Björn Ulvaeus besöker hyllningsbänken i Linköping Foto: Zap PRBjörn Ulvaeus besöker hyllningsbänken i Linköping Foto: Zap PR
Björn Ulvaeus besöker hyllningsbänken i Linköping Foto: Zap PR
Björn Ulvaeus. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNBjörn Ulvaeus. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus.  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus bildade tillsammans gruppen Abba. Foto: OLLE LINDEBORG / SCANPIX SWEDENBenny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus bildade tillsammans gruppen Abba. Foto: OLLE LINDEBORG / SCANPIX SWEDEN
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus bildade tillsammans gruppen Abba.  Foto: OLLE LINDEBORG / SCANPIX SWEDEN

Abba-medlemmarnas hemliga återförening

Publicerad

Björn Ulvaeus är tillbaka där allting startade – på en bänk i Linköping. 

Där mötte han Benny Andersson – och det blev startskottet på 51 framgångsrika år med Abba och egna projekt som Mamma Mia. 

Nu blickar han tillbaka – och berättar om hur Abba-medlemmarna träffas än i dag. 

– Vi sågs för inte alls längesedan, säger han. 

Den femte juni 1966 möttes Björn Ulvaeus och Benny Andersson vid en bänk i Linköping. Duon var på turné med sina respektive band – Hootenanny Singers och Hep Stars – och jammade loss ihop på en bänk intill Slottsparken i staden.  

Det blev startskottet på ett av de mest framgångsrika kapitlen i den svenska musikhistorien – Abba, miljardsuccéer med Mamma Mia och en rad sidoprojekt. 

I fjol hedrades duon för sina insatser med en ny bänk intill platsen där de möttes för 51 år sedan. Bänken är ljudsatt och på torsdagen besökte Björn Ulvaeus platsen. 

– Om vi inte hade träffats här så hade jag helt säkert valt en annan bana i livet. Det är en av de där grejerna som har varit helt fundamental i mitt liv, säger han. 

 

LÄS MER: Ulvaeus krav för en ABBA-comeback 

 

Björn Ulvaeus: ”Helt fundamental”

Björn och Benny började spela in musik ihop och involverade sedan sina respektive partners tillika artisterna Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Supergruppen Abba var ett faktum och firade stora framgångar med hits som ”Waterloo” och ”Mamma Mia”. 

Björn och Agnetha fick två barn ihop men skilde sig 1979. Abba upplöstes 1982 – men kvartetten träffas fortfarande. 

– Vi sågs för inte alls längesedan. Det är bara en månad sedan vi träffades alla fyra. Vi hade ett möte om ett projekt som heter Virtual Abba, säger Björn Ulvaeus.

 

LÄS MER: Hela Abba på scen tillsammans igen 

 

Abba-medlemmarna träffas fortfarande 

Björn Ulvaeus är glad över att de kan jobba ihop – och att kontakten mellan samtliga Abba-medlemmar är så god. 

– Det är väldigt härligt att vi har kunnat vara goda vänner alla fyra. Man läser så ofta om band som har blivit bittra fiender. Men det har vi kunnat undvika helt och hållet. Tvärtom så känner vi alla fyra en tacksamhet och ödmjukhet inför att det blev som det blev, utan att vi kan förstå riktigt varför tror jag. 

https://www.instagram.com/p/BAxxdkfkBxX/
Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag