ABBA stoppas i SVT: ”Finns frågetecken”

ABBA kommer inte återförenas på scenen
”ABBA forever” kommer inte visas på SVT.
Foto: OLLE LINDEBORG / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Frågetecken kring rättigheter. 

Det är orsaken till att SVT nu tvingas lyfta den brittiska dokumentären ”ABBA forever” ur tablån. 

”Vi hoppas kunna återkomma med en ny sändningstid inom kort”, skriver Hamon Hosseini på SVT:s pressavdelning i ett mejl. 

”Det har gått femtio år sedan Abba träffades, fyrtio år sedan bandets sista konsert och tjugo år sedan ”Mamma Mia!” blev ett fenomen världen över.”

Så presenteras ”Abba Forever”, en brittisk dokumentär med undertiteln ”the winner takes it all” som beskrivs som den ”definitiva” om det svenska bandet. 

I ”Abba forever” ska Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad berätta om vägen till framgång, samtidigt som dokumentären bjuder på ”sällan sett arkivmaterial” och nya intervjuer med bandmedlemmarna och andra musikprofiler. 

Enligt produktionsbolaget innehåller dokumentären även uppträdanden från Benny Anderssons och Björn Ulvaeus världsomspännande succémusikal ”Mamma Mia!”. 

SVT planerade att sända dokumentären under påsken - nu har ”ABBA forever” lyfts ur tablån. 

”Finns frågetecken”

”Det finns frågetecken kring rättigheter som gjorde att vi var tvungna att lyfta sändningen. Vi hoppas kunna återkomma med en ny sändningstid inom kort”, skriver Hamon Hosseini på SVT:s pressavdelning i ett mejl, men kan inte peka på exakt vad för sorts rättighetsproblematik det handlar om. 

Abba är även aktuella på andra sätt.

I april 2018 bekräftade gruppens manager Görel Hanser att ABBA återförenats. 

I en gemensam kommentar sa Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad: 

”Vi fyra kände att det efter 35 år kunde vara roligt att jobba ihop igen och gå in i studion. Så gjorde vi det. Och det var som att tiden hade stått stilla och att vi bara hade varit borta på en kort semester.”

Comebacken skjutits fram flera gånger

Sedan dess har comebacken skjutits på framtiden flera gånger. 

I februari var Benny Andersson inbjuden av Stiftelsens Taubes värld för att prata om sin relation till Evert Taube. Han fick då frågan om nya Abba-låtar. 

Svaret: 

- De kommer i år. Jag skulle gissar efter sommaren, men jag måste gissa då, för jag är inte riktigt säker. Man ska inte lova något, men om jag får bestämma själv så kommer de i september. 

I en intervju med brittiska The Sunday Times, som publicerades den 18 mars i år,  bekräftade även Björn Ulvaeus att nytt Abba-material är att vänta: 

- Vi har faktiskt spelat in några låtar, som kommer senare i år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.