Abba-basisten Rutger Gunnarsson är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rutger Gunnarsson blev 69 år.
Foto: Diana Thylin
Foto: Will Oliver / Epa / Tt

Abbas basist Rutger Gunnarsson är död. 

Det skriver skivbolaget Universal i ett pressmeddelande. 

Rutger Gunnarsson medverkade på samtliga Abba-album och deras turnéer runtom i världen.  Han hade ett långt och nära samarbete med Björn Ulvaeus och Benny Andersson och arbetade även med artister som Ted Gärdestad, Carola, Ulf Lundell, Magnus Uggla, Tomas Ledin och Björn Skifs. 

Hans musikkarriär började tillsammans med Björn Ulvaeus i Hootenanny Singers. 1974 släppte han en singel med solosång. A-sidan "Susanna" skrevs av bland andra Stikkan Anderson. Som B-sida valdes den övergivna Abba-låten "Svea, Svea", skriven av Benny Andesson. Singeln gavs ut under namnet Rutger  och Kvartetten Bröderna Brothers Trio. 

Han var förutom basist även gitarrist, arrangör och producent. Han har medverkat i flera musikaler så som ”Chess”, ”Rhapsody in rock” och ”Mamma Mia!”. Han har också arrangerat musik till filmen "Spiderman 2" och till artister som Celine Dion, Westlife och Elton John. 

Han har också producerat och arrangerat musik till bland andra Lasse Stefanz och ryska Alla Pugatjova. 

2014 tilldelades Rutger Gunnarsson Musikerförbundets hederspris Studioräven. Han fick priset för sin unika spelstil och uppskattning av andra musiker samt för sitt deltagande på Abbas inspelningar. 

Enligt pressmeddelandet från Universal blev han 69 år gammal och avled hastigt i sin bostad i Stockholm. 

"Rutgers tre barn, Rickard, Mimmi och Joanna sörjer sin pappa tillsammans med en musikvärld som känner saknad av en stor musiker, kollega och en enormt kär vän", står det i pressmeddelandet. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.