarna har inte gått som jag vill. När jag gör det som jag vill då blir det bra, så jag kommer att fortsätta på min väg.

Till skillnad från många andra av rapparna som ligger på topplistorna i dag har dock Adel valt att inte visa upp några vapen i sina musikvideor.

– Man kan provocera men just eftersom jag har varit dömd för vissa saker så vill jag inte vissa saker. Jag är dömd för vapen så om det skulle visas ett vapen känns det som att man kan peka finger. Men det har funnits vapen i videor jag har medverkat i, men det är inte jag som håller i dem och det är inte Fivestar som har har lagt ut de videorna, det är andra bolag.

Den nya hiphopen dominerar listorna

De svenska topplistorna fylls just nu av hiphopartister som nått framgång utan hjälp av de kommersiella medierna och radiokanalerna – i stället har deras musik spridits via sociala medier och på så sätt vuxit sig stor.

Spotify Topp 50 och den svenska singellistan domineras av artister som Dree Low, Aden x Asme, Einár, Adel, Thrife, Z.E och Greekazo.

Förra veckan toppades också den svenska albumlistan av Dree Low, tätt följd av Einár. 

Flera av dem kan sägas tillhöra en ny våg av svensk gangsterrap – en genre som växte fram i USA under 1980-talet med artister som NWA och Ice-T. I Sverige har framför allt gruppen Kartellen, som bildades 2008 av Leo ”Kinesen” Carmona och Janne ”Babyface” Raninen som båda då avtjänade livstidsstraff för medhjälp till mord, utmärkt sig i genren.

Einár, Sveriges kanske just nu största artist, har i intervjuer nämnt Kartellen-rapparen Sebbe Staxx som en av sina tidiga musikaliska förebilder.

Adel menar att han med sin musik leder ungdomar ur kriminaliteten. Foto: OLLE SPORRONG

Den nya vågen av svensk förortshiphop har ibland kritiserats för att romantisera kriminalitet och i värsta fall kunna leda ungdomar på glid in på en brottslig bana. Adel ser det precis tvärtom – att han och de andra artisterna har visat på ännu en väg ut.

– Du måste förstå att vi har gjort det okej att rappa. Det var inte okej att rappa, det var skämmigt, folk rappade inte i området. Folk skrattade åt det. Vi bröt isen. Nu vill alla barn bli rappare. Det fanns inte när vi var små, då var det fotbollspelare, skolan eller fighting. Men nu har vi lagt till rappare.

Om det hade varit så när du var liten, vad hade det inneburit för dig?

– Jag hade hållit på med musik mycket tidigare, om det hade varit okej. Men det var inte okej när jag var liten.

Hur hamnade du snett från början?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag var väl ett problembarn bara. Jag hade inte så mycket annat att göra, jag tyckte väl att det var roligt och coolt i början. Jag var lite stark så jag kunde slåss, en bekräftelsegrej kanske. Det är mycket på grund av att miljön får dig att vilja vara på ett visst sätt. Den påverkar dig till att tänka att det är okej att göra så här för att han bredvid också gör det.

– Man ska inte skylla på andra, jag har gjort mina egna val i livet och jag har stått mina kast också. Men om man ska prata om problematik i förorten och varför ungdomar blir kriminella så måste man räkna in den faktorn.

Räddade musiken dig?

– Nej, men den öppnade en hel del dörrar för livet. Vet du vad grejen är? Man räddar sig själv. Jag valde ändå att tro på det innan någon annan trodde på det. Musiken hjälpte till men jag räddade mig själv.

Började skriva låtar i fängelset

Adel Dostani är född i juli 1993 och uppvuxen i Husby i västra Stockholm. Efter en stökig ungdomstid började han skriva låtar när han avtjänade ett fängelsestraff och 2017 slog han igenom stort med debutsingeln ”Skina” som sedan dess har spelats 14,3 miljoner gånger på Spotify samtidigt som musikvideon har visats 11,5 miljoner gånger på Youtube.

Han följde upp ”Skina” med ”Spring” som också blev en stor hit. Båda låtarna har ett poppigt sound som skiljer sig en del från många andra rappares.

”Jag har lyssnat mycket på fransk och holländsk musik och de är lite poppigare. Det har lite poptrummor och så där. Gangsterpop, kallar vi det”, säger Adel.

Han har sedan dess släppt en rad framgångsrika singlar och även albumet ”Fem stjärnor”, senare i höst kommer ep:n ”Savage”. Adel har också gästat låtar med en lång rad andra artister – som Dree Low, Einar och Z.E.

Adel släpper sin musik på eget bolag.

”Det är skönt att man har byggt upp en egen bas. Man behöver inte någon annans hjälp eller push”, säger han.

Adel om framtiden 

Nu blickar Adel bara framåt och ser fram emot responsen på kommande ”Savage”. Han säger att han är bättre än någonsin.

– Det är en förändring, jag har blivit mycket mer musikalisk. Det har gått lång tid nu. Man har gjort de där 10 000 timmarna som man behöver för att bli proffs. Så det känns skönt, det är en en bra ep med fräsch musik som jag kommer att släppa.

Han tror också att den nya vågen av svensk hiphop kommer att fortsätta breda ut och till slut få sitt breda genombrott även i kommersiell radio. Nu menar Adel att de bara spelar artister som han själv, Einár och Dree Low när de är tvungna.

– Det är något som behöver ändras. Men det kommer att öppna upp sig mer och mer, det kommer att hända saker på marknaden och i branschen som vi inte kan tänka oss. Det kommer bara att utvecklas och bli större och större.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.