Abba-showen blir en påkostad filmvisning

Konsert eller påkostad film?
Foto: Johan Persson / PRESSBILD
Konsert eller påkostad film?
Foto: Johan Persson / PRESSBILD
Konsert eller påkostad film?
Foto: Johan Persson / PRESSBILD
Konsert eller påkostad film?
Foto: Johan Persson / PRESSBILD

Premium: LONDON. Konsert eller påkostad film? Det är inte lätt att veta riktigt vad Abba ger oss med nya upplevelsen ”Abba Voyage”. Med livs levande legendarer på plats hamnar programmerade alter egon i bakgrunden. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Två sekunder. 

Så lång tid sa Benny Andersson i veckan att det ska ta för publiken på showen ”Abba Voyage” att känna om det hela funkar.

För fans inne på Abba Arena tar det tjugotvå.

Det är då en Anni-Frid gjord av ettor och nollor sakta höjer armarna på scen och jublet blir öronbedövande. En britt i min närhet vill inte sluta skrika ”Oh my god!” i örat på mig. Kan ha mer att göra med att en livs levande Agnetha Fältskog sitter på raden bakom min och klappar takten. Om upplevelsen är surrealistisk? Jadå.  

Det går att rabbla siffror om produktionen bakom ”Abba voyage” i evighet. Hur många miljoner bit data som används, hur många tekniska experter som varit inblandade för att återuppliva ett av pophistoriens mest framgångsrika band i digital form. Man kan spekulera kring att många i musikbranschen säkert väntar nyfiket på reaktioner efter galapremiären. Faller showen väl ut, står säkerligen fler gamla storband på kö för att dammas av och digitaliseras. Och det går att förvillas av storleken på allt i östra London, att trehundra journalister från hela världen är ackrediterade. Framför allt att livs levande Abba långsamt skrider in på röda mattan innan start. 

Allt med ”Abba voyage” handlar ändå bara inför galapremiären om en fråga: funkar det?

Nja.

Den nybyggda arenan känns intim. Med breda läktare, högt i tak och ståplats framför en enorm skärm ser alla på plats bra. Det finns även speciella dans-bås på läktaren för den som får feeling. Ett tajt tiomannaband backar upp abbatarer från scenkanten. 

Själva showen är det egentligen inget fel på. Men vad är det för show vi ser? 

Trots hundra minuter inne i arenan är det svårt att avgöra om vi ser en nyskapande konsert eller något annat vi sett varianter av förut. Känslan är… märklig.

Närbilder på abbatarerna anno 1979 är nästan levande, men bara nästan. Det är något med ögonen som känns fel. Jag förstår tanken att inte köra hundra minuter med enbart digitala hologram. Men så fort abbatarer vägrar lämna sina hårddiskar, förvandlas showen till en (i och för sig påkostad) filmvisning. Under ”Eagle” och Voulez Vous” rullar mangainspirerad tecknad film på storskärmen och allt dör. Samma sak när livebandet tar över ”Does your mother know” och allt blir coverkväll. Det visar sig även vara väldigt svårt för abbatarer att lyssna in hur publiken reagerar på mellansnack.

Samtidigt saknas inte åh fan-upplevelser. 

Sekvensen mellan ”Lay all your love on me” och ”Summer night city”, när Abba går från två till tre dimensioner, är fantastisk. Likaså stämningen i ”I still have faith in you” när digitala Abba sjunger att de fortfarande lever. Och när mängder av lampor svävar ner från taket i ”Dancing queen” är allt så lyckat att riktiga Agnetha vänder sig om till bänkraden bakom och ser riktiga Anni-Frid le stort. 

Absolut inget når upp till showens sista minuter. När fyra levande pop-legendarer går ut på scen, kramas och vinkar till fansen. Där och då står det klart att ingen nyskapade teknik i världen slår riktig publikkontakt. 

Och tyvärr är just det en upplevelse som kommande besökare nog inte kan räkna med.

Abba Voyage

3 getingar

Abba Arena, London

Hela låtlistan

The visitors

Hole in your soul

SOS

Knowing me, knowing you

Chiquitita

Fernando

Mamma mia

Does your mother know

Eagle

Lay all your love on me

Summer night city

Gimme Gimme Gimme

Voulez vous

When all is said and done

Don’t shut me down

I still have faith in you

Waterloo

Thank you for the music

Dancing queen


Extranummer:

The winner takes it all

Här premiärspelar ”Abbatarerna” tillsammans

Här spelar Abbatarerna tillsammans • Bilderna från premiärshowen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

Putins fiskarstuga: Lyxhus ute i skogen

Premium: Läckta ritningarna: Marmorgolv, vattenfall och eget bryggeri

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”