6 storfilmer som förbjöds att visas på bio i flera länder

Publicerad

De har dragit in miljoner i biljettintäkter och är några av filmvärldens mest omtalade - men i några länder har vissa succéfilmer inte ens visats på biograferna.

Det är heller inte bara skräckfilmer eller våldsamheter som plockats bort från den vita duken.

 • 1Borat

  Filmen med mannen som bland annat lanserade "mankinin" blev en stor succé - men bara i vissa länder. Bland annat visades inte "Borat" i Ryssland eller i Arabvärlden - men däremot i Libanon. Ryssland kunde inte direkt förbjuda filmen, men däremot vägra att certifiera den för visning, skrev New York Times då. Anledningen var att man ansåg att delar av filmen kunde uppfattas som stötande för tittare.


 • 2Avatar

  Trots att filmen gjorde dundersuccé i andra länder valde Kina att inte visa sci-fi-rullen utan 3D. Ett beslut som togs två veckor efter att den haft premiär i landet. Anledningen var att filmen ansågs hota den lokala filmindustrin. Folk skulle hellre lägga sina pengar på "Avatar" än en kinesisk film, menade man, skrev BBC då.


 • 32012

  Katastroffilmen "2012" passade inte Nordkorea. Diktatorn Kim Jong-Il menade att 2012 skulle bli landets stora år. Då passade det sig inte att landets invånare skulle se en film om jordbävningar, jättevågor och andra naturkatastrofer, skrev The Telegraph då.


 • 4Texas Chainsaw Massacre (från 1974)

  "Motorsågsmassakern" var först totalförbjuden på svenska biografer i Sverige. Något som några år senare ändrades när en nyinspelning hade premiär. Men även i bland annat Storbritannien förbjöds först filmen på grund av sina våldsamma och sadistiska scener, har bland annat Buzzfeed skrivit. Man var inte ensamma, även flera andra länder följde i samma spår.


 • 5Zack and Miri make a porno

  Den här komedin rapporterades år 2009 ha blivit förbjuden att visas i bland annat Thailand. Enligt Contacmusic ska de vulgära scenerna ha krockat med landets "moraliska principer". Man ska även ha oroat sig för att personer som tittade på filmen skulle försöka sig på att kopiera upplägget. Det vill säga att själva spela in hemmagjorda porrfilmer för att få in pengar.


 • 6Hunger Games

  Den första filmen baserad på succéböckerna om hjältinnan Katniss var inget som biotittare i Vietnam fick se, har bland annat Buzzfeed skrivit. Anledningen var det våldsamma innehållet.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag