Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abbamuseet tar inte emot kontanter

Björn Ulvaeus startar en kamp mot brottsligheten.Foto: Alexander Natruskin

Björn Ulvaeus har en dröm om ett kontantfritt samhälle.

På vägen dit vill han utrota svarthandeln och det startar i kassan på Abbamuseet.

"Tänk på allt lidande världen över på grund av brott – allt från mord till cykelstöld", skriver Björn Ulvaeus på museets hemsida.

Behöver vi verkligen pengar? Björn Ulvaeus ställer sig frågan i drömskt utlägg på museets hemsida.

Han menar i stället att museet, här och nu, startar en kamp mot en stor del av brottsligheten i världen.

"I längden skulle det vara ytterst opraktiskt för svarthandlare att byta stulna varor mot mjölk och bröd till sina barn. En knarklangare skulle vara ointresserad av tv-apparater och datorer", skriver den gamla Abba-legenden.

Matvagnen enda problemet

Under det gångna året har han levt helt utan kontanter. Han berättar att han ville ta reda på vilka eventuella svårigheter det finns i ett land där så gott som varenda betalning kan göras med kreditkort:

"Det enda problemet var att du behöver ett mynt för att låna en vagn i snabbköpet."

En revolution

Därför vill Björn Ulvaeus nu starta "det största brottsförebyggande programmet någonsin" genom att helt sluta använda kontanter i Sverige.

"Vi kan och bör vara det första kontantlösa samhället i världen. Vi på "Swedish Music Hall of Fame" och "Abba the Museum" vill stå först i ledet i denna revolution, och om detta innebär en liten olägenhet för dig, ha lite tålamod med oss."

Det återstår att se om hans verk återigen tar världen med storm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.