Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1.Cuz: ”Tiden på anstalt var det bästa som kunde ha hänt mig”

1.Cuz skrev låten "Akta mannen" i fängelset: ”Jag spelade upp den för grabbarna på avdelningen.”
1.Cuz är en av årets mest framgångsrika artister. Men han vill inte bli igenkänd. ”Vi har firat prestationerna på vårt sätt. Jag behöver inte så mycket mer än det”, säger han.Foto: SVEN LINDWALL
”Jag kallas för Cuz men det gick inte på Instagam för det var upptaget, jag blev skitsur och fick lägga till en etta. 1.Cuz. Men det låter bättre faktiskt, det säljer sig själv lite mer”, säger han om artistnamnet.Foto: SVEN LINDWALL

Han har toppat Spotifys topplista men är inte nöjd.

Hässelbyrapparen 1.Cuz vill bygga ett imperium och börjar med att släppa sitt debutalbum i höst.

Men att han skulle bli en av Sveriges största artister var inte någon självklarhet – för bara drygt ett år sedan satt 1.Cuz i fängelse.

– Jag har känt en typ av stress som inte många människor har känt, jag har varit i en sådan situation som de flesta människor inte har varit i, säger han.

Egentligen ska vi träffa 1.Cuz i en inspelningsstudio men bilen han skulle åka dit i hade bogserats bort. Parkeringsproblem, förklarar han när vi i stället möts vid tunnelbanan i Hässelby gård.

På promenaden genom centrumet stannar han var tionde meter för att hälsa på vänner och bekanta. Han har bott på den här sidan av stan i hela sitt liv och blir igenkänd som 1.Cuz – även när han är civilt klädd.

– Här ute vet nog de flesta vem jag är men så fort jag rör mig inåt mot stan känner ingen igen mig, säger rapparen som är i 20-årsåldern.

1.Cuz, egentligen tänkte han bara kalla sig Cuz men det var upptaget på Instagram, framträder aldrig utan skidmask i offentliga sammanhang och vill inte att vi skriver ut hans riktiga namn eller exakt hur gammal är han. Expressen känner dock till hans identitet och intervjun genomförs utan mask – men så fort bilderna ska tas åker den på.

– För mig var det självklart. Jag vill bli ihågkommen för bara musiken, förstår du, säger han och beklagar sig över att många försöker knäcka hans identitet.

– Jag har själv googlat och sett bilder på flera olika personer så folk försöker hela tiden, de är på mig. Om jag har mask så finns det en anledning, jag vill inte visa vem jag är. Men då finns det människor som lägger hela sin tid på att försöka få fram vem jag är. De fokuserar på fel saker.

Är det inte kul att folk bryr sig?

– Bry och snoka, det är skillnad på de två. Vissa snokar lite för mycket. Ta det lugnt, det finns gränser, säger 1.Cuz och berättar att det till och med hänt att man försökt slita masken av honom.

– Men det gick inte så bra, vakterna flög på honom och kastade ut honom. Det var några fans som ville ta bilder och någon lustigkurre försökte dra av den. Man ska hålla sina händer för sig själv.

1.Cuz i en av sina masker. ”Jag varierar mask beroende på hur jag mår, det är en del av imagen. Snart kommer det en ny mask, en helt sjuk mask. Specialdesignad”, säger han.Foto: SVEN LINDWALL
1.Cuz fotograferad i ett parkeringsgarage i Hässelby gård.Foto: SVEN LINDWALL

Toppat Spotify med Greekazo

Att många är intresserade av 1.Cuz är kanske inte så konstigt. Han kom från ingenstans i slutet av förra året med debutsingeln ”Akta mannen” vars olika versioner spelats över tio miljoner gånger på Spotify och har sedan dess bara blivit större.

Hans senaste singel ”Försent”, som gästas av Greekazo, låg så sent som i förra veckan etta på Spotify Topp 50 och streamas flera hundratusen gånger per dag.

För bara något år sedan ägnade han sig inte åt musik överhuvudtaget.

– Jag började skriva texter när jag hade restriktioner. Utan beat, jag bara tänkte på något. Så kom jag ut och körde en freestyle för grabbarna och den bara satt, det blev direkt en hit, flera miljoner streams på någon månad bara, säger 1.Cuz.

– Till en början var det surrealistiskt, men inte riktigt en chock för jag kände att det skulle gå bra. Men om du hade frågat mig för ett år sedan om jag skulle sitta här och ha toppat listorna hade jag tvivlat, det hade jag.

1.Cuz skrev ”Akta mannen” när han satt i fängelse men han vill inte prata öppet om vad han dömts för. Han säger att alla gör sina val, att man gör saker av en anledning och att den anledningen ofta är pengar. 

– Jag har gjort det men folk behöver inte vet vad jag har suttit för. Jag vill inte uppmuntra någon att göra samma sak, säger han.

– Folk kanske tänker ”men varför rappar du om sådant då”. Det är för att jag har gått igenom det. Alla människor skriver sin egen bok, alla är sina egna författare. Min bok är ganska mörk men nu har jag fått möjlighet att göra det till en ljus bok.

1.Cuz och Greekazo i videon till ”Försent”.Foto: Youtube

”Sluppit alla tårar”

Han säger att han inte rappar om vad han vill att han själv eller någon annan ska vara utan om vad han och hans vänner har gått igenom. 

– Att ta ett vapen och gå och skjuta någon är det sista jag skulle rekommendera en 13-åring att göra. Det första jag skulle rekommendera däremot, det är att ta en penna och gå till skolan.

Han ångrar inte någonting eftersom det han har gått igenom har gjort honom till den han är i dag, men önskar samtidigt att han hade haft en förebild som sett till att han ”inte var ut och gjorde skit”.

– Då hade jag kanske inte suttit här och gjort den här intervjun men samtidigt hade jag kanske sluppit alla tårar som det har skapat, all tid som har försvunnit, säger 1.Cuz som på ett sätt ändå är glad över tiden i fängelse.

– Jag hamnade på anstalt och var borta ett tag, det var nog bland det bästa som kunde ha hänt mig för jag fick verkligen bryta de tankemönster som jag hade. Jag fick lära känna mig själv bättre. Jag har känt en typ av stress som inte många människor har känt, jag har varit i en sådan situation som de flesta människor inte har varit i. De här sakerna stoppar jag i min erfarenhetsryggsäck och så bygger jag mitt liv efter det.

1.Cuz om...

...vad han gör med pengarna: ”Smarta investeringar. Och tills jag har några smarta investeringar får pengarna ligga i bolaget. Men typ investera i lägenheter. Fastighetsmarknaden är världens mest stigande, den ger mest pengar tillbaka. Mer än guld och diamanter.”

...sitt kommande album ”1 år”: ”Det heter så för det här är vad jag har gjort under ett år, jag byggde ett imperium, jag har visat att det går att göra något på ett år. Det ska vara tio spår. Det första, 'Försent' med Greekazo, har redan släppts. Så vi hoppas på fler nummer ettor.”

...vad som hänt om han inte hittat musiken: ”Det kan man inte veta. Men jag hade inte haft så många alternativ. Jag hade varit nymuckad och utan jobb. Det är enkelt att återfalla om du inte har planer på att ändra på dig.”

”Kan se skrämmande ut”

Trots att 1.Cuz redan har varit Sveriges mest spelade artist är han inte nöjd. Han berättar att han vill bygga ett imperium och i slutet av november släpper han sitt debutalbum ”1 år” – planen är sedan att åka på turné, fortsätta släppa låtar och ge ut ännu ett album före nästa sommar.

Han ser sig som en kreatör och konstnär snarare än en gangsterrappare och menar att hiphop är den nya popmusiken.

 – Vad står pop för? Det är en förkortning av popular music. Vad är populärt just nu, om vi kollar topplistorna? Det är hiphop, säger 1.Cuz.

– Målet är att göra så bra musik som möjligt så att alla kan lyssna på den. Jag ska försöka nå alla.

När du vill nå fler, är du inte rädd att folk ska tycka att masken är obehaglig? Den ser ju lite hotfull ut och förknippas med rån.

– Jag vet exakt hur den förknippas. Men i slutet av dagen, det här kallas för en balaklava, det är en skidmask. Folk rånar med den, det är väldigt dåligt. Men det finns också många kriminella som utför rån med hjälp av sportbilar, ska man börja kalla dem för rånarbilar? Man gör inte det. Det finns två sidor av myntet, säger 1.Cuz.

– Det är ganska enkelt att tycka om mig som person. Så om man verkligen lade ner lite av sin tid på att kolla vad jag är för artist eller vad jag säger i mina intervjuer tror jag att det kommer att vara enklare att tycka om mig, än om man bara ser en bild på mig. Då kan jag se ganska skrämmande ut.

1.Cuz berättar om varför han är maskerad

Rapparen 1.Cuz har på kort tid blivit en av Sveriges mest spelade artister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.