Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

7 saker du inte visste om Black Sabbath

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Black Sabbath är ett band omgärdat av stora skandaler.

Men kände du till sanningen bakom bandets unika sound, dödandet av en miljardärs fisk eller den okända schlagermedverkan?

Här är sju saker du antagligen inte visste om Black Sabbath.

1. Okända bandnamnet

Foto: / OKÄND

Black Sabbath startade sin karriär med bandnamnet The Polka Tulk Blues Band, inspirerade av ett talkpuder.

De ville sedan byta till Blues Band Margarine, men föll 1969 för namnet Black Sabbath efter en skräckfilm.


2. Tommy Iommis schlagermedverkan

Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Tony Iommi har tävlat i Eurovision Song Congtest samma år som Robin Stjernberg. Iommi skrev Armeniens ballad "Lonely planet" som framfördes av rockbandet Dorians.

Bidraget slutade på 18:e plats med 41 poäng totalt.


3. Räddade livet på bortsprungen åttaåring

Foto: Tommy Pedersen

Ozzy Osbournes sololåt "No more tears" räddade livet på Joshua, 8. Pojken hade sprungit ut i skogen och polisen spelade Ozzys låt ur högtalarna för att Joshua skulle hitta tillbaka hem – och försöket lyckades.


4. Uppbrott och återförening

Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESEN

Sångaren Ozzy Osbourney sparkades ur gruppen 1979 efter ett bråk med gitarristen Tony Iommi. Iommi ansåg att Osbourne tappat kontrollen över sitt festande.

In som sångare kom först Ronny James Dio, sedan dess har frontmännen avlöst varandra fram till 2011 då de fyra originalmedlemmarna under en presskonferens meddelade sin comeback året därpå.


5. Dödade miljardärens fisk

Foto: Yui Mok / AP PA

Det är inte bara Ozzy Osbourne som dödat ett djur. När Tony Iommi skulle skämta med miljardären Richard Branson gick allt fel.

I studion där de spelade in albumet "Born again" fanns miljardärens fisk, en karp. Iommi fick för sig att tända på gammal pyroteknik, och råkade spränga akvariumet.


6. Tände eld på bandmedlemmen

Foto: Lester Cohen

Trummisen Bill Wards frodiga skägg lockade ofta hans bandmedlemmar till att tända eld på det när han var en del av bandet.

Vissa gånger gick det så illa att han ådorg sig svåra brännskador.


7. Sanningen bakom Sabbaths sound

Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESEN

Tony Iommi var med om en arbetsplatsolycka som 17-åring, i vilken han förlorade fingertopparna på höger ring- och långfinger.

Problematiskt för en gitarrist, kan man tycka, men han anpassade sitt spelande - och många säger att det är just det som ligger bakom bandets unika sound.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.