Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 och Telenor överens efter bråket

Tilde De Paula och David Hellenuis leder Let's Dance – som 850 000 svenska hushåll riskerar att missa. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

850 000 svenska hushåll riskerade att gå miste om "GW:s mord" och säsongspremiären av "Let's dance" på fredag.

Anledningen var en konflikt som blossat upp mellan Telenor och TV4.

Men strax innan 19 på tisdagskvällen hade parterna mötts vid förhandlingsbordet och gjort en överenskommelse. 

På tisdagen skickade TV4 ut ett pressmeddelande – under natten riskerade 850 000 svenska hushåll bli av med TV4:s olika kanaler. Detta efter att Telenor-ägda Canal Digital och Bredbandsbolaget och TV4 inte lyckats komma överens om ett nytt distributionsavtal.

– Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, även om tiden börjar rinna ut, sade TV4:s operativa chef Mathias Berg i pressmeddelandet.

Men strax innan 19 meddelade TV4 i ett nytt pressmeddelande att parterna nått en överenskommelse. 

– Framför allt är jag glad för våra tittares skull, och att vi kunde undvika att de drabbades, liksom våra annonsörer. Det här innebär ett fortsatt viktigt samarbete med Telenor, att Canal Digitals och Bredbandsbolagets kunder även fortsättningsvis kan se TV4:s kanaler och program, säger TV4:s operativa chef Mathias Berg i det nya pressutskicket.

 

LÄS MER: Tittarna rasar efter det stora tv-kriget 

TV4 och Telenor i konflikt 

Konflikten blossade upp efter att Telenor, enligt TV4, velat sänka ersättningen till TV4-gruppen, något som kanalen uppger att man inte kan gå med på.

– Den här typen av konflikter mellan tv-operatörer och tv-kanaler har inga vinnare, allra minst tittarna som betalar för tv-abonnemangen, säger Mathias Berg i pressmeddelandet.

TV4 står inför flera viktiga säsongspremiärer – i kväll sänds det första avsnittet av den tredje säsongen av "GW:s mord" med Leif GW Persson och på fredag är det säsongspremiär för "Let's dance".

TV4 står inför flera viktiga säsongspremiärer – i kväll har tredje säsongen av ”GW:s Mord” premiär. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Telenor om bråket med TV4: "Går ut och hotar"

Magnus Törnblom är presschef för TV4:

– Vi gick ut med pressmeddelandet för att vi kände att vi var tvungna att informera våra tv-tittare om hur de kan ta del av våra program och kanaler om det är så att de blir utan dem. Den andra anledningen är att vi har samma behov av att informera våra annonsörer som ju riskerar att drabbas genom att färre personer tittar. Vi informera också annonsörerna om hur vi ska försöka hjälpa dem på andra sätt, säger han och fortsätter:

– Vi kommer göra vårt yttersta för att lösa de eventuella problem som kan uppstå.

Enligt Aron Samuelsson, presschef på Telenor, togs bolaget på sängen av TV4:s pressmeddelande.

– Det är en sak när sådant här kommer från amerikanska bolag på direkt order från USA (här hänvisar presschefen till tidigare konflikter med Discovery, reds anm.). Det är en helt annan sak när det kommer från Bonnier. De har förvisso sagt till oss att de inte vill träffas mer och fortsätta förhandlingarna men vi är faktiskt förvånade att Bonnier går ut och hotar med att släcka kanalerna för över 800 000 kunder, säger han och fortsätter:

– Det enda vi kan göra är att fortsätta jaga dem och få dem att komma tillbaka till förhandlingsbordet så att vi kan hitta en lösning.

Ordbråket mellan Telenor och TV4

Men enligt TV4:s presschef Magnus Törnblom kommer pressmeddelandet knappast som en blixt från klar himmel.

– Det är lite förvånande i sig att Telenor tycker så med tanke på att vi har förhandlat i över två månader och att vi har förlängt avtalet som egentligen gick ut redan förra veckan. Det här är den deadline vi har satt för att komma överens och vi har också informerat Telenor om att vi kommer behöva informera våra tittare och annonsörer. Jag tror inte att de är så tagna på sängen, säger han.

Telenors presschef Aron Samuelsson. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Telenors Aron Samuelsson igen:

– De berättade för oss vad de tänkte göra så vi kände till att det skulle komma ett pressmeddelande sedan någon timme tillbaka. Men förvåningen omfattar det meddelandet också om man säger så, det är en helhetsbedömning.

– Att de väljer att gå ut så här innan är väl en del av en aggressiv förhandlingstaktik. Men i grund och botten kan vi inte glömma bort vårt ansvar gentemot våra egna kunder. Vi kan inte acceptera att bli överkörda med en dålig deal för våra kunder för att Bonnier går ut och hotar med att släcka kanaler. Vi måste stå upp mot det och samtidigt försöka jaga dem så att vi kan fortsätta förhandla och hitta en lösning.

Svårt att lösa konflikten

Enligt Telenor skulle TV4:s förslag innebära en prishöjning för kunderna.

– Det är en av anledningarna. De vill höja priset för våra kunder samtidigt som de är väldigt tydliga med att våra kunder inte ska få vissa rättigheter som exempelvis handlar om att titta på tv via internet som man ger till andra tv-bolagskunder.

– Där är man supertydlig och säger att "nej, Telenors kunder ska inte få titta på tv på samma villkor som andra kunder och samtidigt ska de betala mer". Vi är övertygade om att våra kunder inte kommer vara nöjda om vi låter det passera.

Varken TV4 eller Telenor vill gå in på hur mycket pengar det handlar om eller vad en eventuell prishöjning för kunderna skulle kunna bli. Klart är dock att parterna inte kunnat komma överens om hur mycket Telenor ska betala för att få sända TV4:s kanaler.

TV4 och Telenor är även skeptiska till att en lösning kommer att nås innan deadline passerar vid midnatt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Parterna är även skeptiska till att en lösning kommer att nås innan deadline passerar vid midnatt.

– Vi måste vara optimistiska och kunna se förbi aggressiva förhandlingstekniker. Vi är själva intresserade av att träffas så vi tror och hoppas att Bonnier vill komma tillbaks till förhandlingsbordet, säger Aron Samuelsson.

– Vi hoppas naturligtvis på att vi ska nå en överrenskommelse och att det inte ska hända men ju längre tiden går desto större är naturligtvis risken för att kanalerna slocknar. Men vi hoppas in i det sista, säger Magnus Törnblom.

TV4 har samtidigt flera viktiga lanseringar den närmsta tiden.

– Sådant här kommer nog olägligt för alla alltid. En sådan här konflikt har inga vinnare. Vare sig tv-bolag eller operatörer tjänar på det och de som förlorar mest på det är tv-tittarna som riskerar för att få svart i rutan i stället för de kanaler som de har betalat för, säger Magnus Törnblom.

Magnus Törnblom skriver vidare, via mejl:

"Det är uppenbart att vi har lite olika bild av situationen, men vi har varit väldigt öppna och tydliga mot Telenor, och vi har också känt ett ansvar för att informera tittare och annonsörer som riskerar att drabbas. Jag har faktiskt ingen lust att bemöta Telenors utspel. Jag tror att våra tittare och Canal Digitals och Bredbandsbolagets kunder är mer betjänta av om vi fokuserar på att lösa situationen. Där lägger vi vår kraft, och Telenor vet att vår dörr står öppen att förhandla vidare. Så de behöver inte jaga oss särskilt länge om de vill fortsätta förhandla". 

Flera tv-bråk den senaste tiden – kunderna drabbas

Den senaste tiden har det förekommit flera bråk mellan tv-kanaler och distributörer. Så sent som i höstas släcktes Discoverys kanaler, däribland Kanal 5, efter en kontraktskonflikt med Comhem.

 

LÄS MER: 4,5 miljoner tittare riskerar att bli utan Kanal 5 och Eurosport 

 

Bara månader tidigare låg Discovery Networks Sweden i konflikt även med Telia. De som drabbas är tittarna som blir utan kanaler fram tills att parterna lyckats enas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.