Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abba-Frida kan göra miljonklipp på auktion

RENSAR UT. Anni-Frid skakade hand med kungen under en välgörenhets­konsert 1992. Aftonjackan hon bar ska nu säljas.
Foto: Rene Villar / Scanpix Sweden

Nu kan du pälsa på dig som Anni-Frid Lyngstad.

Abba-stjärnan säljer delar av sin lyxgarderob på auktion - utropspriset är totalt 250 000 kronor.

En siffra som kan komma att fyrdubblas.

- Det är enormt intresse från Tyskland och England, säger modeexperten Beata af Donner som är auktions­ansvarig.

Anni-Frid Lyngstad, känd som Abba-Frida eller med efternamnet Reuss efter avlidna maken prins Ruzzo Reuss, gör garderobsrensning - och säljer designerkläder på Stockholms auktionsverk.

Expressen kan berätta att stjärnan, som i dag lever i Schweiz, kommer att auktionera ut 70 plagg, accessoarer och skor den 11 september. Utropspriset är totalt 250 000 kronor.

- Hon ringde själv till mig i mitten av april och sa att hon hade en stor samling kläder som hon ville sälja. Hon skulle komma till Sverige i mitten av sommaren och vi kom överens om ett datum för mig att hämta kläderna direkt, säger mode­experten Beata af Donner som är ansvarig för auktionen.

I samlingen som nu ska under klubban finns bland annat en röd minkpäls som bars i Abbas musikvideo "Chiquitita" 1979. Utropspriset är 30 000 till 35 000 kronor.

Här finns också en Chanel-kappa och klänning som bars i Köln 2004 då Frida framträdde med "The sun will shine again" tillsammans med Deep Purples Jon Lord.

Lågt satta priser

Men utropspriserna är lågt satta. Abba-stjärnan har en stor fanskara, både i Sverige och utomlands. Och slutsumman för auktionen kan komma landa kring miljonen.

- Det är för bra för att vara sant. Vi har satt rätt låga utropspriser, som om de kom från en vanlig kund. Från början var det inte klart att hon skulle stå med sitt namn på föremålen, säger Beata af Donner.

"Enormt intresse"

Intresset är redan stort bland annat från Tyskland och England.

- Det är enormt stort. Sedan hoppas vi också på Australien, säger Beata af Donner.

Frida Lyngstads presskontakt Görel Hanser menar att Frida själv inte har något att säga om det hela.

- Det är helt enkelt kläder hon vuxit ur men som hon tycker är för fina för att hänga i en garderob, säger hon.

Anni-Frid Lyngstad Reuss

Ålder: 66

Bor: Schweiz

Familj: Två barn, änka efter tredje maken prins Ruzzo Reuss von Plauen.

Bakgrund: Slog igenom i "Hylands hörna" 1967. Träffade Benny Andersson på turné, snart förlovade de sig och hon blev medlem i Fästfolket, som senare blev framgångssagan Abba. Har efter Abba haft solokarriär.

Aktuell: Säljer delar av sin lyxgarderob på Stockholms auktionsverk, ­visning 7-9 september.

FAKTA

Här är Några av plaggen på fridas auktion

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.