Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

37 år senare: ”Ronja Rövardotter” blir serie

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Hanna Zetterberg och Dan Håfström i som Ronja och Birk.
Foto: SF

Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” blir tv-serie. 

Hans Rosenfeldt skriver manus medan Lisa James Larsson regisserar serien som har premiär 2023 på Viaplay. Tolv avsnitt, fördelat på två säsonger, är beställda. 

– Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och dess underliggande teman om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta än i dag, säger Filippa Wallestam, innehållschef på Nent.

Astrid Lindgrens sista roman blir tv-serie. 

Nent har beställt tolv avsnitt fördelat på två säsonger baserat på författarens klassiska berättelse. Hans Rosenfeldt, upphovsperson till ”Bron” och internationellt erkänd efter att ha varit huvudförfattare för brittiska serien ”Marcella”, skriver manus.

– Jag känner att ansvaret ligger i att leverera så att folk känner: ”Det här är minst lika bra som filmen”, säger han till Expressen.

– Vi har definitivt en budget som kommer kunna göra det här till en globalt gångbar serie.

Lisa James Larsson, i år aktuell med TV4:s ”Hjerson” och SVT:s ”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby”, är projektets huvudregissör.

– Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Det är ett sant privilegium att arbeta med det här kreativa teamet av högsta klass för att ta ”Ronja” till Viaplay-tittare runtom i hela världen, säger Filippa Wallestam, innehållschef på Nent, i en kommentar. 

Arbetet med serien, som produceras av Filmlance international, sker i nära samarbete med Astrid Lindgren AB. 

– Liksom Astrid Lindgren gjorde på sin tid, strävar vi alltid efter att arbeta med de bästa kreatörerna. Vi har arbetat nära det kreativa teamet och vi känner oss helt trygga med att den nya versionen av ”Ronja Rövardotter” kommer att leva upp till våra höga ambitioner, säger vd Cilla Nergårdh.

Den första filmen kom ut 1984.
Foto: SF

Ny satsning

Filmteamet kommer arbeta tätt ihop med företaget som äger Astrid Lindgrens varumärke, Astrid Lindgren AB. Länken mellan filmteamet och varumärket är ingen mindre än Astrid Lindgrens barnbarnsbarn, Johan Palmberg.

Han berättar att samarbetet hittills gått bra, men att det är oklart hur folk kommer ta emot nyheten om Ronja Rövardotter som serie.

– Det är svårt att säga om folk kommer bli arga eller inte. Det är lite så med Astrid ofta, när något nytt ska göras blir folk lite: ”Åh nej!”. Man måste våga lite också för att det ska hända nytt och hålla liv i historierna, säger Johan Palmberg.

Seriens rollbesättning är ännu inte klar. I skrivande stund är det inte heller känt när inspelningen ska starta. Nent satsar på att ”Ronja” ska ha premiär 2023. Den svenskspråkiga serien ska, enligt ett pressmeddelande, innehålla ”banbrytande visuella effekter”.

Beskedet om ”Ronja” kommer efter att Viaplay sedan tidigare gått ut med att man ska producera två engelskspråkiga satsningar om nordiska personer och händelser. Först ut är Lasse Hallströms film ”Hilma”, i vilken Lena Olin och Tora Hallström gör huvudrollerna.

Börje Ahlstedt och Hanna Zetterberg.
Foto: SF

Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” har tidigare filmatiserats av Tage Danielsson. Filmen hade svensk biopremiär i december 1984 och tilldelades senare en Silverbjörn på Berlins filmfestival. 1986 hade tv-serien ”Ronja Rövardotter” premiär i SVT. Den består av tre avsnitt på 50 minuter vardera som fylldes ut av scener som inte fått plats i filmen.  

Det här är "Ronja"

# Ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter”. Hans Rosenfeldt skriver manus, Lisa James Larsson regisserar. Serien har planerad premiär 2023 på Viaplay. Filmlance International producerar med Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn som producenter. 

# Om handlingen: ”När Ronja växer upp upptäcker hon att den omgivande skogen kan vara en magisk, och ibland farlig, plats fylld av märkliga varelser. Men när Ronja träffar den unge pojken Birk från ett rivaliserande gäng, är det början på en mörk familjefejd, samtidigt som en ökänd fogde anländer för att rensa skogen på rövare en gång för alla. Ronja och Birk flyr in i skogen för att försöka överleva på egen hand.”

# ”Ronja Rövardotter” har tidigare filmatiserat av Tage Danielsson, som tog över registolen efter att Olle Hellblom gått bort i cancer 1982. På den rollistan finns bland andra Hanna Zetterberg, Dan Håfström, Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Allan Edwall, Per Oscarsson och Tommy Körberg.

# 2014 hade en animerad tv-serie baserad på boken och i regi av Gorō Miyazaki premiär i Japan. Två år senare sändes serien i Barnkanalen, numera SVT Barn.

# ”Ronja Rövardotter” var den sista roman som Astrid Lindgren skrev; efter gjorde Lindgren endast bilderböcker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.