Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abbas succé på Tiktok – spelet bakom framgången

Forskare: ”Kan bli en ny våg av Abba-fans”
Abba under skapandet av ”abbatarerna”.
Foto: Abba Voyage /Twitter / Abba Voyage /Twitter

Efter 39 år gjorde Abba comeback förra veckan.

Inför den stora nyheten skaffade även bandet ett konto på Tiktok, något som blev en stor del i bandets återförening.

– Det råder ingen tvekan om att Abba är en av de mest populära musikgrupperna på Tiktok, säger Farhad Zand, Head of Music Partnerships Europe på Tiktok.

I torsdags släpptes nyheten om Abbas återförening efter att bandet lagt ut hintar i sociala medier i flera veckor.

Bara några dagar innan släppet startade bandet ett konto på Tiktok och den första videon som de laddade upp fick närmare åtta miljoner visningar.

Samarbetet med Tiktok kom till att vara en avgörande del i återföreningen.

Farhad Zand, Head of Music Partnerships Europe på Tiktok, menar att de länge sett en stor efterfrågan för Abbas musik och att de var den mest sökta gruppen av artister som inte finns på Tiktok.

– Vi tog upp detta med Abba och deras skivbolag, vilket mynnade ut i samarbetet kring Abbas återförening – en resa vi är otroligt glada och stolta över att få bidra till.

Björn Ulvaeus på Tiktok där han betygsätter sina Abba-outfits.
Foto: Abba/Tiktok / Abba/Tiktok

En av de populäraste på appen

Enligt uppgifter till Expressen stod Tiktok och vägde mellan ett samarbete mellan Rolling Stones och Abba.

Tittade Tiktok på andra band innan det beslutades för Abba?

– Vi arbetar ständigt med att hitta nya partners och artister att samarbeta med. När Abba presenterade sin idé kring återföreningen för oss var det ingen tvekan om att vi ville samarbeta för att bidra till en av de största musikhändelserna i modern tid!, säger Farhad Zand.

Farhad Zand, Head of Music Partnerships Europe på Tiktok.
Foto: Privat / Privat

Abba på Tiktok har minst sagt varit en succé och har enligt Farhad Zand råder det ingen tvekan om vilket band som är ett av de populäraste på Tiktok.

– På en vecka har Abba nu fått 1,6 miljoner följare på TikTok och det växer stadigt timma för timma. Abbas TikTok-videos har setts av flera miljoner användare världen över och bara den senaste veckan har 400 miljoner människor sett de videos som ligger under hashtaggen #Abba på TikTok. Det råder ingen tvekan om att Abba är en av de mest populära musikgrupperna på TikTok och att de älskas av människor runtom i hela världen.

”För just nu en dialog”

Förutom att släppa ny musik avslöjade även Björn Ulvaeus även konsertprojektet Abba Voyage. Den 27 maj 2022 kommer den digitala scenshowen ha premiär i London på en specialbygd Abba-arena som kommer att ta 3000 personer.

Men i stället för att Abba själva kommer konsertbesökarna att bjudas på en spektakulär hologramshow med avatarer, eller ”abbatarer” som de kallas.

Kommer Tiktok sponsra hologramkonserten i London på något sätt?

– Vi för just nu en dialog med Abba kring hur Tiktok på bästa sätt kan bidra till den unika upplevelse som Abba Voyage kommer att innebära för alla fans.

Hur länge är samarbetet tänkt att pågå?

– Vi kommer att fortsätta samarbetet med Abba kring deras kommande musik.

Hör nya Abba – så många getingar får låtarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.