20 saker du inte visste om David Bowie

Publicerad

David Bowies karriär sträckte sig i över sex decennier innan hans bortgång den 11 januari 2016.

Här är allt du inte visste om den legendariska popikonen – och några mystiska myter om honom.

Källa: Irish Mirror

 • 1Moonwalkade – före Michael Jackson

  Foto: Darryl Dyck


  David Bowie har berättat att han "moonwalkade" flera år före Michael Jackson gjorde det i sin klassiska "Billie Jean"-video.

 • 2Imans kärlekstatuering till Bowie

  Foto: Suzanne Plunkett


  David Bowies fru Iman har en Bowie-kniv tatuerad på sin ankel. Dessutom har hon namnet "David" tatuerat på arabiska på kroppen.

 • 3Attackerades med godisklubba

  Foto: Andrew H. Walker


  Under en konserti Norge 2004 attackerades David Bowie med en godisklubba som slängdes upp på scenen. Spelningen stoppades och Bowie fick uppsöka vård.

 • 4Kunde imitera Elvis Presley

  Foto: Stephen Chernin


  David Bowie delar födelsedag med Elvis Presley, som var exakt 12 år äldre. I boken "Stardust" skriver David Bowies exfru Angie att David kunde göra en "förkrossande imitation" av Elvis Presley.

 • 5Bytte namn

  Foto: Gijsbert Hanekroot


  David Bowie föddes med namnet David Robert Jones 1947, men bytte senare namn för att undvika att förväxlas med artisten Davy Jones från bandet The Monkees.

 • 6Sanningen om hans öga

  Foto: Hulton Archive


  David Bowies vänstra pupill var permanent uppspärrad, efter att han fått ett slag av en pojke i skolan när de bråkade om en tjej. Pojkens tumnagel grävde sig in i Bowies öga, som efter det ändrade färg från blått till antingen brunt eller blått beroende på ljuset.

 • 7Användes för månlandningen

  Foto: Terry O'Neill


  David Bowies första hitlåt i Storbritannien var "Space Oddity" 1969 – en låt som också användes av tv-kanalen BBC när de sände månlandningen.

 • 8Var med i "SvampBob Fyrkant"


  David Bowie gjorde ett gästframträdande i den tecknade barnserien "SvampBob Fyrkant" 2007. Då spelade han rollen som Lord Royal Highness.

 • 9Spelade Pontius Pilatus


  David Bowie spelade rollen som Pontius Pilatus i Martin Scorseses "The last temptation of Christ".

 • 10Tackade nej till att adlas

  Foto: Georges Dekeerle


  David Bowie tackade nej till brittiska imperieorden 2000 och att adlas 2003. Han sa då:

  "Jag skulle aldrig ha någon intention att acceptera någonting sådant. Jag vet seriöst inte vad det är till för. Det är inte vad jag har tillbringat mitt liv med att jobba för."

 • 11Major Tom-karaktären


  Den påhittade karaktären Major Tom dök upp i tre av David Bowies hits: "Space Oddity" 1969, "Ashes to ashes" 1980 och "Hallo spaceboy" 1996.

 • 12Spelade alla instrument på skivan

  Foto: Johnny Nunez


  På albumet "Diamond dogs" spelar David Bowie i princip alla instrument. Det inkluderar också gitarriffet på låten "Rebel rebel".

 • 13Hade annat artistnamn


  David Bowies första låtsläpp var "Liza Jane/Louie Louie Go Home" i juni 1964. Men då kallade han sig inte David Bowie – utan Davie Jones with The King-Bees.

 • 14David Bowie gifte sig två gånger med Iman

  Foto: Chris Pizzello


  David Bowie gifte sig med supermodellen Iman 1992. Men vad de flesta inte vet är att paret gifte sig två gånger – en gång på registreringskontoret.

 • 15Greps för droginnehav

  Foto: Darryl Dyck


  David Bowie greps av polis när han var 29 år för innehav av drogen cannabis.

 • 16Ziggy Stardust-låten

  Foto: Barry Schultz/Sunshine/Retnauk


  David Bowies hit "Ziggy Stardust" handlar om rockstjärnan Vince Taylor, frontmannen i bandet The Playboys.

 • 17Sexhyllades av Scarett Johansson

  Foto: Mark J. Terrill


  Skådespelaren Scarlett Johansson har tidigare hyllat David Bowie – för att han fick henne att upptäcka sin sexualitet.

  "Jag upptäckte att jag var en sexuell varelse genom David Bowies låtar", har hon sagt.

 • 18Spindelart har uppkallats efter honom

  Foto: Andrew H. Walker


  En ny spindelart som upptäcktes i Malaysia 2009 har uppkallats efter David Bowie. Spindelarten heter nu Heteropoda Davidbowie.

 • 19Använde sig av olika namn

  Foto: Hulton Archive


  Förutom David Bowie och Davie Jones har han använt sig pseudonymerna Aladdin Sane, the Thin White Duke, Tao Jones, Halloween Jack och John Merrick.

 • 20Tackade nej till roll i "Bond"-film

  Foto: Stephen Chernin


  David Bowie tackade nej till att spela skurken Max Zorin i den klassiska James Bond-filmen "A view to a kill". Rollen gick i stället till Christoper Walken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag