Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

61 saker du inte visste om Bono

Bono var nära att dö
U2-sångaren Bono fyller 61 år i dag.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
U2 på scen.
Foto: OLLE SPORRONG

U2-sångaren Bono fyller 61 år i dag den 10 maj.

Här är 61 saker du inte visste om sångaren i ett av världens mest framgångsrika band någonsin.

1) Den unge Paul Hewsons kompisar började kalla honom Bono Vox efter namnet på en hörapparatsaffär som hette Bonavox (latin för ”bra röst”) i Dublin.

2) Den första rocksång Bono hörde var Beatles ”I Want to Hold Your Hand” vid fyra års ålder. Den första låten han lärde sig spela på gitarr var ”Dear Prudence”, även det en Beatles-sång.

3) Hans mamma Iris var protestant och hans pappa Bob katolik, ovanligt för ett par i Irland på den tiden.

4) Sagt av Bono: ”Religion är ofta Guds fiende.”

5) Han har en bror vid namn Norman som är åtta år äldre.

6) Bonos mamma dog när han var 14 år, något som drabbade honom hårt. ”Jag kände mig ensam och övergiven”, har Bono sagt.

7) Han hade satsat på att bli journalist om inte musikkarriären hade tagit fart.

8) Han var en begåvad schackspelare som tävlade på internationell nivå vid tolv års ålder. Hans favorit-schackspelare är den ryske stormästaren Garri Kasparov. ”Jag beundrar Kasparovs ettriga intellekt”, har Bono sagt.

9) Sagt om Bono: ”Att döma av glöden i hans ögon när han talade om schack tror jag inte att det skulle vara svårt att övertyga honom att återvända till schackbrädet, kanske för en uppvisningsmatch för välgörenhet.” (Garri Kasparov efter att ha träffat Bono)

10) Han träffade sin framtida fru Alison och de övriga medlemmarna i U2 i en skola i Mount Temple, Irland. Den 25 september 1976 mötte 16-årige Bono 15-årige David Evans (sedermera känd som The Edge), 15-årige Adam Clayton och 14-årige Larry Mullen Jr. sedan den sistnämnde satt upp en lapp på skolans anslagstavla där han sökte efter musiker som ville bilda ett band. Bandet fick sitt första skivkontrakt tre år senare.

Bono 1984.
Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

Bono: ”Jag gillar faktiskt inte namnet U2”

11) Sagt av Bono: ”Jag gillar faktiskt inte namnet U2.” (Bandet hette först Feedback och sedan Hype, följt av U2 som förutom ordleken är ett amerikanskt spionplan)

12) När U2 först började spelade tillsammans sjöng Bono och spelade gitarr.

13) Sagt av Bono: ”Jag var så usel på att spela gitarr att en dag sade de andra till mig att jag kanske bara borde sjunga i stället.”

14) När U2 släppte debutalbumet ”Boy” 1980 delade de fyra bandmedlemmarna en tvårummare i London.

15) Han har varit gift med frun Alison sedan 1982.

16) Paret har fyra barn: Jordan (född 1989), Eve (född 1991), Elijah (född 1999) och John (född 2001).

17) Dottern Eve spelade Adele, en av huvudrollerna i Netflix-serien ”Behind Her Eyes” som hade premiär tidigare i år.

18) Sagt om Bono: ”Pappa ville inte att jag skulle bli skådespelare. Jag har skådespelat sen jag var 15 år och jag tror att mina föräldrar var rädda. Jag tror att det var för att de har varit i Hollywood mycket och vet hur tufft det kan vara. Speciellt för kvinnor.” (Eve Hewson)

19) När Bono under en konsert 1987 fördömde en bombning som IRA låg bakom fick bandet in hot om att bandets frontman skulle kidnappas.

20) Bono har skrivit musik för artister som Johnny Cash, Frank Sinatra, Keith Richards, Luciano Pavarotti och Sinéad O’Connor.

Bono i Globen 2015.
Foto: OLLE SPORRONG

Bono kallades ”den sämste investeraren i Amerika”

21) Han sjöng en duett med Bob Dylan under en konsert i Dublin när han var 24 år gammal. Problemet var att Bono inte kunde texten till ”Blowin’ in the Wind” så han improviserade nya rader medan han sjöng.

22) Sagt om Bono: ”Att tillbringa tid med Bono är som att äta middag på ett tåg – det känns som att du är i rörelse, att du är på väg någonstans. Bono har en själ som en poet från antiken och man måste vara försiktig i hans närhet, han kan ryta till jorden skakar.” (Bob Dylan)

23) U2-sångaren talade till Harvards avgångsklass år 2001. Inledningen på talet löd så här: ”Mitt namn är Bono och jag är en rockstjärna. Jag säger inte det för att skryta, snarare för att bekänna. För som jag ser det finns det bara sak som är värre än en rockstjärna och det är en rockstjärna som har ett samvete.”

24) Analyssajten 24/7 Wall Street kallade år 2010 Bono ”den sämste investeraren i Amerika” efter flera som de kallade det ”katastrofala” investeringar.

25) Han tog dock snabb revansch – senare samma år köpte Bono in sig i Facebook. Hans 1,5 procent i bolaget var värda en miljard dollar redan efter ett år.

26) Sagt av Bono: ”Jag vill inte bli president. Jag skulle inte vilja flytta till ett mindre hus.”

27) Bono hade en nära döden-upplevelse 2017, men vägrar berätta exakt vad som hände. ”Men det var definitivt ett allvarligt ögonblick som fick honom att reflektera över många saker”, har The Edge sagt.

28) Sagt av Bono: ”Jag har två instinkter som rockstjärna – jag vill ha kul och jag vill förändra världen. Och jag har chansen att göra båda två.”

29) Bono var i Paris den 13 november 2015 då terrorister dödade 130 personer i staden. Han var även i Nice den 14 juli 2016 då 84 personer dödades i staden i ett terrordåd.

30) Sagt av Bono: ”Om 9/11 lärde oss någonting så var det att vi världen över aldrig tidigare har varit så beroende av varandra. Det är omöjligt nu att vara en ö av välstånd i ett hav av misär.”

Bono med amerikanske ex-presidenten Bill Clinton och ryske ex-presidenten Michail Gorbatjov 2002.
Foto: STEPHEN CHERNIN / AP

Bono bröt armen på sex ställen

31) Paret köpte en vindsvåning vid Central Park West i New York av Apple-grundaren Steve Jobs för motsvarande 125 miljoner kronor.

32) Bono var med om en svår cykelolycka i New York 2014. Han ådrog sig frakturer i hand, skulderblad och ögonhåla och bröt sin arm på sex ställen. Operationen tog fem timmar. ”Det som skakade om mig mest var att jag inte kunde minnas själva olyckan efteråt”, har Bono sagt.

33) Dåvarande påven Johannes Paulus II gav Bono ett radband han fortfarande bär.

34) Sagt av Bono: ”Jag är inte säker på att mitt yngre jag skulle vara okej med hur mitt liv ser ut nu, men om mitt yngre jag kunde sluta slå mig på käften tror jag att mitt yngre jag skulle inse att jag fortfarande är trogen allt jag någonsin har trott på.”

35) När U2 släppte skivan ”Songs of Innocence” 2014 fick Itunes-användare albumet gratis, men bandet fick kritik eftersom det var en automatisk nedladdning som inte krävde användarnas godkännande – och alla är ju inte U2-fans...

36) Han adlades av drottning Elizabeth år 2007. Han tituleras dock inte Sir Bono eftersom han inte är britt.

37) Bono spelade sig själv i filmerna ”Entropy” och ”Bruno” samt i tv-serien ”Entourage”.

38) Han tog över brittiska tidningen Independent för en dag och lyfte då fram AIDS- och HIV-problemen i Afrika.

39) När Bono missade sin frus födelsedag skrev han låten ”The Sweetest Thing” till henne. När ”The Sweetest Thing” släpptes som singel gick alla intäkter till en välgörenhetsorganisation för Tjernobyl-offren.

40) När Glamour utnämnde Bono till årets man 2016 frågade han sin fru vad han borde säga i sitt tacktal. Hennes svar: ”Se varken ner på mig eller upp till mig, bara se mig, jag är här”.

Bone med FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan 2000.
Foto: MARTY LEDERHANDLER / AP

U2 har sålt över 170 miljoner skivor

41) Bono bär ständigt solglasögon eftersom han är ljuskänslig: ”Tar någon en bild av mig ser jag blixten resten av dagen”.

42) Han hävdar att Zoo TV-turnén under 1992 och 1993, med sitt extravaganta scenbygge, nästan knäckte bandet ekonomiskt: ”Det kostade en kvarts miljon dollar om dagen att frakta omkring det där”.

43) Sagt av Bono: ”Rock'n'roll är löjligt, det är absurt. Förr i tiden försökte U2 ducka från det, men nu omfamnar vi det och ger det en stor kyss.”

44) Bono beräknas ha en förmögenhet på omkring sex miljarder kronor vilket gör honom till den näst rikaste rockstjärnan i världen, endast bräckt av Paul McCartneys förmögenhet på tio miljarder kronor.

45) U2 har sålt över 170 miljoner skivor och blev inröstat i rockens Hall of Fame år 2005.

46) Sagt av Bono: ”Det har funnits perioder då jag har blivit otroligt frustrerad av varje bandmedlem, men det har de säkert känt om mig också.”

47) Bono har tilldelats franska hederslegionen, en av landets mest prestigefyllda utmärkelser.

48) Sagt av Bono: ”ABBA har en ren glädje i sin musik, det är det som gör dem extraordinära.”

49) Tillsammans med frun Alison startade han 2005 klädmärket Edun (Nude – ”naken” – baklänges).

50) Bono och The Edge äger Clarence-hotellet i Dublin tillsammans. ”Han är en av mina absolut bästa vänner. Jag delar in folk i två kategorier – vänner jag oroar mig för och vänner jag inte oroar mig för. Och är det två vänner som jag inte oroar mig för så är det Ali och The Edge. Jag är full av beundran för dem.”

Bono fick ett radband av dåvarande påven Johannes Paulus II 1999.
Foto: AP VATICAN TELEVISION

”One” utsågs till bästa låten någonsin

51) Bono var god vän med INXS-sångaren Michael Hutchence som tog sitt liv 1997. ”Jag kände att jag hade svikit Michael för jag hörde inte av mig så ofta som jag borde ha gjort. Vi anförtrodde oss åt varandra, vi var väldigt goda vänner.”

52) När magasinet Q 2003 utsåg de bästa låtarna som någonsin gjorts toppade U2:s ”One” före Aretha Franklins ”I Say A Little Prayer” och Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit”.

53) U2 medverkade i ”Simpsons” 1998 i avsnittet ”Trash Of the Titans”.

54) Magasinet Time utsåg 2005 Bono till Årets person tillsammans med Melinda och Bill Gates.

55) Albumet ”The Joshua Tree” från 1987 toppade listorna i 20 länder, såldes i över 25 miljoner exemplar (vilket gör det till en av de mest sålda skivorna någonsin) och förvandlade U2 till ett av de största banden i världen. Det har många gånger förekommit på listor över de bästa albumen som någonsin gjorts.

56) Sagt av Bono: ”U2:s bästa skivor har alltid tillkommit när vi inte riktigt visste vad vi höll på med.”

57) När Rolling Stone rankade de 100 bästa artisterna någonsin hamnade U2 på 22:a plats.

58) Bono är den ende som nominerats till en Grammy, en Oscar, en Golden Globe och Nobels fredspris.

59) Bono och U2 donerade omkring 100 miljoner kronor för skyddsutrustning till vårdpersonal i Irland under coronapandemin. Bono släppte också låten ”Let Your Love Be Known” som var inspirerad av alla de miljontals människor som har suttit självisolerade under coronapandemin. 

60) Under valnatten i Sverige 2018 spelade U2 i Paris. Bono sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons namn flera gånger under konserten samtidigt som han gjorde en Hitlerhälsning. 

61) Sagt av Bono: ”Jag är en skrivande, cigarrökande, vindrickande, bibelläsande bandmedlem. En skrytmåns som gillar att måla tavlor av vad jag inte kan se. En make, pappa, aktivist, en handelsresande i idéer. En schackspelare. Och deltidsrockstjärna i det mest högljudda folkmusikbandet i världen.”

Bono hånade Jimmie Åkesson på valnatten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.