Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"A star is born" är Lady Gagas show

Foto: © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc.
Foto: CLAY ENOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Glöm köttklänningen. ”A star is born” går nämligen under huden på Lady Gaga på ett nytt sätt som känns rått och förvånansvärt äkta. I den fjärde(!) versionen av klassikern ”A star is born” är rymden mellan henne och Bradley Cooper så tung av intimitet att det är omöjligt att inte bli uppslukad av den här kärlekshistorien om en countryrocker på fall och en nytänd gnistrande popstjärna.

A STAR IS BORN

Drama

USA. Av Bradley Cooper. Med Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Andrew Dice Clay. Längd: 2:16. Från: 7 år.

 

Anslaget känns delvis som en hommage till sjuttiotalsversionen med Barbara Streisand och Kris Kristofferson, där Jackson Maine (Cooper) möter arenapubliken med sitt skäggiga ansikte, sin djupa röst och alkoholdimmiga blick. Redan där anar vi en sorg som genast breder ut sig i jakten efter ännu en ensam drink i natten. Jackson hamnar till slut på en sprudlande dragklubb – där han för första gången möter Ally (Lady Gaga) som skickar en raspig ”La vie en rose” rakt i hans i hjärta.

Men till skillnad från i tidigare filmer så är den här oslipade diamanten inget rart och oskuldsfullt vitt ark. Hon har varit med, hon har varit runt. Och spelat sina låtar för muggiga musikgubbar som tyckte att det lät fint, men att hon inte var tillräckligt snygg. Så istället för att glänsa som artist, sliter Ally som servitris och bor med sin charmerande pappa som en gång var en lovande crooner, men som istället blev limousinchaufför.

Det kan vara svårt att tro att man är nåt då. Men med Jackson i ryggen spränger Ally glastaket mellan sig och stjärnorna. 

Sen kommer oundvikligen en mörkare natt, där Jacksons missbruk och illa skötta tinnitus hinner ikapp kärleksparet. Första halvan av filmen, där vi fortfarande är på väg mot crescendot, blir därmed oundvikligen mer tillfredsställande. Förälskelsen mellan Ally och Jackson är naket nära och av sårbart kött och blod, och den kulminerande duetten mellan Cooper (som även ligger bakom den begåvade regin) och Gaga går som ett rus genom kroppen. Videon till powerballaden ”Shallow” har på dagar fått omkring 12 miljoner visningar på Youtube och känns redan som en ”I will always love you” för en ny generation. Att lyssna till den och släppa fram tårarna lagom till när Gaga når den förlösande bryggan, är utan tvekan min senaste favoritkick.

Så bra är skådespelarna

Lady Gaga

En stjärna är född! Det finns något gammeldags storslaget över Gagas prestation i den här filmen där hon bevisar sig både som skådespelerska och berörande sångerska, lite som en supermix av nittiotalets stora sångdivor och aktriserna från Hollywoods guldålder. Det doftar helt klart Oscar.

 

Bradley Cooper

Är suverän. Och framstår som omänskligt begåvad när han både agerar, regidebuterar och sjunger musik han dessutom varit med och skrivit. Men det här är trots allt Gagas show.

 

A STAR IS BORN

2018

Med Lady Gaga och Bradley Cooper.

Regi: Bradley Cooper

 

1976

Med Barbara Streisand och Kris Kristofferson.

Vann en Oscar för bästa originalsång och fick ytterligare tre nomineringar.

 

1954

Med Judy Garland och James Mason.

Nominerades till sex Oscar, bland annat för huvudrollerna.

 

1937

Med Janet Gaynor och Fredric March.

Belönades med en Oscar, och fick ytterligare sex nomineringar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!