Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen: ”Skulle ta hans plats vilken dag som helst”

Programledaren blev 51 år gammal – dog i corona.
Adam Alsing har gått bort. Han blev 51 år gammal.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Alsing 2013.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Alsing vårdades på Södersjukhuset.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Steffo Törnquist.
Foto: /IBL / /IBL
Vännen och kändistränaren Boris Kuzmic berättar om sorgen efter Adam Alsing.
Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM
1 / 7

Adam Alsing avled i sviterna av coronaviruset, 51 år gammal.

Nu berättar vännen och kändistränaren Boris Kuzmic om sorgen efter vännens bortgång, och hur Adam Alsing var med på en överraskningsfest för honom bara veckor innan han blev sjuk.

– Det är en sådan tragedi och jag skulle ta Adams plats vilken dag som helst, säger han till Aftonbladet.

Under onsdagen meddelade familjen att Adam Alsing avlidit i sviterna av coronaviruset. 

Under den sista tiden försvann han från sin podcast ”Adam och kompani” och den folkkära programledaren återvände aldrig. Familjen har berättat att han vårdades på Södersjukhuset. 

TV4-profilen Steffo Törnquist berättar att han träffade sin vän för sista gången på en fest för några veckor sedan. Han befarar att det var där han blev smittad. 

– Det vi vi ju inte, men jag skulle tippa, och det var flera som blev sjuka på den festen, säger han i ”P4 Extra” med Titti Schultz. 

Vännen om festen: ”Det var en stillsam tillställning”

Adam Alsings vän, tv-producenten och studiomannen Henric von Zweigbergk, insjuknade i coronaviruset ungefär samtidigt som Alsing. 

Han tror sig veta vilken fest som Steffo Törnquist syftar på och han var själv en av gästerna.  

– Det var en liten grupp människor som träffade en god vän som fyllde 50 år. En överraskning. Det var väldigt väldigt samordnat och försiktigt så jag tror inte det var orsaken. Det var en stillsam tillställning och det var inte i någon offentlig lokal, säger Henric von Zweigbergk. 

Hur lång tid tog det efter festen innan Adam Alsing och du blev sjuka? 

– Jag tror inte det här var smittotillfället för jag blev sjuk kanske tio dagar senare. Jag och Adam blev sjuka ungefär samtidigt och kommunicerade en del då. Sedan blev vi så sjuka att ingen av oss pratade med någon annan. Adam blev ännu sjukare. 

För Aftonbladet berättar kändistränaren Boris Kuzmic att han blev överraskad med en 50-årsfest, där bland annat Adam Alsing, Steffo Törnquist och Henric von Zweigbergk var med. 

 Men att det var där som Adam Alsing smittades går inte att avgöra. 

– Jag fyllde 50 den första mars och jag har sagt att som det känns just nu så finns det ingenting att fira. Sedan blev jag helt enkelt blåst. Ove Rytter och min sambo fixade en liten lokal och bjöd in mina bästa vänner och närmsta familj, bland andra Henric von Zweigbergk, Adam och Steffo. Det var en liten familjär tillställning, säger Kuzmic till tidningen.

Kuzmic ser Adam Alsing som en av sina bästa vänner, och är förkrossad av hans bortgång. De två brukade prata i telefon varje dag, och tränade tillsammans flera gånger i veckan. Även efter 50-årsfesten fortsatte tränaren och Adam att träna tillsammans – tills det att Adam Alsing började känna sig hängig.

– Jag och Adam körde fyra pass veckan efter, även måndagen efter det, sedan på onsdagen började han känna sig hängig. Han frågade om vi skulle köra, men jag sa att han skulle gå hem och kurera sig om han kände sig hängig. Sedan var det i slutet av den veckan som han blev dålig.

Precis som vännen Gry Forssell trodde Kuzmic att Adam Alsing var på bättringsvägen strax innan han blev sjukare och behövdes läggas in på sjukhus. När de pratade för två veckor sedan hade febern försvunnit, och Alsing ”behövde bara bli av med sista hostan”.

Vännerna i chock efter Adam Alsings död

Tv-profilen Carin da Silva hade kontakt med Adam Alsing för bara några veckor sedan då han berömde hennes insats i ”Bäst i test”.

Då berättade han också att han var sjuk.

– Sån var han. Då hade inte vi pratat på flera år, att han tar sig tid att skicka i väg ett sms för att säga det. Då skrev han även att han låg hemma, i någonting han trodde var corona, säger hon.

– Men att det skulle gå så här trodde nog ingen. Jag är helt i chock. Han var inte gammal och tog väl hand om sig själv. Mina tankar går självklart till familjen.

Kollegerna i podden ”Adam och kompani” kan inte heller förstå att Adam Alsing är borta.

”Jag älskar dig. Är helt förkrossad. Tack för allt du har gett mig Adam. Jag kan inte förstå eller ta in”, skriver Vanessa Falk på Instagram.

Klara Doktorow, som jobbade tillsammans med Adam Alsing på NRJ, berättar att de på NRJ samlades hemma hos henne på torsdagen för att hedra Adam Alsing. 

”Vi åt Adams 100-vinst-kebab men han var inte här. Han skulle ha varit här. Fyra timmar senare sitter vi fortfarande och pratar minnen. Jag tänker så mycket på Adams familj. Det här är helt omöjligt att ta in, så vi hörs när vi hörs, hörrni. Ät en kebab för Adam ikväll. Det hade han gillat tror jag”, skriver hon på Instagram.

Den före detta speedwaystjärnan Tony Rickardsson spelade in svenska versionen av tv-programmet ”Top Gear” tillsammans med Adam Alsing en tid innan Alsings död. 

– Det var oerhört roligt att jobba ihop med Adam, han var ett proffs på alla sätt. Vi hade en fantastisk inspelningstid tillsammans. Jag visste att han var sjuk sedan en tid tillbaka, men jag visste inte att det var så illa som det var, säger Tony Rickardsson.

Steffo Törnquist berättar om festen där Adam kanske kan ha smittats.
Här minns vi tillbaka på hans långa karriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.