Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

48 mäktiga skådespelare – här är deras egna ord om övergreppen

Harvey Weinstein är en av Hollywoods mest inflytelserika producenter och anklagas för en rad sexualbrott.

Här är offrens egna ord om övergreppen.

Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Gwyneth Paltrow, 45, skådespelare

Gwyneth Paltrow ska ha blivit utsatt för sexuella trakasserier under inspelningarna av filmen "Emma". Hon var 22 år gammal när Weinstein tog på hennes kropp och ville ta med henne till sitt hotellrum – vilket hon avvisade.

– Jag var ett barn, jag var anställd, jag var förstenad … Jag trodde att han skulle ge mig sparken, säger hon till New York Times.

Foto: HUBERT BOESL / PICTURE-ALLIANCE/ DPA/IBL DPA

Asia Argento, 42, skådespelare

Den italienska skådespelerskan Asia Argento ska som 21-åring ha blivit utsatt för sexuella övergrepp efter att Weinstein lurat in henne till ett tomt hotellrum.

– Jag försöker fortfarande greppa vad det var som hände … Han skrämde mig … Det tog aldrig slut. Det var en mardröm … Jag ville inte. Jag sa "nej, nej nej." ... När jag ser honom så känner jag mig liten och dum och svag. Han vann efter våldtäkten, säger hon till The New Yorker.

Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Rosanna Arquette, 58, skådespelare

I början av 90-talet ska Rosanna Arquette ha blivit tillsagd att möta Weinstein på hans hotellrum. Han öppnade dörren i morgonrock och ville få massage av Arquette, som i stället lämnade hotellet.

– Sedan tog han tag i min hand … Mitt hjärta slog så fort. Jag var i en fly eller fäkta-situation … Han gjorde saker väldigt svåra för mig i åratal, säger hon till The New Yorker.

Jessica Hynes, 44, skådespelare

”Jag blev erbjuden en filmroll vid 19 års ålder, Harvey Weinstein kom dit och ville att jag skulle testa bilden i bikini. Jag vägrade och fick sparken", skrev Jessica Hynes på Twitter enligt NY Daily News. Hon har sedan dess tagit bort inläggen.

Foto: EVERETT COLLECTION / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ EVERETT COLLECTION, INC. / IBLAB

Angelina Jolie, 42, skådespelare

Weinstein gjorde oönskade närmanden mot Angelina Jolie på ett hotellrum i slutet av 90-talet, skriver hon i ett mejl till New York Times.

”Jag hade en dålig upplevelse med Harvey Weinstein i min ungdom, och av den anledningen valde jag att aldrig jobba med honom igen och att varna andra när de gjorde det. Det här beteendet mot kvinnor inom alla områden, i alla länder, är oacceptabelt."

Foto: © MARTIN ROE / RETNA LTD. / © MARTIN ROE / RETNA LTD.

Emma de Caunes, 41, skådespelare

Den franska skådespelerskan Emma de Caunes utsattes för sexuella trakasserier av Weinstein år 2010, har hon berättat för New York Times. Han ska ha övertalat henne att följa med till hans hotellrum, klätt av sig naken och ropat "Vi har inte gjort något!" när de Caunes flydde därifrån.

– Jag var livrädd. Men jag ville inte visa honom att jag var det, för jag kände att ju mer jag tappade kontrollen, desto mer upphetsad blev han … Det var som en jägare med ett vilddjur. Han går i gång på rädslan, säger Emma de Caunes.

Jessica Barth, 37, skådespelare

Weinstein ville "prata karriär" och bjöd Jessica Barth till sitt hotellrum. Där växlade han mellan att erbjuda henne en filmroll och att be henne massera honom naken, säger hon The New Yorker.

– Jag sa, typ, ”det där kommer inte att hända”. Jag gick ut därifrån och började böla, säger Jessica Barth.

Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK/I REX FEATURES

Cara Delevingne, 25, skådespelare och modell

”Jag jobbade med en film och fick ett samtal från Harvey Weinstein som frågade om jag legat med någon av kvinnorna jag setts tillsammans med i media. Det var ett väldigt konstigt och obehagligt samtal", skriver Cara Delevingne på Instagram. Hon beskriver sedan ett möte på hans hotellrum:

"Han följde mig till dörren och ställde sig framför den och försökte kyssa mig. Jag stoppade honom och lyckades ta mig ut ur rummet."

Judith Godrèche, 45, skådespelare

– Jag var så naiv och oförberedd. Utan att jag visste ordet av, tryckte han sig mot mig och drog av mig tröjan. Jag har försökt komma underfund med händelsen genom åren, och kommer underfund med mig själva och låtsas som att det aldrig hände, säger Judith Godrèche till New York Times.

Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Ashley Judd, 49, skådespelare

Ashley Judd anlände till Weinsteins hotellrum till vad hon trodde skulle vara ett frukostmöte. I stället dök Weinstein upp i morgonrock och frågade om hon kunde massera honom eller se honom duscha, säger Judd till New York Times.

"Hur tar jag mig ut ur rummet så snabbt som möjligt utan att uppröra Harvey Weinstein?", berättar Ashley Judd att hon tänkte under händelsen, som ska ha ägt rum för 20 år sedan.

Zoe Brock, 43, modell

– Det skulle vara ”bra för min karriär”. Jag inser nu att det var skit ... Hans vänner började försvinna en efter en … Då tog Harvey av sig sina kläder … Jag kände mig snabbt väldigt, väldigt obekväm och flydde till badrummet, säger den nyzeeländska modellen Zoe Brock till Newshub.

Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS

Lauren Sivan, 39, journalist

Weinstein ska ha stängt in journalisten Lauren Sivan i en restaurang och onanerat framför henne, skriver Huffington Post.

”För er som undrar varför jag väntade? Försök SJÄLVA att berätta den historien för tio år sedan. Det är bara möjligt att göra nu, tack vare kvinnor som är mer kända och modiga", berättar Lauren Sivan på Twitter.

Katherine Kendall, 48, skådespelare

Katherine Kendall har berättat för New York Times att Weinstein klätt av sig och jagat henne i ett vardagsrum.

"Jag kommer aldrig jobba igen och ingen kommer någonsin att bry sig eller tro mig", berättar hon att hon tänkte för tidningen.

Ambra Battilana, 24, modell

Den italienska modellen Ambra Battilana blev bjuden till Weinsteins kontor för att ”diskutera sin karriär”. Några timmar senare ringde hon polisen och uppgav att Weinstein tagit henne på brösten och under kjolen, skriver New York Times.

Foto: GRANT POLLARD / AP TT NYHETSBYRÅN

Romola Garai, 35, skådespelare

– Liksom alla andra kvinnor i branschen har jag haft en ”audition” med Harvey Weinstein, där jag i själva verket redan haft auditionen men behövde få godkännande av honom. Så jag var tvungen att gå till hans hotellrum, och han mötte mig i dörren i badrock. Jag var bara 18. Jag kände mig kränkt efteråt, minnet har stannat kvar väldigt tydligt, säger Romola Garai till The Guardian.

Dawn Dunning, 38, skådespelare och designer

Dawn Dunning ska ha blivit erbjuden kontrakt till Weinsteins nästa tre filmer – på villkoret att hon hade en trekant med honom. För New York Times berättar hon att hon började skratta efter erbjudandet, eftersom hon trodde att han skämtade. ”Du kommer aldrig att lyckas i den här branschen", ska Weinstein ha sagt till henne efteråt.

– Jag tänkte: ”Kanske är det så här branschen funkar”, säger Dawn Dunning.

Tomi-Ann Roberts, 43, professor

Tomi-Ann Roberts var 20 år gammal när hon kallades till audition hos Weinstein, som låg naken i sitt badkar när hon kom dit. Han uppmanade henne att klä av sig framför honom eftersom hennes karaktär skulle ha en nakenscen. ”Om du inte kan visa dina bröst privat, hur ska du kunna göra det på film?” ska Weinstein ha sagt till Roberts, berättar hon för New York Times.

Foto: OLIVIER BORDE / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Léa Seydoux, 32, skådespelare

”Vi pratade i soffan när han plötsligt hoppade på mig och försökte kyssa mig. Jag blev tvungen att försvara mig. Han är stor och fet, så jag behövde använda styrka för att få bort honom. Jag lämnade hans rum fullständigt äcklad. Men jag var inte rädd för honom. För jag visste hela tiden vad han var för sorts man", skriver Léa Seydoux i en krönika i The Guardian.

Zelda Perkins, assistent hos Weinstein

Zelda Perkins ska ha konfronterat sin chef 1998 och hotat med att stämma honom om han inte ändrade sitt beteende. En advokat från Miramax ska då ha gjort en överenskommelse med henne, skriver The Times.

Foto: BORISIO, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Mira Sorvino, 50, skådespelare

– Han började massera mina axlar, vilket gjorde mig väldigt obekväm, och sedan försökte han bli mer fysisk, jagade runt mig lite, berättar skådspelaren Mira Sorvino för New York Times om en händelse på hans hotellrum 1995.

Lucia Stoller, skådespelare

– Han tvingade mig att utföra oralsex på honom. Jag sa om och om igen, ”jag vill inte göra det här, snälla, sluta”. Jag försökte ta mig därifrån, men jag försökte kanske inte tillräckligt mycket. Jag ville inte sparka honom eller slåss mot honom. Jag bara gav upp, säger Lucia Stoller till New York Times.

Foto: / SVT

Lysette Anthony, 54, skådespelare

– Sanningen är att Harvey Weinstein våldtog mig – inte i en hotellsvit med champagne och kaviar på lut – utan mot en klädhängare en grå morgon i mitt eget hem, säger Lysette Anthony till Sunday Times.

Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Rose McGowan, 44, skådespelare

"Jag berättade för chefen på vårt filmbolag (Amazon Studios, reds anm.) att Harvey Weinstein våldtog mig. Jag sa det upprepade gånger. Han sa att det inte hade bevisats, jag sa att jag var beviset", skriver Rose McGowan på Twitter.

Emily Nestor, anställd hos Weinstein

Emily Nestor har berättat för The Times om "den mest olidliga och obekväma timmen av sitt liv".

– Han sa "Du vet, vi skulle kunna ha kul tillsammans. Jag kan sätta dig i mitt London-kontor, och du skulle kunna jobba där och vara min flickvän, säger Emily Nestor.

Sarah Ann Masse, skådespelare

– Han gav mig en väldigt hård, nära kram som varade ganska länge... Sen sa han at han älskade mig. Jag gick därifrån efter det, berättar Sarah Ann Masse för Variety om en händelse 2008.

Foto: LOUIS LANZANO / AP

Tara Subkoff, 44, skådespelare

– Jag gick på en premiär-efterfest som Harvey Weinstein också var på. Han försökte få mig att komma bort till honom, och slet sedan tag i mig för att sitta i hans knä. Jag var så förvånad och chockad att jag inte kunde sluta skratta för att det var så obekvämt. Men sen kände jag att han hade en erektion, säger Tara Subkoff till Variety.

Foto: BACKGRID UK / STELLA PICTURES BACKGRID UK

Myleene Klass, 39, artist

– Han bad mig att skriva på något sorts sexkontrakt med honom. Jag tänkte bara, "vilken planet kommer du från?", har sångerskan Myleene Klass sagt enligt NME.

Florence Darel, 49, skådespelare

– Jag sa till honom att jag var väldigt kär i min partner, men han sa att det inte gjorde honom något och han ville att jag skulle bli hans älskarinna några dagar om året. På så sätt kunde vi jobba tillsammans. Han sa praktiskt taget att om jag ville slå i USA, så skulle det bli genom honom, säger Florence Darel till den franska tidningen Le Parisien.

Alice Evans, 46, skådespelare

"Han rör sig närmre mig och betraktar mig uppifrån och ner. Jag kan känna hans andetag ... Den sortens grej som får dig att vilja springa fort därifrån", skriver Alice Evans i Daily Telegraph.

Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kate Beckinsale, 44, skådespelare

Kate Beckinsale mötte Weinsten i morgonrock på hans hotellrum, skriver hon på Instagram. Hon var 17 år och trodde att de skulle ha ett affärsmöte.

"Jag var otroligt naiv och ung, och det slog mig aldrig att den här äldre, oattraktiva mannen skulle förvänta sig att jag hade något sexuellt intresse av honom. Efter att ha nekat till alkohol och sagt att jag hade skola nästa morgon så gick jag därifrån, illa till mods men oskadd", skriver Beckinsale.

Foto: JERZY DABROWSKI / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Heather Graham, 47, skådespelare

"Det fanns inget explicit uttalande om att jag behövde ha sex med honom för att få en roll i någon av hans filmer, men budskapet fanns där", skriver Heather Graham i Variety.

Foto: / FILMBOLAG

Sarah Polley, 38, skådespelare

"Han berättade för mig, inför publicisten och kollegan bredvid honom, att en känd person, ett par år äldre än mig, en gång hade suttit med honom i stolen där jag satt nu. Tack vare hans 'väldigt nära relation' till den här skådespelaren hade hon gått vidare till att spela huvudroller och vinna priser", skriver Sarah Polley i New York Times.

Liza Campbell, 58, konstnär och skribent

"Han satte sig ner, pratade i några minuter och ursäktade sig och lämnade rummet ... Jag antog att han gick och kissade. Plötsligt hörde jag ljudet av rinnande badvatten. 'Vad säger du om att vi båda tar ett bad?', ropade han", skriver Liza Campbell i Sunday Times.

Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS

Minka Kelly, 37, skådespelare

"Jag träffade Harvey på en branschfest ... Nästa dag sa han "Jag vet att du kände vad jag kände när vi träffades i går" och överöste mig med erbjudanden om ett liv fyllt av resor över hela världen på privatflygplan etc. OM jag kunde vara hans flickvän", skriver Minka Kelly på Instagram.

Sophie Dix, 48, skådespelare

– Jag kom till hotellrummet och kom ihåg pratet om en massage och tyckte att det var ganska äckligt. Sedan, innan jag visste ordet av, försökte han dra av mig mina kläder och trycka ner mig och jag fortsatte bara säga "nej, nej, nej". Men han var väldigt bestämd, säger Sophie Dix till The Guardian.

Foto: CPA, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Angie Everhart, 48, skådespelare

– Jag låg och sov i min säng. Jag vaknade och Harvey stod vid sängen. Bara det är skrämmande. Helt plötsligt drog han ner sina byxor och började göra sin grej. Han blockerade dörren. Jag kunde inte komma ut och han – jag vet inte hur jag ska säga det här i radio, men han avslutar det på mattan på golvet, säger Angie Everhart i KLOS radioprogram enligt Hollywood Reporter.

Foto: - - / FILMBOLAG

Claire Forlani, 45, skådespelare

"Ni förstår, ingenting med Harvey hände mig – med det menar jag att jag flydde fem gånger. Jag hade två hotellmöten med honom på kvällen och allt jag kan minnas är att jag duckade, dök och tog mig ut därifrån utan att bli nerdreglad, eller bara lite", skriver Claire Forlani på Twitter.

Lisa Rose, 51, anställd hos Weinstein

"Han bad mig om en massage. Men jag hade blivit förvarnad och sa nej ... Jag var väldigt rädd, mitt hjärta slog, och jag tänkte 'det är så här det är att ha så mycket makt – han är en man med mycket makt'", skriver Lisa Rose till BBC.

Foto: RICHARD VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Louisette Geiss, manusförfattare och skådespelare

– När jag hade avslutat mitt föredrag var jag uppenbart nervös, och han fortsatte bara be mig att se honom onanera. Jag sa till honom att jag skulle gå därifrån. Han gick snabbt upp ur badkaret och tog tag i min arm när jag tog min väska, sa Louisette Geiss på en presskonferens.

Erika Rosenbaum, 37, skådespelare

– Han ändrade sin ton väldigt fort så fort jag kom in i hotellrummet... han la en arm runt mig och började, som om han var en pojkvän helt plötsligt, att försöka vara intim med mig, säger Erika Rosenbaum till CBC Radio.

Laura Madden, anställd hos Harvey Weinstein

– Det var så manipulativt. Man behövde konstant ifrågasätta sig själv – är det jag som är problemet? säger Laura Madden till The Times.

Foto: MANDATORY BYLINE: JUAN RICO/FAME / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET USA

Eva Green, 37, skådespelare

Eva Green blev trakasserad under ett affärsmöte i Paris och tvingades knuffa bort honom, berättar hon för Variety.

– Jag kom därifrån utan att det gått längre än så, men upplevelsen gjorde mig chockad och äcklad, säger hon.

Natalie Mendoza, 39, skådespelare 

"Jag kan ha sagt till Mr. W under ett 'möte' där han kört ut sin assistent att jag skulle nita honom om han inte tog bort sina händer från mig ... Jag visste att min första film skulle bli min sista efter det och jag var mer än okej med det", skriver Natalie Mendoza på Facebook.

Foto: / FILMBOLAG SONY PICTURES

Mia Kirshner, 42, skådespelare

Mia Kirshner her berättat att Weinstein hållit fast henne i nacken och onanerat bakom henne i ett hotellrum under Toronto International Film Festival, skriver Global News.

Paula Wachowiak, 62, anställd hos Weinstein

"När jag kom till Weinsteins rum släppte han in mig men han var bakom dörren när den öppnades. När jag kom in i rummet insåg jag att han höll en handduk runt midjan ... Han satt på sängen med en mapp över skrevet och pekade på checkar och undrade varför vi betalade för det och det", skriver Paula Wachowiak till The Buffalo News om en händelse 1980.

Louise Godbold, chef för välgörenhetsorganisation

Louise Godbold berättar i ett blogginlägg att Weinstein tagit henne på en "kontorsvisning som blev ett tillfälle att fånga mig i ett tomt mötesrum ... Hans händer på mina axlar medan jag försökte ta mig därifrån ... utan att uppröra den mäktigaste mannen i Hollywood."

Foto: PHOTO: BEN GLASS / BUENA VISTA

Melissa Sagemiller, 43, skådespelare

Melissa Sagemiller berättar för Huffington Post att hon inte fick lämna Weinsteins hotellrum förrän hon kysst honom.

– Jag minns när det gick från "Åh, haha, jag kan hantera den här killen" till "Okej, han blockerar typ dörren" – han gick iväg och satte sin hand över dörren, säger Melissa Sagemiller.

Chelsea Skidmore, skådspelare och regissör

Harvey Weinstein började onanera framför Chelsea Skidmore på hans hotellrum, skriver Washington Post.

– Han tvingar sig på dig, snackar in dig i det och ger dig inga alternativ, säger hon till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!