Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4
Foto: TV4Foto: TV4
 Foto: TV4

Adam Tensta lämnade
TV4-studion i protest

Publicerad

Här lämnar Adam Tensta "Nyhetsmorgon"-studion i protest.

Detta efter att ha kritiserat TV4 för valet av en tidigare gäst.

– Hur rimmar det här med er paroll "noll rasism"? säger Adam Tensta i programmet.

Adam "Adam Tensta" Eriksson Taal lämnade "Nyhetsmorgon"-soffan i protest mot TV4-gruppen. Artisten var under torsdagsmorgonen gäst i programmet men gjorde klart redan från början att han inte var på plats för att diskutera det han var inbjuden för.

– Det här är inte riktat till er utan till TV4-gruppen och ansvariga för den här kanalen, säger Adam Tensta i programmet.

Tensta är tydlig med att han är kritisk mot kanalens val av en tidigare gäst, Louise Andersson Bodin, i "Nyhetsmorgon". Hon hade tidigare ska ha uttryckt sig rasistiskt på sin Youtube-kanal.

– Hur rimmar det här med er paroll "noll rasism"? Frågar han och fortsätter:

– Hur kommer det sig att TV4 inte gått ut offentligt och bett om ursäkt för den här tabben?

Lämnar studion

Programledarna Anders Pihlblad och Maria Forsblom försökte svara Adam Tensta.

– Jag håller inte er ansvariga på något sätt. Jag vänder mig som sagt mot TV4-gruppen och de ansvariga för den här kanalen. De måste ställas till svars för vad de har gjort. Det finns väldigt många personer här i Sverige som har blivit marginaliserade av det här beteendet och den här händelsen. Då tycker jag att TV4 borde ta sitt ansvar och gå ut i sociala medier eftersom ni når ut till så många och berättar hur det har fått gå till så här. Det är skämmigt att det har hänt, säger Adam Tensta.

Därefter lämnar han studion.

– TV4 har gått ut på sociala medier med ett meddelande om att vi självklart inte står bakom användandet av rasistiska och förtryckande ord och uttryck, säger Maria Forsblom i "Nyhetsmorgon".

Efter sändningen hälsar Adam Tensta i ett sms via sin pressansvarig Ebba Lindqvist:

"Jag vill egentligen inte debattera det som hände i morse på TV4. Detta är en protest, ett statement mot normaliseringen av rasism som sker dagligen i Sverige. Jag hänvisar till debattartikeln i dagsläget."

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, skriver i ett sms att hon tycker att programledarna hanterade situationen väl.

"De var också beredda att prata om den viktiga frågan strukturell rasism."

Och om valet att bjuda Louise Andersson Bodin som tidigare uttryckt sig rasistiskt på sin Youtube-kanal skriver Viveka Hansson:

"Hon var där för att prata om träning. Nu blev fokus ett annat. Det är dock bra med diskussioner om rasism."

Hon vill inte recensera Adam Tenstas reaktion, men skriver att han "har all rätt att reagera".

Louise Andersson Bodin säger själv att hon inte var påläst när hon la ut den kritiserade videon.

– Men jag har verkligen tagit till mig kritiken och läst på. Nu förstår jag vilket hemskt förtryck det ligger bakom ett sådant uttalande. Nu har jag läst på och kommer aldrig någonsin mer att uttala mig på det sättet, säger hon.

Innan sändningen skriver Tensta på sin Facebooksida från studion:

"Jag och Joe Lefty lovar mestadels soligt väder på Fredag eftermiddag. Idag kommer vi dock att befinna oss hos TV4 Nyhetsmorgon kl. 09.15 med lite fuego fo yo mind".

"Fuego" är spanska för eld.

 

LÄS MER: En annan sida av Adam Tensta

 

Så reagerade tittarna

Händelsen har fått stora reaktioner bland tittarna på sociala medier.

"Mer obekväm pysselstämning får man leta efter", skriver en av tittarna på Twitter.

"Roligaste och mest opolerade Nyhetsmorgon på länge", skriver en annan.

Flera av tittarna har även hyllat Adam Tensta för händelsen.

"Adam Tensta, vilken legend asså!", skriver en tittare på Twitter. …

"Underbart!! Adam Tensta gör grymt statement i Nyhetsmorgon", skriver en annan.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag