Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

7 artister som blivit världskändisar via nätet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tack vare sociala medier och tjänster som Youtube och Myspace kan talanger snabbt sprida sin musik utan ett skivbolag. Ibland slår det precis rätt - som för de här artisterna som byggt en superkarriär efter att de upptäckts på nätet.

1. Carly Rae Jepsen

Hon började som finalist i "American idol", men egentligen tog hennes karriär aldrig någon fart då. Men när hon däremot släppte sin låt "Call me maybe" på Youtube vände det. Hon uppmärksammades av Justin Bieber som tipsade om sångerskan via Twitter och fick då snabbt skivkontrakt. 
2. Lily Allen

Den brittiska popsångerskan slog igenom på Myspace där man själv kan ladda upp sina låtar. Numera är Lily Allen prisbelönad för sin musik och har dessutom varit ansiktet utåt för modehuset Chanel. 2009 blev hon utsedd till "Årets kvinna" av magasinet GQ. 
3. Justin Bieber

Pojkidolen upptäcktes redan som 14-åring via Youtube. Sedan gick det snabbt. Redan året efter låg Bieber på topplistorna och nu är han en av världens största artister. Har du missat hittarna "Baby" eller "Boyfriend" har du lyckats undvika en radio sedan år 2010.

4. Rebecca Black

Som över en natt blev då 13-åriga Rebecca Black känd över hela världen med sin låt "Friday". Hennes föräldrar hade betalat närmare 30 000 kronor för att deras dotter skulle få göra en poplåt. Först gick videon, som publicerades år 2011, väldigt trögt men snart öste visningarna in. Den har visserligen kallats "världens sämsta", men Rebecca kan ändå stoltsera med 72 miljoner visningar och ett omtalat kändisskap. 
5. Colbie Caillat

Sångerskan har vunnit en Grammy och slog år 2007 igenom med låten "Bubbly", men Colbie Caillat började faktiskt sin karriär genom att ladda upp sin musik på tjänsten Myspace. Jobbigt blev det nog för amerikanska "Idol" som innan det hade sagt nej till hennes audition med just den egenskrivna låten "Bubbly". 
6. Kate Nash

Artisten upptäcktes via sin popularitet på Myspace och har toppat de brittiska topplistorna. Det var när hon bröt foten och hade för mycket tid över hemma som hon började lägga upp sin musik på sajten och därmed kom i kontakt med en producent. 
7. Psy

Foto: Mike Groll

Mannen bakom världshiten "Gangnam style" vars video visats över 2,1 miljarder gånger på Youtube blev också känd via Youtube. Däremot har uppföljningen efter megasuccén inte varit lika lyckad för den sydkoreanska artisten Psy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.