Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"50 shades of Grey" – allt du behöver veta

Det är snarr dags för premiär - här är allt du behöver veta om "50 shades of Grey".
"Det är 40 minuter av långa, sugande blickar (tänk parningsdans) och i ärlighetens namn inte mycket till handling", skriver Expressens Anne-Sofie Näslund.
Ur: "50 shades of Grey".
Ur: "50 shades of Grey".
Ur: "50 shades of Grey".
Ur: "50 shades of Grey".

Mindre sex än väntat.

Eller så porrig att biobesökarna måste uppmanas att lämna sexleksakerna hemma.

Ja, åsikterna går isär om årets mest omtalade film.

böckerna

Den erotiska trilogin "Fifty shades of Grey" (på svenska "50 nyanser av honom") är skriven av den brittiska författaren Erika Mitchell, 51.Böckerna började som en Twilight-fanfictionberättelse och publicerades på olika sajter under pseudonymen "Snowqueen's Icedragon". Huvudpersonerna hette i början som i Twilight-serien, "Edward Cullen" och "Bella Swan", innan de döptes om till "Christian Grey" och "Anastasia Steele". Sedan första delen publicerades 2011 har böckerna översatts till minst 51 språk. Böckerna har sålts i över 100 miljoner exemplar över hela världen (att jämföra med Millennium-trilogins 60 miljoner sålda böcker eller "Da Vinci"-kodens cirka 80 miljoner). Trilogin har föraktfullt kallats "mammaporr"och "tantsnusk". Den har sågats av recensenter - men älskas av fansen.

filmen

"50 shades of Grey" har premiär på Alla hjärtans dag nu på lördag. Redan en vecka i förväg hade 125 000 förhandsbiljetter sålts bara i Sverige, vilket är ett nytt rekord.

I måndags avslöjade regissören att det blir minst två filmer till. Än så länge har filmen fått det blygsamma betyget 4,4 av 10 på filmratingsajten Imdb.

Filmen är två timmar lång och innehåller enligt The Sun totalt elva minuter sexscener. Scenerna visar så kallat BDSM-sex (bondage, disciplin, dominans, underkastelse, sadomasochism) men de grövsta scenerna från böckerna har strukits.

Innehållet har kritiserats för att vara kvinnofientligt och för att romantisera kvinnomisshandel. Flera skådespelare var var påtänkta för rollen som Mr Grey men tackade nej, däribland Ryan Gosling och Robert Pattinson.

På fredag är det dags: Världspremiären för filmen "50 shades of Grey" och de första recensionerna har nu börjat publiceras.

Som väntat är det stora samtalsämnet sexscenerna - hur barnförbjudna är de egentligen?

Ska man lyssna på brittiska Independent är det inte så farligt - trots att åldersgränsen i England att satt till 18 år.

Tidningen konstaterar att första sexscenen dyker upp först efter cirka 40 minuter och enligt The Sun hann biobesökarna till och med bli rastlösa innan det var dags.

Samma sak märktes på smygpremiären i New York. Det är 40 minuter av långa, sugande blickar (tänk parningsdans) och i ärlighetens namn inte mycket till handling: Den unga, kärlekstörstande oskulden Anastasia möter den äldre, mäktiga miljardären Mr Grey med ett stört känsloliv (eller "50 shades of fucked up" för att citera honom själv).

Han har avsagt sig romantik, men vill hemskt gärna ha sex med Anastasia - om han får dominera och slå henne vill säga.

"Bröst, rumpor och könsorgan"

Så när Mr Grey för första gången tryckte upp Anastasia mot hissväggen jublade publiken, likadant när tröjan åkte av, och när det var dags för sex skrek fansen rakt ut. Den väldigt unga publiken, till största del bestående av "50 shades of Grey"-fans, ska kanske tilläggas.

De brittiska tidningarna har även klockat sexscenerna: Totalt elva minuter av den två timmar långa filmen. Att sexscener skulle utgöra 50 procent, som regissören bland annat sagt till filmtidningen Variety, kan ni alltså glömma.

– Men de får var och en av de elva minuterna att räknas, med bröst, rumpor och till och med en glimt av Jamie Dornans könsorgan, skriver The Sun.

Jämfört med boken är det ändå förhållandevis tillbakahållet. Regissören Sam Taylor-Johnson har berättat i intervjuer att det var hårda förhandlingar med författaren E.L James, men att många scener direkt fick räknas bort ("den med tampongen var exempelvis aldrig ett alternativ") för att Hollywood överhuvudtaget skulle ta i filmen.

Påminner om porrfilm

Författaren själv har i intervjuer försvarat sexscenerna och samtidigt motiverat varför det i första hand är en kärlekshistoria:

– Folk som inte läst böckerna kanske blir förvånade att det inte är mer sex i filmen, men det är för att de blivit lurade av medierapporteringen som gärna går på sensation. Jag är ganska säker att de miljoner fans som läst trilogin kommer tycka det är tillräckligt mycket sex, säger hon till exempel till Variety.

Från andra delar av världen kommer helt andra reaktioner. I Malaysia har filmen bannlysts efter att censurmyndigheten slagit fast att sexscenerna "inte var av naturlig sexuell karaktär" och att filmen påminner mer om en porrfilm än vanlig spelfilm.

I USA där filmen är godkänd från 17 år, eller yngre i målsmans sällskap, har tre av de största biografkedjorna känt sig tvingade att informera om att varken piskorna, handklovar eller rep är tillåtna under filmvisningen.

Ja, det låter som ett skämt men är faktiskt allvar:

– Vi tillåter inga vapen, äkta eller leksaksvapen, eller andra tillbehör som kan få våra besökare att känna sig obekväma eller ta uppmärksamhet från filmen, säger AMC talesperson Ryan Noonan enligt Time.

BDSM-utövare har protesterat

Våldet då? Efter att ha sett filmen (särskilt de allra sista scenerna, utan att avslöja för mycket) är det knappast förvånande att flera kvinnorättsorganisationer har reagerat så kraftigt.

Till och med BDSM-utövare har protesterat och menar att "50 shades of Grey" inte skildrar BDSM på ett rättvist sätt utan att detta snarare handlar om maktmissbruk.