Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

6 storfilmer som förbjöds att visas på bio i flera länder

De har dragit in miljoner i biljettintäkter och är några av filmvärldens mest omtalade - men i några länder har vissa succéfilmer inte ens visats på biograferna.

Det är heller inte bara skräckfilmer eller våldsamheter som plockats bort från den vita duken.

 1. 1. Borat

  Filmen med mannen som bland annat lanserade "mankinin" blev en stor succé - men bara i vissa länder. Bland annat visades inte "Borat" i Ryssland eller i Arabvärlden - men däremot i Libanon. Ryssland kunde inte direkt förbjuda filmen, men däremot vägra att certifiera den för visning, skrev New York Times då. Anledningen var att man ansåg att delar av filmen kunde uppfattas som stötande för tittare.


 2. 2. Avatar

  Trots att filmen gjorde dundersuccé i andra länder valde Kina att inte visa sci-fi-rullen utan 3D. Ett beslut som togs två veckor efter att den haft premiär i landet. Anledningen var att filmen ansågs hota den lokala filmindustrin. Folk skulle hellre lägga sina pengar på "Avatar" än en kinesisk film, menade man, skrev BBC då.


 3. 3. 2012

  Katastroffilmen "2012" passade inte Nordkorea. Diktatorn Kim Jong-Il menade att 2012 skulle bli landets stora år. Då passade det sig inte att landets invånare skulle se en film om jordbävningar, jättevågor och andra naturkatastrofer, skrev The Telegraph då.


 4. 4. Texas Chainsaw Massacre (från 1974)

  "Motorsågsmassakern" var först totalförbjuden på svenska biografer i Sverige. Något som några år senare ändrades när en nyinspelning hade premiär. Men även i bland annat Storbritannien förbjöds först filmen på grund av sina våldsamma och sadistiska scener, har bland annat Buzzfeed skrivit. Man var inte ensamma, även flera andra länder följde i samma spår.


 5. 5. Zack and Miri make a porno

  Den här komedin rapporterades år 2009 ha blivit förbjuden att visas i bland annat Thailand. Enligt Contacmusic ska de vulgära scenerna ha krockat med landets "moraliska principer". Man ska även ha oroat sig för att personer som tittade på filmen skulle försöka sig på att kopiera upplägget. Det vill säga att själva spela in hemmagjorda porrfilmer för att få in pengar.


 6. 6. Hunger Games

  Den första filmen baserad på succéböckerna om hjältinnan Katniss var inget som biotittare i Vietnam fick se, har bland annat Buzzfeed skrivit. Anledningen var det våldsamma innehållet.


Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!