Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

90-talsstjärnan Pandoras kärlek med hockeyproffset

Pandora slog igenom med dunder och brak på 90-talet.
Pandora, eller Annelie Magnusson, beskriver sitt liv som en berg- och dalbana.
Foto: Atte Kajova

Pandora slog igenom med dunder och brak på 90-talet.

Men 00-talet innebar elände med både skatteproblem och kärleksbesvikelse.

Som artist har hon dock kämpat på hela tiden, bland annat i Finland där fansen är trogna.

Där träffade hon också nya kärleken: hockeyproffset Mikko Peltonen, 40.

– Jag är en late bloomer och är som allra bäst nu, säger Pandora, 52, som sjunger sin största hit för tv-publiken i ”Idol” på fredagen.

Det var 1993 som Pandora, eller Annelie Magnusson som hon egentligen heter, fick sitt genombrott med ”Trust me” i musikgenren som kallades eurodance.

I Sverige är det fortfarande hennes mest kända låt. Det är också den som framförs i ”Idol” i ett medley ihop Paradisio och Drömhus.

Japp, de var också stora på 90-talet.

– Det är definitivt en 90-talsrevival just nu med mode och allt. Det är väldigt hett, säger Pandora som även är tillbaka på nostalgiturnén ”Vi som älskar 90-talet” med premiär i juli 2023.

Dömdes för skattebrott

Efter genombrottet rullade hjulen snabbt för Pandora som släppte flera storsäljande album, turnerade och ställde upp i Mello.

– Jag tjänade oerhört mycket pengar på 90-talet. Men sedan kom väldigt väldigt många bakslag som kostade mig mycket. Det har varit som en berg- och dalbana, berättar hon.

Skatteverket slog till och plötsligt satt Pandora med stora skulder. Artisten menar att hon inte hade kontrollen över hur pengarna sköttes och blev vilseledd.

Pandora på den svenska Melodifestivalen 2004.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det slutade med att Pandora dömdes för grovt skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

– Jag blev dömd till 90 timmars samhällstjänst som jag avtjänade genom att hjälpa till på ett härbärge för hemlösa i Västerås.

Men sex år senare fick artisten saken omprövad och friades från grovt skattebrott enligt ny rättspraxis.

16 års processande hade dock kostat henne hundratusentals kronor och ett äktenskap.

Artistkarriären gav hon aldrig upp. Även om Pandora inte synts så mycket på hemmaplan har hon turnerat och spelat in musik utomlands.

– Jag försökte överleva den här i tiden på bästa sätt och lägga fokus på det som är positivt. Det var så jag klarade det.

Pandora och Mikko Peltonen träffades för nio år sedan i samband med en konsert som hans kompis arrangerade. I dag är de förlovade och särbor. ”Jag hittade kärleken till slut. True love”, säger hon.
Foto: Joachim Grusell

I Finland har Pandora länge haft en trogen publik. 2021 gick hon till final i den finska Melodifestivalen och hon är ofta i grannlandet och uppträder.

I Finland träffade hon också för nio år sedan kärleken. Den tolv år yngre pojkvännen heter Mikko Peltonen och är före detta hockeyspelare på elitnivå, bland annat i toppklubben Ässät.

Han lade dock skridskorna på hyllan tidigt och jobbar i dag som regionchef på Dressman och bor i Helsingfors.

– Vi träffades på ett gig och vi är särbor, han i Finland och jag i Kungsör. Det fungerar jättebra! Mikko är även min DJ när jag uppträder på scen, förklarar Pandora som i dag driver eget bolag och har full koll på ekonomin.

– Jag har tagit tillbaka makten och över mitt liv och min karriär. Det är otroligt bra.

Om du skulle ge några råd till de unga blivande artisterna i ”Idol”, vad skulle det vara?

– Att se till så man har pålitliga människor runt sig och aldrig släppa kontrollen över sin karriär och ekonomi. Att ha en bra advokat som kan ens bransch är också viktigt. Jag vet vad jag talar om.

Annelie Pandora Magnusson

Ålder: 52.

Familj: Sonen Leo, 18, särbon Mikko Peltonen, 40, och katten Glenn.

Bor: Kungsör.

Aktuell: Uppträder i ”Idol” på fredagen och medverkar på nostalgiturnén ”Vi som älskar 90-talet” nästa sommar.

Kuriosa: Var med om startade nattklubben Blue Moon Bar som fanns i Västerås och Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.