Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abba prisas av regeringen: ”Det känns jättetrevligt”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Abba får regeringens musikexportpris för 2021 för comebacken med albumet ”Voyage”.

Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson tar emot utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vid en prisutdelning på utrikesdepartementet i Stockholm på onsdagen.

– Jag trodde vi skulle få pris för lång och trogen tjänst, haha. Men det här priset pekar ju framåt, det känns jättetrevligt, säger Björn Ulvaeus vid offentliggörandet.

Musikexportpriset delas ut sedan 1997 till en artist som har varit internationellt framgångsrik föregående år, medverkat till svenska exportframgångar och ”bidragit till en positiv bild av Sverige”. Veteranerna Abba får priset för ”Voyage”, gruppens första nya skiva på 40 år.

De var nominerade

Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav gruppen dess högsta listplacering för album någonsin i USA, samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England, där ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande avatar-scenshow som har premiär i London i maj.

Övriga nominerade till priset var stjärnskottet A36, musikkollektivet Neiked och låtskrivarparet Julia Karlsson och Anton Rundberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.