90-talsprofilen berättar: Därför försvann han från rampljuset

Andreas Mattssons liv efter Popsicle: ”Karriärboost har jag inte tänkt på”
Andreas Mattsson har länge levt ett anonymt liv – i höst syns han i TV4.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattsson med delar av årets ”Så mycket bättre”-gäng.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Popsicle var ett av de band som fick den svenska indiepopscenen att blomstra under 90-talet.

Men gruppen splittrades och försvann från offentligheten.

Nu, 22 år senare, gör bandets frontperson Andreas Mattsson comeback i rampljuset i ”Så mycket bättre”.

– Jag gör ju det här mest för att få träffa de här människorna. Karriärboost har jag inte tänkt på.

När sångaren Andreas Mattsson nu medverkar i årets säsong av TV4:s populära program ”Så mycket bättre” har det gått över 20 år sedan bandet lade ner.

Bandet vann flera grammisar, turnerade i Japan, rörde upp känslor efter ett omtalat tacktal där en av medlemmarna skämtsamt önskade livet ur Arvingarna och parodierades i tv-succén ”NileCity 105,6”.

När sångaren Andreas Mattsson nu medverkar i årets säsong av TV4:s populära program ”Så mycket bättre” har det gått över 20 år sedan bandet lade ner. 

”Kommer inte ta störst uppmärksamhet”

Snart syns han på bästa sändningstid.

– Alltså det känns som att jag inte kommer vara den som tar störst uppmärksamhet i det här startfältet. Och det tycker jag är skönt. 

Splittringen 1999 skedde efter att bandet ”tappat gnistan” enligt dem själva. Sedan dess har Andreas Mattsson synts i några olika bandkonstellationer, men främst har han verkat som låtskrivare och producent och har arbetat med artister som Carola, Lisa Nilsson, Peter Jöback och Tomas Andersson Wij. 

Att själv synas och göra en karriär på det har i sig aldrig varit särskilt viktigt, menar han.

– Nej i Popsicle var det ju bara att vi var ett band, att det var en så stark grej. Och det är ganska skönt att inte vara längst fram alltid tycker jag. Så länge jag kan försörja mig på musik så behöver jag absolut inte framföra musiken.

Och det har du kunnat?

– Ja det har väl varit på gränsen ibland, men det här millenniet har jag inte gjort något annat än musik.

Popsicle hade sin storhetstid på 90-talet.
Foto: LARS NYBERG
Andreas Mattson lever ihop med journalisten Anna Charlotta Gunnarsson.
Foto: JULIA DANSARIE

Spelat tillsammans efter splittringen

Popsicle har också gjort några enstaka återföreningsspelningar. Den största på sistone var en spelning på Gröna Lund 2018.

– Gröna Lund frågade om vi ville spela. Och så kände vi efter och ja, det kan vi väl faktiskt göra. Så då gjorde vi det. Sedan dess har vi spelat lite då och då när någon har bett oss, berättar Mattsson som samtidigt förklarar att det inte känns troligt med någon nyskriven musik med Popsicle.

Andreas Mattson på en sällsynt Popsicle-spelning 2005.
Foto: ROGER LARSSON

I höst syns du i ”Så mycket bättre”. Hur känns det att du troligen är en doldis för många yngre?

– Jag kan ju bara göra det jag gör och vara den jag är. Och om någon upptäcker mig eller det vi har gjort i Popsicle är det ju kul så klart. Men jag har bara tänkt att ”fan vad kul att få vara här”. Sedan har jag inte tänkt längre.

Andreas Mattsson är sambo och har barn med journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson, som bland annat har synts i två säsonger av ”På spåret”.  Men Popsicle-profilens liv utspelar sig mestadels långt bort från någon egentlig offentlighet. 

Det mesta handlar om att bege sig de tre kvarteren från hemmet till studion på Södermalm i Stockholm.

– Jag går till jobbet på vardagarna. Sen går jag hem och sen är jag ledig på helgerna.  Alltså 99 procent av livet är precis som ett vanligt, för vem som helst som har ett jobb. Och så vill jag ha det.Anne Lundbergs stöd till kollegan – efter livshotande traumat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.