ABBA återförenades på scenen i går.ABBA återförenades på scenen i går.
ABBA återförenades på scenen i går.
Medlemmarna vimlade på röda mattan.Medlemmarna vimlade på röda mattan.
Medlemmarna vimlade på röda mattan.

Abbas kryptiska svar – om en återförening

Publicerad

Här återförenas Abba offentligt för blott andra gången på 30 år, under premiären av "Mamma mia: The Party".

Den ikoniska gruppen höll den känslosamma överraskningen hemlig, och lät sig inte fotograferas tillsammans på röda mattan.

– Om vi ska återförenas? Det får du fråga de andra om, säger Agnetha Fältskog.

Samtidigt sågs Agnetha och Anni-Frid viska till varandra under föreställningen.

Det var åtta år sedan de fyra Abba-medlemmarna syntes tillsammans i ett offentligt sammanhang.

Men under gårdagens stjärnspäckade premiär av "Mamma Mia: The party" på Tyrol i Stockholm bröt den ikoniska gruppen trenden.

"Abborna" anlände en efter en på röda mattan, under ett stort hemlighetsmakeri. Fram till kort innan premiären var det ännu inte bekräftat att hela gruppen skulle samlas.

Anni-Frid Lyngstad, 70, försökte hålla en låg profil under vimlet.

– Ja, det är alltid en återförening, säger hon och skrattar.

Agnetha Fältskog, 65, var märkbart glad över att återförenas med sina forna kolleger.

– Jo men det är spännande, det ska bli kul. Jag har hört så mycket bra så förväntningarna är stora.

Blir det en återförening?

– Det får du fråga de andra om, säger hon.

Abba-medlemmarna samtalade i vimlet

Abba-medlemmarna ville inte låta sig fotograferas tillsammans på röda mattan. De fyra bandmedlemmarna satt heller inte vid samma bord under föreställningen.

Men under pausen smög sig Agnetha Fältskog över till Anni-Frid Lyngstads bord. Agnetha sågs böja sig över för att viska något till Anni-Frid. De två vännerna sågs samtala en stund i vimlet.

Och till slut, efter föreställningen, valde alla fyra medlemmar att överraska publiken. För blott andra gången på 30 år återförenades gruppen tillsammans på scenen.

Gruppen radade upp sig och mottog publikens applåder – och stående ovationer. Trängseln var stor, och många i publiken kunde inte tro sina ögon.

Björn Ulvaeus, 70, var märkbart rörd över att se alla fyra samlade.

– Jättekul att alla tre vill komma, jag är jätteglad för det, säger han.

Abba återförenades senast i Stockholm för Sverigepremiären av "Mamma mia"-filmen 2008. Det var gruppens första offentliga möte sedan 1986. Då poserade de på Rivals terrass inför en samlad världspress.

 

Björn Ulvaeus: "Är jättegoda vänner"

Ulvaeus berättar att relationen fortfarande är väldigt nära.

– Det är väldigt sällan, alla under samma tak hör inte till vanligheterna. Vi är jättegoda vänner, vi har gått igenom något fantastiskt tillsammans och sådant gör att man får väldiga band med varandra.

Kommer ni göra något tillsammans nu när alla är här?

– Nej, nu ska vi ha kul och festa.

Samtidigt valde gruppen att grusa planerna på en återförening.

– Jag säger bestämt nej, därför att det är bra som det är och folk kommer ihåg oss som vi var, den där unga energiska popgruppen, säger Ulvaeus.

– Sådant kan jag inte svara på, men nej det tror jag inte. Vi slutade för så många år sedan, så är det, säger Benny Andersson, 69.

Han tackade nej till att arbeta med "Mamma mia: The party", för att inte var "intresserad".

– Jag vet inte, jag var inte det. Jag fick förfrågan kan man säga men jag har massa annat att göra som jag tycker är roligare, säger han.

VIP-bilar hämtade medlemmarna

Efter den känslosamma återföreningen rullades tre vip-bilar upp utanför Tyrol. Vid 22.30-tiden lämnade Anni-Frid Lyngstad festen med en blombukett och fördes ut till en väntande bil.

De andra Abba-medlemmarna lämnade Tyrol separat. Enligt uppgift till Expressen ska Benny Andersson ha tagit bakvägen, och slapp på så vis uppståndelsen.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag