Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Abbas kärlekar – så lever medlemmarna efter alla år

Abba är Sveriges genom tiderna mest framgångsrika popgrupp.

Men bakom den lyckliga fasaden fanns också en mörk verklighet – och de gifta paren Björn och Agnetha, och Benny och Anni-Frid, gick skilda vägar och bandet kraschade.

35 år senare, och med nya relationer bakom sig, träffas fyra Abba-medlemmarna ofta, inte minst för olika gemensamma projekt.

– Det är väldigt härligt att vi har kunnat vara goda vänner alla fyra. Man läser så ofta om band som har blivit bittra fiender. Men det har vi kunnat undvika helt och hållet, säger Björn Ulvaeus.

Den svenska popgruppen Abba tog världen med storm efter att de vunnit Eurovision Song Contest 1974 i Brighton i Storbritannien. Deras låt "Waterloo" blev listetta i både Sverige och flera andra europeiska länder. 

Låten blev även en hit i USA där den som bäst klättrade till sjätteplatsen på Billboardlistan.

Därefter följde åtta år då gruppen levererade hit på hit som många blivit odödliga klassiker och som spelas än i dag på radiostationer världen över.

Men för de fyra bandmedlemmarna fanns en mörk baksida. 

Benny Andersson och Björn Ulvaeus på en röda mattan-tillställning i London 2014. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Paren gick skilda vägar 

Framgångarna tärde på relationerna - och snart gick de två gifta paren i gruppen skilda vägar. 

Björn Ulvaes, i dag 72, var gift med Agnetha Fältskog, 67, men de skilde sig 1979.

Benny Andersson, 70, var gift med Anni-Frid Lyngstad, 71, men skilde sig 1981.

1982 kraschade Abba och upplöstes - till hundratals miljoners fans stora sorg.

Utåt försökte de hålla skenet uppe - men skilsmässorna var jobbiga.

2004 visades dokumentären "Super trouper - 30 years of ABBA" på den brittiska kanalen ITV. Där berättade Agnetha Fältskog om hur framgångarna med Abba slet sönder hennes äktenskap med Björn Ulvaeus.

Agnetha Fältskog under sin medverkan i SVT:s "Skavlan" år 2013. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Vi sa alltid till media att det var en lycklig skilsmässa. Men det var bara för att hålla masken utåt, sade hon där och fortsatte:

– Det finns inga lyckliga skilsmässor. De är smärtsamma, särskilt när barn är inblandade. 

Anni-Frid Lyngstad tillsammans med Björn Ulvaeus. Foto: ILPO MUSTO/REX / ILPO MUSTO/REX REX FEATURES

Paret hade två barn tillsammans.

Därför skilde sig Agnetha och Björn 

Orsaken till skilsmässan var att hon och Björn Ulvaeus hade olika syn på familjelivet.

– Vi hade inte samma prioriteringar. Andra kvinnliga artister med barn har säkert haft samma erfarenheter som jag - man delas i två delar. Den ena halvan vill så gärna vara framgångsrik på scenen, medan den andra vill vara hemma och ta hand om sina barn, sade hon i dokumentären.

Björn Ulvaeus tillsammans med sin fru Lena Kallersjö vid föreställningen "Kristina från Duvemåla". Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Björn Ulvaeus erkänner i programmet att han var den som ständigt fick pusha på henne:

– Agnetha ville egentligen inte åka någonstans. Hon ville vara hemma. Men jag tyckte att det var absolut nödvändigt, vi måste helt enkelt, vi kunde inte missa vår stora chans ute i världen.

I intervjun får Björn Ulvaeus också en känga av Anni-Frid Lyngstad. I dokumentären menar hon att Björn Ulvaeus använde de spruckna äktenskapen för att skapa låtar, däribland "The winner takes it all".

Benny Andersson med frun Mona Nörklit under premiären av "Utvandrarna" år 2014. Foto: MATTIAS HELLSTROM / ALL OVER PRESS

– Björn drog fördel av det som hände i våra privatliv, säger Anni-Frid Lyngstad i dokumentären.

Björn Ulvaeus har tidigare berättat att han och Agnetha Fältskog har en mycket nära relation och träffas inte minst med anledning av de gemensamma barnen och barnbarnen.

Men han sade också att alla de forna fyra Abba-medlemmarna träffas emellanåt och att stämningen mellan dem är god. Inte minst samtalar de om Abba-projekt som fortfarande är aktuella, som Abba-museum, filmer och musikaler där Abba-material används, som vid premiären av "Mamma Mia! The Party" i fjol.

År 1997 träffade Fältskog holländaren Gert van der Graaf medan hon var ute och promenerade nära sitt hem på Ekerö. De inledde ett förhållande men hon drog sig ur då det framkom att han varit besatt av henne sedan 1974. Foto: PAUL O'DRISCOLL/EPS / OKÄND

Återförenades förra året 

Dessutom sammanstrålade de förra året på Berns i samband med att Björn Ulvaeus och Benny Andersson firade 50 år tillsammans som artister.

 – Vi fortsätter att ses. Vi sågs för inte alls länge sedan. Det är bara en månad sedan vi träffades vi träffades alla fyra, sade Björn Ulvaeus i slutet av juli.

Han är glad över att de fortfarande är vänner.

– Det är väldigt härligt att vi har kunnat vara goda vänner alla fyra. Man läser så ofta om band som har blivit bittra fiender. Men det har vi kunnat undvika helt och hållet. Tvärtom så känner vi alla fyra en tacksamhet och ödmjukhet inför att det blev som det blev, utan att vi kan förstå riktigt varför, sade han nyligen.

1992 sig Anni-Frid Lyngstad med prins Ruzzo Reuss von Plauen, varvid hon fick titeln Anni-Frid, prinsessa Reuss grevinna av Plauen. Han avled 1999 och hon blev änka. Foto: JOAKIM BERGLUND

 

Abba-medlemmarnas kärleksliv - så lever de i dag

Björn Ulvaeus

Ulvaeus var mellan 1971 och 1979 gift med Agnetha Fältskog. Paret har två barn tillsammans. År 1981 gifte han om sig med Lena Källersjö, numera Lena Ulvaeus. De har två döttrar tillsammans.

 

Benny Andersson

Andersson var först förlovad med Christina Grönvall och fick med henne två barn. Mellan åren 1978 och 1981 var han gift med Anni-Frid Lyngstad. Samma år gifte han sig med Mona Nörklit. Paret har en son tillsammans.

 

Agnetha Fältskog

Under en kort period på 1960-talet var Fältskog förlovad med den tyske låtskrivaren och producenten Dieter Zimmermann. Mellan åren 1971 och 1979 var hon gift med Björn Ulvaeus. Paret har två barn. 1990 gifte hon sig med den svenske kirurgen Tomas Sonnenfeldt. De begärde skilsmässa 1993. År 1997 träffade Fältskog holländaren Gert van der Graaf medan hon var ute och promenerade nära sitt hem på Ekerö. De inledde ett förhållande men hon drog sig ur då det framkom att han varit besatt av henne sedan 1974. Han har därefter förföljt henne, men dömts till utvisning.

 

Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad var mellan 1964 och 1970 gift med Ragnar Fredriksson som hon fick två barn med. Mellan 1978 och 1981 var hon gift med Benny Andersson. 1992 sig Anni-Frid Lyngstad med prins Ruzzo Reuss von Plauen, varvid hon fick titeln Anni-Frid, prinsessa Reuss grevinna av Plauen. Han avled 1999 och hon blev änka.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!