Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abba återförenade – har spelat in ny musik

Abba återförenas – gruppen har spelat in ny musik.
Foto: ANDERS WESTIN/ TT
Bandet spelar in ny musik efter 35 år, uppger gruppens manager Görel Hanser.
Foto: ANDERS WESTIN/ TT

Abba återförenas. 

Bandet har spelat in ny musik – 35 år efter uppbrottet, uppger gruppens manager Görel Hanser.

"Vi fyra kände att det efter 35 år kunde vara roligt att jobba ihop igen och gå in i studion", säger medlemmarna i ett gemensamt pressmeddelande.

För 35 år sedan splittrades Abba – ett av Sveriges största band genom tiderna.

Nu meddelar världsstjärnorna att de har spelat in ny musik tillsammans.

Görel Hanser, bandets manager, tror att fansen kommer bli nöjda med de nya låtarna.

– Det är jättekul, lyssnarna kommer känna igen soundet. Det låter som Abba fast i modern tappning. Initiativet kommer alla medlemmarna, säger bandets manager Görel Hanser och fortsätter:

– Materialet spelades in i juni förra året. Det är alla fyra, som på den gamla goda tiden. Det är inte en hel CD, utan det är två låtar de har spelat in. 


LÄS MER: Abba-stjärnornas miljarder – så ser deras lyxliv ut 


I nyinspelningarna har man fortsatt precis där man slutade för 35 år sedan.

– Det är samma musiker som har samarbetat med Abba i alla år. Det är Lasse Wellander, Per Lindvall, Jörgen Stenberg, Lasse Jonsson och Mats Englund, säger Görel Hanser och fortsätter:

– Inspelningen har varit som alltid med Abba. Musikerna har gjort sitt pålägg, Björn och Benny i studion, och flickorna - eller tjejerna, kvinnorna - sjunger och tar om och sjunger igen. Och så lyssnar man. Fantastiskt. Samarbetet fungerar precis som det gjorde för 35 år sedan. 

I ett pressmeddelande berättar Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog om den oväntade comebacken.

”Beslutet att sjösätta det spännande Abba-avatar-projektet fick en oväntad konsekvens. Vi fyra kände att det efter 35 år kunde vara roligt att jobba ihop igen och gå in i studion. Så gjorde vi det. Och det var som att tiden hade stått stilla och att vi bara hade varit borta på en kort semester. En extremt glädjande upplevelse!”, skriver de fyra Abba-medlemmarna i uttalandet.

Enligt Björn Ulvaeus fru, Lena Kallersjö, är låtskrivaren mer än nöjd över nyinspelningarna.

– Han är jätteglad, säger hon.

Abba har spelat in två nya låtar

Bandet har spelat in två låtar varav en av dem, ”I still have faith in you”, kommer att framföras av en digital version av Abba. Framförandet sänds i NBC och BBC i december.

"Vi må ha blivit gamla men sången är ny. Och det känns bra”, avslutar Abba.

LÄS MER: Abba-stjärnorna återförenas igen 


Janne Schaffer, som spelat på flera av Abbas skivor är överraskad över dagens besked.

– Jaha, vad roligt! Jag visste inte om det här. Jag önskar dem lycka till. Jag är inte med och spelar på låtarna men det blir kul, det var väl på tiden höll jag på att säga. Det får väl fart på Abba-museet, filmer och allt. Det låter kul, säger Janne Schaffer.

Johan Stengård, som spelat saxofon med Abba, är en av de som kände till återföreningen. Han är dock fåordig.

– Jag tycker det är underbart, helt fantastiskt. Det måste man väl säga. Det är fantastiskt roligt. Jag känner musikerna som spelar på låtarna och de säger att det är fantastisk musik, säger han.

Hur länge har du vetat om det här?

– Det vill jag inte säga.

”De har verkligen hållit locket på”

Claes ”Clabbe” af Geijerstam var Abbas ljudtekniker och reste med bandet på de stora konserterna. Han kände inte till de nya inspelningarna, trots att han har regelbunden kontakt med flera av Abbas medlemmar.

– De har verkligen hållit locket på. Jag kände inte till någonting, och då har jag ändå kontakt med Björn och Benny då och då. Det är väldigt spännande - äntligen! säger Claes af Geijerstam och fortsätter:

– Jag tycker det är jätteroligt att de fick med allihopa. Det är inte ens lätt att få alla samlade till en premiär eller ens ett fikabord. Att få in tjejerna i studion och göra ett par nya låtar, det är skitkul. 

Tomas Ledin, som var körsångare bakom Abba i slutet av 70-talet, gläds åt nyheten.

– Det är fantastiskt roligt, fantastiskt kul. Absolut, mer av den varan tack, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.