9 av de mest kontroversiella kändisomslagen

Publicerad

Det gäller att stå ut i tidningshyllan för att fånga läsarens intresse.

Vissa magasin har gått längre än andra och både hyllats och hatats för det.

Här är några av de mest omtalade kändisbilderna som hamnat på omslag - genom tiderna.

 • 1Nakna bröst blev för mycket

  När Janet Jackson år 1993 poserade för omslaget till Rolling Stone var hon endast klädd i jeans med händerna sträckta över huvudet. Bakom henne stod en man som inte syntes, förutom hans händer som höll för stjärnans nakna bröst. Det blev för mycket för vissa som tyckte att omslaget var för provocerande.


 • 2Uppmärksammad amning

  När magasinet W år 2008 publicerade en bild på Angelina Jolie som ammade sitt barn hemma höjdes upprörda röster. Men kritiken om att Jolie ammade "öppet" verkade inte röra Jolie och Brad Pitt. Paret donerade miljonsumman de fått för bilden på omslaget och flera i tidningen till välgörenhet.


 • 3Kanyes passion

  Flera troende världen över reagerade år 2006 starkt på omslaget med Kanye West där han bär en törnekrans likt Jesus. Rubriken på omslaget löd "The passion of Kanye West". Tidningen Rolling Stone sa efteråt att omslaget var menat som konstnärligt och att det inte var meningen att förolämpa någon.


 • 4Bild på död Michael Jackson

  Det pågick en stor debatt om huruvida OK Magazine hade gjort fel eller inte när de 2009 valde att publicera en bild på Michael Jacksons döda kropp på sitt omslag. Bilden var enligt magasinet den sista på stjärnan.


 • 5Klädd i dött djur

  Lady Gaga var hetluften när hon 2010 bar en klänning av kött på ett omslag för japanska Vogue. Hon försvarade sin outfit efteråt med att säga att hon inte menade att vara respektlös mot vegetarianer eller veganer. Det blev dock svårt för många att glömma eftersom stjärnan även dykt upp på en gala i samma typ av köttdräkt.


 • 6Upprörda föräldrar

  GQ:s omslag med "Glee"-stjärnorna Dianna Agron och Lea Michele och Cory Monteith blev inte direkt en hit. Många föräldrar tyckte att de utmanande poserna som stjärnorna från ungdomsserien gjorde sände fel signaler till deras unga fans.


 • 7Gravidmage

  Numera är det trend. Men när den då höggravida Demi Moore poserade naken på omslaget av Vanity Fair med en hand under sin gravidmage och en annan över brösten var det mer ovanligt. Då var omslaget både hyllat och hatat.


 • 8Ung Britney i trosor

  Britney Spears var bara 18 år när det här avklädda omslaget till Rolling Stones kom ut. Reaktionerna på bilden med Britney i behå och trosor på en soffa med gosedjur var delade. Men det var något som den världskända fotografen David LaChapelle efteråt sa sig ha varit beredd på.


 • 9Barnstjärnan med vapen

  Den då 17-åriga "Gossip Girls"-stjärnan Taylor Momsen poserade på omslaget till Revolver med ett vapen 2010. Det fick många att uttala sig om att omslaget med stjärnan romantiserade vapen.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag