Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abba-stjärnornas ultimatum – vändningen efter kritiken

Björn Ulvaeus.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Christine Baranski, Amanda Seyfried, Lily James, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Lily James, Ol Parker, Judy Craymer, Björn Ulvaeus, Benny Andersson.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Här lämnar Pierce Brosnan miss Clara med dom andra skådespelarna under onsdagskvällen.Foto: Lars Höglund

Filmproducenterna fick tjata på Björn och Benny i tio år innan de gav sitt godkännande till "Mamma Mia!", och ytterligare ett decennium senare är uppföljaren klar.

Men det krävdes ordentligt med övertalning för att Abba-stjärnorna skulle ställa upp – och de har haft hårda krav på produktionen för att godkänna filmen.

– Vi sa nej, för vi tyckte att den första filmen var rätt bra, säger Benny Andersson.

Nästa fredag, den tjugonde juli, har filmen "Mamma Mia! Here we go again" världspremiär.

Filmen är även denna gång baserad på Abbas musik och musikalsuccén "Mamma Mia!". Under onsdagen var många av stjärnorna på plats i Stockholm för att prata om sommarens storfilm.

Bland andra Pierce Brosnan, som hyllade uppföljaren utan reservationer:

– Det är en unik film för mig, en film som jag håller väldigt nära hjärtat. Scenen när Cher sjunger "Super trouper" är filmhistoria. Jag är väldigt stolt.

Vägen fram till biopremiären har dock inte varit spikrak.

Engelske regissören Ol Parker konstaterar att Björn Ulvaeus och Benny Andersson "behövde bli övertygade" för att filmen skulle kunna sjösättas.

– Jag skickade över mitt första manusutkast till dem och satte mig på ett plan för att träffas. Uppdraget var helt enkelt att sälja in hela idén för dem.

 

LÄS MER: Världsstjärnans erkännande om svenskarna: ”Alltid funnits”

 

”Väldigt misstänksamma”

Processen var lite som att sälja sand till araberna.

– De var väldigt misstänksamma och ställde en massa frågor. Men jag förstår samtidigt att de tvekat. De måste vara rädda om sitt legacy, och har verkligen vårdat sin musik genom åren.

Filmens producent Judy Craymer, som är initiativtagare till hela "Mamma Mia!"-konceptet:

– Björn och Benny har en tendens att vara väldigt försiktiga. Vi har haft en livlig diskussion om den här filmen, säger hon i en typisk brittisk underdrift.

”Kan säga tvärnej”

Björn och Benny ser nästan ut att mysa när deras motsträvighet kommer på tal.

De båda Abba-medlemmarna är filmens exekutiva producenter, vilket bland annat innebär att de godkänt skådespelarna ("man måste ju veta att de kan sjunga") och haft sista ordet när det gäller musiken. Den rollen var en förutsättning för att de skulle godkänna hela projektet.

– Vi har final cut och kan säga tvärnej. Men det har aldrig gått så långt. Man diskuterar sig fram längs vägen och hittar lösningar, säger Benny.

Björn och Benny gör var sin cameo i filmen. Björn dyker upp som engelskprofessor i en scen, Benny som barpianist i en annan.

– Att tacka ja till att skådespela var i alla fall lätt. De frågade, och så sa vi okej. Vi kunde inte motstå erbjudandet. Eller pengarna, säger Benny med ett skratt.

Kritiken var ett missförstånd

I en intervju med engelska Daily Mail kritiserade Benny Andersson filmbolaget Universal under filmatiseringen: "Universal Pictures hade stora framgångar med "Mamma Mia!". Sedan vill de göra en ny... de vill göra en kopia. De spelar med säkra kort."  

Till Expressen säger Benny:

– Det där är ett missförstånd. Vad jag pratat om är Hollywoods fäbless för att filma samma historia om igen. Jag pratade inte specifikt om Mamma Mia. Det här är en ny historia.

– Jag har inget emot uppföljare, men du vet – hur bra var “Grease 2”?, tillägger han ironiskt.

 

LÄS MER: Skarsgårds ångest inför filmen: "Förnedrande"

 

”Mest inkomstbringande”

Björn Ulvaeus förklarar:

– Den förra filmen är den mest inkomstbringande av alla musikalfilmer enligt vad jag förstår. Så det var inte att säga ja hursomhelst.

– Frågan var om det skulle vara så intressant ? Det tog lång tid att fundera över, men så kom ett manus som vi tyckte om. De var ihärdiga på filmbolaget, säger Benny med ett snett leende.

Stellan Skarsgård, som återkommer i nya "Mamma Mia!"-filmen:

– Universal var ju heta på gröten och ville spela in en uppföljare direkt efter den första filmen. Men det var nog bra att det fick ta sin tid.

Skådespelerskan Lily James berättar om Björn och Bennys noggranna granskning inför att huvudrollen skulle tillsättas.

– Jag var så nervös innan jag skulle resa till Stockholm för att träffa dem att jag inte pratade med någon på en hel vecka. Jag ville spara på rösten. Men de var hur coola som helst. Det var en otrolig upplevelse. Benny satt vid sitt piano och vi sjöng tillsammans.

Skådespelarkollegan Amanda Seyfried berättar i sin tur att hon var nära att tacka nej till nya filmen.

– När min agent ringde mig och ställde frågan skrek jag "du måste driva med mig". Det kändes som att historien var ju berättad. Men eftersom "Mamma Mia!" var min första riktigt stora roll läste jag manus, och gjorde en helomvändning.

Precis som vissa andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.