Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

25 år sedan Freddie Mercury dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Queen var världens största rockband när Freddie Mercury blev sjuk i aids.
Foto: Universal Pictorial Press / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Ett år innan han dog visste inte ens hans bästa vän om sjukdomen.
Foto: F84 / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
I dag är det 25 år sedan legendaren Freddie Mercury gick bort.
Foto: Marco Arndt / AP

Queen var världens största rockband när Freddie Mercury blev sjuk i aids.

Ett år innan han dog visste inte ens hans bästa vän om sjukdomen, skriver The Mirror.

I dag är det 25 år sedan legendaren Freddie Mercury gick bort.

– Han visste att om han gick ut med det så skulle hans liv bli en cirkus och han skulle inte kunna fortsätta göra musik. Han ville att det skulle vara som vanligt till slutet, säger gitarristen och bandkollegan Brian May.

Han var frontman i ett av världens största rockband, och har ofta beskrivits som den mest karismatiska liveartisten någonsin.

Men Freddie Mercurys liv slutade i sjukdom och hemligheter.

Den 24 november 1991 tog artisten sitt sista andetag, efter att ha varit sjuk i aids i flera år. I dag är det 25 år sedan han gick bort.

Skambeläggningen kring hiv och aids gjorde att Freddie Mercury höll sin sjukdom hemlig fram till mindre än ett dygn innan han gick bort.

Då släppte han ett uttalande till pressen där han bekräftade att han var döende i aids.

Freddie Mercury kämpade in i det längsta för att hålla sin sjukdom hemlig, även om rykten cirkulerade om hans tillstånd, och det spekulerades i om han var hiv-smittad.

Under en känslosam middag med sina bandkamrater i maj 1989 berättade han om sin sjukdomsstatus, men krävde att det skulle förbli en hemlighet för allmänheten.

– Vi visste alla att han var hemskt sjuk; det var bara en bekräftelse av vad vi redan hade gissat, säger trummisen Roger Taylor.

– Han visste att hon han gick ut med det så skulle hans liv bli en cirkus och han skulle inte kunna fortsätta göra musik. Han ville att det skulle vara som vanligt till slutet, säger gitarristen Brian May.


LÄS MER: Queen frustrerade över Donald Trump


Vännen visste inte om Mercurys diagnos


LÄS MER: Kändisarna nobbades av Queen


Utöver bandet var det också några av hans anställda som jobbade hemma hos honom i London som fick veta om artistens diagnos. Inte ens en av hans bästa vänner, Peter Straker.

Straker hade länge undrat vad Mercurys sjukdomssymptom berodde på, utan att veta. När vännerna möttes för sista gången år 1990, bara ett år innan artisten gick bort, vägrade han fortfarande berätta att han var sjuk i aids.

– Vi åt lunch och han var ganska fläckig och var sminkad. Vi satte och tittade på tv och jag frågade honom 'Har du aids?' och han sa 'Nej, jag har inte aids', berättar Peter Straker.

Allt Mercury sa var att han hade en blodsjukdom, något som Straker tolkade som leukemi.

– Jag sa 'Om det är något fel med dig, så finns jag alltid här för dig', och vi sa hej då på kvällen. Det var sista gången jag såg honom.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.