Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abba-medlemmarnas hemliga återförening

Björn Ulvaeus besöker hyllningsbänken i Linköping
Foto: Zap PR
Björn Ulvaeus.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus bildade tillsammans gruppen Abba.
Foto: OLLE LINDEBORG / SCANPIX SWEDEN

Björn Ulvaeus är tillbaka där allting startade – på en bänk i Linköping. 

Där mötte han Benny Andersson – och det blev startskottet på 51 framgångsrika år med Abba och egna projekt som Mamma Mia. 

Nu blickar han tillbaka – och berättar om hur Abba-medlemmarna träffas än i dag. 

– Vi sågs för inte alls längesedan, säger han. 

Den femte juni 1966 möttes Björn Ulvaeus och Benny Andersson vid en bänk i Linköping. Duon var på turné med sina respektive band – Hootenanny Singers och Hep Stars – och jammade loss ihop på en bänk intill Slottsparken i staden.  

Det blev startskottet på ett av de mest framgångsrika kapitlen i den svenska musikhistorien – Abba, miljardsuccéer med Mamma Mia och en rad sidoprojekt. 

I fjol hedrades duon för sina insatser med en ny bänk intill platsen där de möttes för 51 år sedan. Bänken är ljudsatt och på torsdagen besökte Björn Ulvaeus platsen. 

– Om vi inte hade träffats här så hade jag helt säkert valt en annan bana i livet. Det är en av de där grejerna som har varit helt fundamental i mitt liv, säger han. 


LÄS MER: Ulvaeus krav för en ABBA-comeback 


Björn Ulvaeus: ”Helt fundamental”

Björn och Benny började spela in musik ihop och involverade sedan sina respektive partners tillika artisterna Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Supergruppen Abba var ett faktum och firade stora framgångar med hits som ”Waterloo” och ”Mamma Mia”. 

Björn och Agnetha fick två barn ihop men skilde sig 1979. Abba upplöstes 1982 – men kvartetten träffas fortfarande. 

– Vi sågs för inte alls längesedan. Det är bara en månad sedan vi träffades alla fyra. Vi hade ett möte om ett projekt som heter Virtual Abba, säger Björn Ulvaeus.


LÄS MER: Hela Abba på scen tillsammans igen 


Abba-medlemmarna träffas fortfarande 

Björn Ulvaeus är glad över att de kan jobba ihop – och att kontakten mellan samtliga Abba-medlemmar är så god. 

– Det är väldigt härligt att vi har kunnat vara goda vänner alla fyra. Man läser så ofta om band som har blivit bittra fiender. Men det har vi kunnat undvika helt och hållet. Tvärtom så känner vi alla fyra en tacksamhet och ödmjukhet inför att det blev som det blev, utan att vi kan förstå riktigt varför tror jag. 

https://www.instagram.com/p/BAxxdkfkBxX/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.