Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abba-Fridas känslostorm

"Det är inte bara det att vi blir uppbvaktade, vi vill också uppvakta det faktum att vi har hållit på 40 år", säger Anni-Frid Lyngstad.
Foto: Sven Lindwall

LONDON. Thank you for the music!

Hela London skakade i natt när Abba firades med stort party på Tate Museum - 40 år efter slaget med "Waterloo".

Expressen träffade två känslosamma abbor i natten.

- Jag är väldigt rörd, det har varit en känslosam dag, säger Anni-Frid Lyngstad.

- Det här är första gången vi möter en sådan här publik sedan Tokyo den 27 mars 1980, säger Björn Ulvaeus.

Den 6 april 1974: fyra för världen okända svenskar ackompanjerade av en man i Napoleonhatt ställer sig framför en 1700-hövdad publik i Brighton Dome, och alla frågar sig: vad hände just?

Den 7 april 2014: En av tidernas största popgrupper hyllas av 1 700 vänner och fans från 14 olika nationer med ett disko i London som aldrig ville ta slut.

Festen på Tate Museum i London i går var en dubbel hyllning till Abba, 40 år sedan Eurovision-segern samt releasefest för nya boken "Abba - The photobook", med journalisterna Jan Gradvall och Petter Karlsson som två av författarna.

"Jättekul med en stor fest"

Klockan 23 svensk tid lyfte taket när Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus kom ut på scen och tog emot publikens "Happy birthday".

De två Abba-medlemmarna tackade ödmjukt och Frida sa att de fortfarande var en stor del av hennes liv, att de hörs på mejl och telefon, men att det var fantastiskt att få möta dem igen från scenen.

När Expressen träffar Frida på festen är hon glad och stolt.

- Det är inte bara det att vi blir uppvaktade, vi vill också uppvakta det faktum att vi har hållit i 40 år. Att människor gör en sån här fantastisk grej för oss i kväll. Jag är väldigt rörd, dels över att vi har hållit så länge och att folk visar sån uppskattning. Jättekul med en stor fest.

Ulvaeus kan bara hålla med:

- Det är klart att det är kul. 800 av dem som är här i kväll är fans och har kommit från hela världen. Det är egentligen första gången som vi möter en sån publik sen Tokyo den 27 mars 1980, det var sista gången vi stod inför en sån publik. Jättehäftigt.

- Hur blev det så här? Det går ju inte, SKA inte gå. Det är fantastiskt.

Tog "easy way out"

Att Agnetha Fältskog och Benny Andersson inte var med på festen berättar Björn Ulvaeus att de bestämde på ett möte för några veckor sedan.

- Vi försöker att dela upp det lite. Vi hade ett möte eftersom vi anade att det skulle komma många frågor. Det var lättare att ha en plan och säga att "det här och det här gör vi".

Benny var med på hyllningen vid Abba-museet i söndags, var det så uppdelningen såg ut?

- Ja, haha Benny tog the easy way out, säger Björn Ulvaeus och skrattar.

- Nej då, Benny och jag ska tillbaka till London nästa vecka och vara med på "Mamma mia"-jubileum.

Flera kända svenskar var med på partyt för att hylla 40-åringarna, däribland Carl-Henric Svanberg, Sven-Bertil Taube, Tomas och Marie Ledin och Eva Dahlgren och Efva Attling.

- Vi var i London och fick en inbjudan, klart att man vill fira Abba, säger Eva Dahlgren.

Träffar Fansen. "Det är första gången vi möter en sådan här publik sedan Tokyo den 27 mars 1980", säger Björn Ulvaeus.

Thank you for the music! "Det är inte bara det att vi blir uppvaktade, vi vill också uppvakta det faktum att vi har hållit på i 40 år", säger Anni-Frid Lyngstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.