Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Actionkomedin ”Deadpool 2” – blir tröttsam i längden

Om ”Deadpool” flödade av populärkulturella referenser, så innehåller uppföljaren främst ungefär hundra gånger fler metaskämt än du någonsin kan tänka. 

Säkert är det därför filmen släpps bara veckor efter den till bristningsgränsen pumpade ”Avengers: Infinity war”. Så att Ryan Reynolds kan få agera charmerande ventil med hjälp av skuldmedveten självironi och underhållande nonchalans. 

DEADPOOL 2

Actionkomedi

USA. Av David Leitch. Med Ryan Reynolds, T.J. Miller, Josh Brolin, Zazie Beetz, Bill Skarsgård. Längd: 1:59. Från: 15 år.

Superhjältemåttet är sen längesedan rågat, men vem bryr sig när Deadpool strör kroppsdelar, snoppskämt och annat barnförbjudet för vinden? I en sådan mängd att det dröjer ett tag för filmens huvudberättelse att komma på fötter. Först ska ju förtexternas James Bond-pastisch avverkas, där exempelvis filmens regissör David Leitch listas som ”en av killarna som dödade hunden i John Wick” och därefter ska det busas lite i Xaviers skola för begåvade barn. Det är, som prins Daniel skulle uttryckt det, ”lite all over the place”, men snart klarnar uppdraget, när Deadpool inser sitt sanna kall: Att rädda en muterad pojke från den mörka sidan i allmänhet, och Josh Brolins tidsresande hämnare med robotarm i synnerhet. Den senare är så bister att Deadpool utbrister ett: ”Du är så mörk. Är du säker på att du inte är från DC:s universum?” Kul. Om man kan sina superhjältar. 

En ny könsneutral superstyrka sätts ihop, bestående av individer med tveksamma superkrafter. Bill Skarsgård kan till exempel kräkas syra, medan Zazie Beetz’ Domino är begåvad med tur. Det senare visar sig vara i actionsammanhang mycket roligare än det låter.

Det är svårt att villkorslöst älska Deadpool. För det är han lite för mycket av den där uppmärksamhetssökande smartskallen i högstadiekillarnas omklädningsrum. Fascinationen för bomber och bröst, blir i längden tröttsam. Samtidigt finns det något helt oemotståndligt i en actionfilm som obekymrat kan vältra sig i referenser från Barbara Streisand-filmen ”Yentl” (1983). Metaskämten är en lockande lek. Men som allra bäst är Deadpool när Ryan Reynolds skickligt lyckas placera filmen i ett känsligt gränsland mellan humor och djup smärta.

 

Så bra är skådespelarna:

Ryan Reynolds

Hollywood vore en mycket tråkigare plats utan Ryan Reynolds unika känsla för humor och tajming. För mig är han numera så Pavlovskt betingad att jag ler bara jag ser honom.

 

T.J. Miller

Har på senare tid mest uppmärksammats främst för sexanklagelser i kölvattnet av Metoo. Vi vet redan att han inte kommer vara med i ”Deadpool 3”, och det gör inget för jag har litet tröttnat på hans identiska rolltolkningar.

 

Bill Skarsgård

Gör en glimrande insats som syrakräkande Zeitgeist, och det enda man mer kan önska är att han hade fått fler scener.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.