Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 saker du inte visste om Bonusfamiljen-stjärnan Vera Vitali

Vera Vitali sommarpratar den 20 juli Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vera Vitali Foto: EXPRESSEN

Vera Vitali har många strängar på sin lyra – och en okänd bakgrund med nära kopplingar till 80-talets Hollywood-elit.

Här är några saker du kanske inte visste om Bonusfamiljen-stjärnan

Är väldigt kräsen med roller

Vera Vitali väljer bara filmroller hon verkligen tror på, och i början av karriären fick hon ta extrajobb för att klara ekonomin när hon tackat nej till roller. Bland annat sommarjobbade hon på hemtjänsten, efter att hon slagit igenom med filmer som ”Cornelis” och ”De ofrivilliga”.

”Jag tycker alla någon gång borde göra det. Det är oerhört deprimerande men också fint och meningsfullt. Första veckan dog en av dem jag gjorde hemsök hos. Jag sprang och grät hos chefen som bara konstaterade att, ja, nu har du en mindre att gå till och strök den dödas namn på tavlan.”, sade hon då.

Varit på humorturné med Nour El-Refai

Innan hon slog igenom stort som skådespelare var Vera Vitali även ståuppkomiker. Hon framförde föreställningen ”Vilja vara Vera Vitali” på en turné tillsammans med Nour El-Refai. De båda kände inte varandra innan turnén, men Riksteatern föreslog att de skulle slå ihop sina enmansföreställningar till en gemensam kväll.

Lekte på inspelningen av ”Full Metal Jacket”

Hennes pappa Leon Vitali var också skådespelare, spelade i den hyllade Stanley Kubrick-filmen ”Barry Lyndon”. Efter det blev han assistent åt Kubrick, och Vera Vitali har i flera intervjuer berättat hur hon lekte på inspelningsplatsen för Kubricks ikoniska Vietnam-film ”Full Metal Jacket” som fyraåring. 

Kubrick-filmen ”Full Metal Jacket” Foto: HO / EPA DPA

Valde skådisar till ikoniska reklamfilmerna

Vera Vitalis bror Max Vitali är regissör, och har gjort mycket reklamfilm. När han skulle spela in Riksgäldens klassiska reklamfilmer ”Dåliga förlorare” under 2009 hjälpte Vera Vitali till att välja ut skådespelarna.

”Det är extremt roligt att hitta rätt statister. Att ta in 150 pers för att hitta rätt karaktär. Även det ger mig mer träning som skådespelare än att göra mindre givande roller.”, sade hon i en intervju med Jan Gradvall.

https://www.youtube.com/watch?v=IUtIuf2bhPI

Började sin karriär som modell

Vera Vitali har berättat i intervjuer om hur hon som femtonåring satt och fikade på ett kafé när en stylist kom fram och presenterade sig. Det blev starten på hennes karriär som modell.

”Det var en jävla bra träning, för jag var framför kameran jättemycket. Till slut får man ett väldigt avslappnat förhållande till den. Kameran är ingen ovän, den får vara där.”, har Vera Vitali berättat i en intervju med Bon.

Vera Vitali sommarpratar i P1 den 20 juli, så här beskriver hon sitt program:

”Jag ska prata om hur det är att växa upp i två olika världar. Om gränslöshetens pris och möjligheter. Om att känna sig berövad och berikad i livet av samma sak. Och dubbelheten som kommer med det.”