Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

90-talsstjärna stämmer speljätte – efter dansen

"Fresh prince i Bel Air"-stjärnan Alfonso Ribeiro stämmer Fortnite för att ha stulit hans berömda Carltondans och använder de välkända dansrörelserna i sitt populära tv-spel, skriver TMZ.
Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Alfonso Ribeiro och Will Smith dansar i tv.
Foto: You tube
Will Smith, Tatyana M Ali och Alfonso Rbeiro i "Fresh Prince i Bel Air".
Foto: KANAL 5

"Fresh prince i Bel Air"-stjärnan Alfonso Ribeiro stämmer Fortnite för att ha stulit hans berömda Carltondans och använder de välkända dansrörelserna i sitt populära tv-spel, skriver TMZ. 

Tv-stjärnan Alfonso Ribeiro från "Fresh prince i Bel Air" stämmer Epic Games, skaparna bakom spelet Fortnite, och anklagar dem för att ha stulit hans karaktäristiska Carlton-danssteg.

Han har även stämt 2K Games för att ha använt sig av dansen i spelet NBA 2K.

Dansen blev känd efter att hans karaktär Carlton Banks i tv-serien "Fresh prince i Bel Air", som blev en stor succé på 1990-talet med Will Smith i huvudrollen.

Alfonso Ribeiro gjorde rollen som Carlton "C" Banks, Will Smiths kusin i komediserien och Ribeiros dansinslag där han framförde sina kända dansrörelser till Tom Jones låt "It's not unusual" blev populär bland tittarna. Efter tv-serien har han fortsatt att framföra de karaktäristiska stegen för sina fans – och många förknippar dansen med hans rollfigur i serien. Bland annat ska han ha framfört dansen under sin medverkan i "Dancing with the stars" 2014. 


Advokaten: "Tjänat rekordmycket"

Nu har skådespelaren gått till rätten och Ribeiros advokat David Hecht säger att Epic Games "har missbrukat" Ribeiros rättigheter i sitt populära tv-spel. 

Fortnite ska tidigare i år ha lanserat en dans i spelet som karaktärerna kan framföra som kallas "Fresh emote" – och i dokumenten säger stjärnan att det är en exakt kopia på dansen han slog igenom med i 90-talsserien.

– Epic har tjänat rekordmycket pengar på nedladdningsbart innehåll i spelet inklusive känslor som "Fresh", säger David Hecht till TMZ.

Enligt uppgifter till nyhetssajten ska Alfonso Ribeiro dessutom vara mitt uppe i en process för att få upphovsrätt till "Carlton-dansen".

Epic Games har inte kommenterat rättstvisten till TMZ.

Fortnite är ett överlevnadsspel, som lanserades av Epic Games i juli 2017. Det kan spelas på nästan alla tillgängliga plattformar, som Xbox, Playstation, Windows, Mac (dator), iOS och Android (mobiler).

Spelet finns i två varianter, Fortnite "Save the world" och Fortnite "Battle Royale", och det är den senare som är en världssuccé.https://www.youtube.com/watch?time_continue=286&v=db2iKqe7Q_A

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.