Actionkomedin ”Deadpool 2” – blir tröttsam i längden

Publicerad

Om ”Deadpool” flödade av populärkulturella referenser, så innehåller uppföljaren främst ungefär hundra gånger fler metaskämt än du någonsin kan tänka. 

Säkert är det därför filmen släpps bara veckor efter den till bristningsgränsen pumpade ”Avengers: Infinity war”. Så att Ryan Reynolds kan få agera charmerande ventil med hjälp av skuldmedveten självironi och underhållande nonchalans. 

DEADPOOL 2

Actionkomedi

USA. Av David Leitch. Med Ryan Reynolds, T.J. Miller, Josh Brolin, Zazie Beetz, Bill Skarsgård. Längd: 1:59. Från: 15 år.

Superhjältemåttet är sen längesedan rågat, men vem bryr sig när Deadpool strör kroppsdelar, snoppskämt och annat barnförbjudet för vinden? I en sådan mängd att det dröjer ett tag för filmens huvudberättelse att komma på fötter. Först ska ju förtexternas James Bond-pastisch avverkas, där exempelvis filmens regissör David Leitch listas som ”en av killarna som dödade hunden i John Wick” och därefter ska det busas lite i Xaviers skola för begåvade barn. Det är, som prins Daniel skulle uttryckt det, ”lite all over the place”, men snart klarnar uppdraget, när Deadpool inser sitt sanna kall: Att rädda en muterad pojke från den mörka sidan i allmänhet, och Josh Brolins tidsresande hämnare med robotarm i synnerhet. Den senare är så bister att Deadpool utbrister ett: ”Du är så mörk. Är du säker på att du inte är från DC:s universum?” Kul. Om man kan sina superhjältar. 

En ny könsneutral superstyrka sätts ihop, bestående av individer med tveksamma superkrafter. Bill Skarsgård kan till exempel kräkas syra, medan Zazie Beetz’ Domino är begåvad med tur. Det senare visar sig vara i actionsammanhang mycket roligare än det låter.

Det är svårt att villkorslöst älska Deadpool. För det är han lite för mycket av den där uppmärksamhetssökande smartskallen i högstadiekillarnas omklädningsrum. Fascinationen för bomber och bröst, blir i längden tröttsam. Samtidigt finns det något helt oemotståndligt i en actionfilm som obekymrat kan vältra sig i referenser från Barbara Streisand-filmen ”Yentl” (1983). Metaskämten är en lockande lek. Men som allra bäst är Deadpool när Ryan Reynolds skickligt lyckas placera filmen i ett känsligt gränsland mellan humor och djup smärta.

 

Så bra är skådespelarna:

Ryan Reynolds

Hollywood vore en mycket tråkigare plats utan Ryan Reynolds unika känsla för humor och tajming. För mig är han numera så Pavlovskt betingad att jag ler bara jag ser honom.

 

T.J. Miller

Har på senare tid mest uppmärksammats främst för sexanklagelser i kölvattnet av Metoo. Vi vet redan att han inte kommer vara med i ”Deadpool 3”, och det gör inget för jag har litet tröttnat på hans identiska rolltolkningar.

 

Bill Skarsgård

Gör en glimrande insats som syrakräkande Zeitgeist, och det enda man mer kan önska är att han hade fått fler scener.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag