Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 000 besökare på konsertexperiment – utan restriktioner

Konsertdeltagare på Blossoms spelning i Sefton park, Liverpool.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Blossoms var huvudakten på konserten som anordnades som ett smittexperiment i Liverpool.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alla besökare hade negativa covid-tester innan de släpptes in på spelningen.
Foto: DANNY LAWSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Under helgen samlades den största publikskaran sedan coronapandemins begynnelse i Liverpool, England.

Som en del av ett experiment kunde alla som testat negativt festa som om det vore 2019.

– Vi har jobbat hårt för att sköta allt helt korrekt bakom kulisserna, alla tester, och för att skapa en atmosfär som inte skulle kännas steril, säger en av arrangörerna, Melvin Benn, till BBC.

I helgen samlades drygt 5 000 festglada besökare i Sefton park i brittiska Liverpool, för att för första gången på över ett år få uppleva en spelning igen när indiebandet Blossoms uppträdde. Publiken fick njuta av musiken helt utan social distansering eller ansiktsmasker – men alla som var där kunde visa upp negativa covid-tester, rapporterar BBC.   

Pilotprojekt för att testa smittspridning

Konsertbesökarna är en del av ett pilotprojekt som under kontrollerade former ska testa smittspridningen i större sammankomster. Samtliga deltagare testade sig dagarna före konserthelgen och har fått visa upp sina negativa testresultat för att få komma in på området.

Väl inne i konsertlokalen kunde de trängas i publikhavet, dricka öl, äta mat och stå i långa toalettköer, precis som förr, skriver BBC.

Som uppföljning fick alla besökare även testa sig igen när de lämnade området, för att återigen testa sig fem dagar senare för att se om viruset spridit sig på spelningen eller inte. 

”En atomsfär som ska påminna om 2019”

Syftet med projektet är för att se huruvida det skulle vara möjligt att arrangera fler konserter och festivaler redan i sommar, efter att de brittiska restriktionerna är planerade att lätta den 21 juni.

– Vi har jobbat hårt för att sköta allt helt korrekt bakom kulisserna, alla tester, och för att skapa en atmosfär som inte skulle kännas steril eller som om du var en del av ett pilotprojekt eller något slags experiment, säger en av arrangörerna på Festival republic, Melvin Benn till BBC.

– Vi har skapat en miljö och atmosfär som ska påminna om 2019. Folk kommer tänka: ”Det är det här vi har gått miste om”, tillägger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.