20 hållbara klassiker  - tidlösa accessoarer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jacqueline Kennedy Onassis är fortfarande en av världens största modeikoner.
Foto: Globe Photos, Inc.
Tidlösa men coola bruna skinnstövlar från Primeboots, 4 495 kronor.
EMU:s klassiskt trendiga "Alba Crackle", 2 290 kronor.
Skinnstövlett i kolaton från Tamaris, 649 kronor.
Logomönstrad sjal från Louis Vuitton, ca 5 000 kronor.
Röd pumps i skinn från Noé Amaranto, 995 kronor.
Klassiska Louboutin med röd sula från Net-a-porter-com, ca 5 900 kronor.
Inspireras av filmens värld, det tidstypiska Hollywood, och välj en klassiker med twist. Här ser vi Audrey Hepburn i "Breakfast at Tiffany's".
Tidlös ring från Pandora i svart och guld, 3 250 kronor.
Statementhalsband i silver från Diddi, 399 kronor.
Foto: Copyright Leonard Gren | Www.
Foto: Daniel O'Connell
Certina i klassisk unisexmodell med svart urtavla, 5 690 kronor.
Stilren klocka i silver/guldton med vit urtavla från Tissot, 3 050 kronor.
Stilren ring i tre toner av metall, CK Jewelry, 890 kronor.
Lövformat hänge i rhodiumplätterad mässing från KoKoNo, 399 kronor.
Louis Vuittons uppskattade och tidlösa modell "Noé" ligger runt 6 200 kronor.
Klassisk modell i skinn från Maharani of Tirapunji, 899 kronor.
Mulberrys storsäljare "Bayswater" i färgen oak är en klassiker. Från 8 000 kronor.
Svart tidlös väskmodell i skinn från Ecco, 3 350 kronor.
Den quiltade lyxväskan 2.55 från Chanel. Coco Chanel gjorde sin första prototyp 1929 men den slutgiltiga väskmodellen blev inte klar förrän 1955 - därav namnet.
Tidlös modell i lila ton från TruTrussardi, 1 999 kronor.
Foto: Yoshihiro Shinano
Klassisk pilotmodell från Gucci 2 445 kronor.
Foto: Matteo Valli
Svarta solbågar från Ray-Ban, 1 450 kronor.
1 / 24

Det finns de accessoarer som håller säsong efter säsong, år efter år.

De är tidlösa och i stället för att gå ur tiden, blir de med sin patina, snarare mer värdefulla och stilbärande ju längre tiden går.

Genom att veta  vad som gör en tidlös accessoar, kan du bygga en basgarderob av accessoarer som håller stilmässigt över tiden. Självklart håller de inte livet ut, om du använder dem varje dag. Men genom att välja det tidlösa alternativet håller de längre och när det är dags att byta ut dem vet du vad som står sig.

Genom att ha dessa nyckelaccessoarer i din accessoargarderob är du alltid välklädd, och behöver inte känna att du inte har något att ta på dig. De bär resten av din outfit, en del som huvudroll, medan andra tar en biroll.

Du kan sedan utöka din accessoar-garderob med roliga och mer galna alternativ. En bra bas gör att du kan kombinera i det oändliga och hitta din personliga stil!


Vad gör en accessoar tidlös?

Kvalitet & design
Kvalitet, varumärke, hantverk, klassiska snitt och en medveten enkelhet i detaljer och design gör en tidlös accessoar. De håller stilmässigt säsong efter säsong och kännetecknas av att åldras med värdighet och bli snyggare och mer värdefull ju längre tiden går.
De tillverkas ofta i äkta material, såsom skinn, textilier och ädla metaller, som i sin tur sätter sitt signum.
De finns även de accessoarer som blir tidlösa på grund av sin specifika design, snarare än för materialet och kvaliteten i sig.
Historia & tradition
Ett varumärke med anor och lång gedigen historia är i de flesta fall en bra investering och något som kan bli en klassiker. Det ligger i ett varumärkes starka designprofil, där i stort sett allt de gör blir framtida klassiker, eller i en viss modell av accessoar, som med en tydlig stil skapar en klassiker.
Arv, tradition, och ett varumärke som står för något specifikt, likväl som en klassiskt designad kvalitetsprodukt, är även det starka egenskaper för en tidlös klassiker.

Stilrent & tidlöst
Trend är inte vad som är stilgivande här. Visst kan trender plockas upp, men överröstas alltid av stilren design och tidlösa detaljer.
Som i all styling, handlar det om personligt tycke och smak. En klassiker för någon, kan vara en "snooze-fest" för någon annan. Men känslan är viktig, en tanke på långsiktighet och vad som kan bli en tidlös accessoar för dig.


Av Johanna Davidsson

Klassiska skorna

I den tidlösa skogarderoben ryms först och främst klassiska pumps i svart, beige eller konjak.

- Du väljer själv hur hög klack du mäktar med, men både taxklacken och den alltför höga och extrema klacken är inte tidlösa.

- Starka skovarumärken som Louboutin och Manolo Blahnik är kända klassiker, som bemästrar klackdesignens ädla konst.

- För vardagen är ballerinaskon ett säkert kort alla kvinnor borde ha i sin garderob. Den är bekväm men gör dig välklädd och är tidlös även i färg. Exempel på varumärken som gör detta bäst är bland andra Chanel, Repetto och Ballerina Closet.

Sneakers

Vita sneakers, tygskor, Converse, Keds eller liknande är även de klassiker. De går aldrig ur tiden, med skaft eller utan. Ger en avslappnad look som passar till vardags.

Ankelboots/stövletter

- Beige, grått, svart, brunt och även röda nyanser är tidlösa. De matchas lätt till såväl byxor som kjol och ger en välklädd men lite coolare look.

- De tidlösa alternativen är av kvalitet, utan för mycket detaljer och med lagom hög klack.

Stövlar

Även stöveln är en tidlös klassiker. Såväl den med något högre klack som den med låg. Svarta och bruna skinnstövlar, precis under knät, är en tidlös investering.

- För en avslappnad vardagslook är Minnetonkas indianinspirerade stövlar och Uggs eller Emus varianter ett säkert kort.

Smycken som alltid fungerar

Gemensamt för tidlösa klassiker på smyckessidan är att de håller kvalitets- och stilmässigt säsong efter säsong, samt att de kan bäras till det mesta.

- En tidlös smyckesklassiker kan vara ett "varje dag smycke" som blivit en del av ditt signum. Ett armband du fått ärva, en ring du fick när du konfirmerades eller ett halsband du fick i morgongåva. Likväl kan det vara ett smycke som bara får komma fram vid speciella tillfällen och som på grund av dess värde eller betydelse, blir extra speciellt för dig.

- Visst finns det även tidlösa smycken som inte är i ädla metaller och med ädelstenar, det kan vara ett kitchigt plasthalsband från 60-talet eller ett bijouteri-smycke som har en tidlös design.

- Dock blir plast och bijouterier utan känd avsändare, sällan tidlösa klassiker. Silver, guld och stål med stilren känsla är säkra, tidlösa kort.

Snygga sjalar

Sjalen i sig är en tidlös accessoar. De flesta sjalar i bra material såsom bomull, kashmir eller siden är tidlösa. Dock kan man i sjalarna och "scarvesens" värld tillåta sig mer färg och mönster, men ändå tillskrivas titeln tidlös.

- Mönsterkungar som Missoni och Kenzo är exempel på varumärken, där mönster är ett återkommande och uppskattat, såväl som tidlöst inslag i textilierna.

Även klassiska logoscarves från Louis Vuitton eller Gucci är investeringar. Hermés scarves är ju så tidlösa att de till och med blir konst i form av inramningar på väggarna hos medvetna fashionistas.

Den tidlösa klockan

Varumärken med anor och kvalitetsur i exklusiva material som Patek Philippe och Rolex sätter genast en tidlös "label" på uret, allra helst om de även kan tillskrivas titeln vintage.

- Klassiker på klocksidan lockar med tidlös design och nya funktioner. Det finns en uppsjö av statusbringande varumärken, men generellt är det stilen som avgör om det är en tidlös klockklassiker eller inte.

- Guld, silver, metall, svart och neutraler är säkra kort.

- Klassiska modeller vinner här över de med mest funktioner och enkelhet är ledande, gärna med stilrena former.

Väskor som alltid håller

Den tidlösa väskan känns igen på klassiska snitt, kvalitetsmaterial och genomtänkta detaljer.

- Färgskalan får gärna gå i bruna toner som konjak, kola och kaffe, alternativt neutraler som svart, vitt, beige eller grå toner.

- Modellmässigt ska den helst inte vara för extrem. Kuvertmodeller och nättare aftonväskor, med eller utan axelrem är säkra kort. Likväl som handväskor med dubbla axelremmar, skolväsk- eller axelremsmodeller i enklare snitt och handväskor i mellanstorlek. För stora väskor eller väskor med överdrivna detaljer blir snabbt daterade och blir sannolikt inte tidlösa. Titta på kvalitet i detaljer som metallspännen och sömmar.

- Rekommendationen är att köpa äkta läder som med rätt omvårdnad, bara blir finare och finare med åren.

Inspireras av de stiltypiska väskmärkena som exempelvis Hermés, Mulberry, Prada, Gucci och Chanel och hitta den väska som blir tidlös för just dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.