Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åringens advokat: Min klient känner sig kränkt

Detta har hänt i ASAP Rocky-fallet.
Advokaten Magnus Strömberg var kritisk till Leif GW Persson och Expressen efter en krönika.
Foto: OLLE SPORRONG
Kriminologen svarar nu på kritiken.
Foto: OLLE SPORRONG
Krönikan i fråga handlade om ASAP Rocky-fallet.
Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Rapstjärnan ASAP Rocky anklagas för att ha misshandlat 19-åringen.

19-åringen hamnade i blickfångens centrum efter att ASAP Rocky anklagas för att ha misshandlat honom.

Nu riktar hans advokat Magnus Strömberg kritik mot Expressen och Leif GW Persson.

– Min klient känner sig utmålad på ett sätt som gör att han mår dåligt.

Leif GW Persson svarar: 

– Han har inte målats ut som klandervärd. Han har beskrivits på ett korrekt sätt. 

Sedan den 5 juli har ASAP Rocky suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm. Den amerikanske rapparen är häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel, efter en händelse som utspelade sig på Apelbergsgatan den 30 juni.

En händelse som har fått Donald Trump att gå till offentligt angrepp mot Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) på Twitter.

”Jag är väldigt besviken på att statsminister Stefan Löfven misslyckats med att agera”, skrev presidenten.

Löfven svarade genom sin pressekreterare Mikael Lindström:

– Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess.

”GW utmålar min klient som klandervärd”

Mitt i detta finns också en 19-åring från Afghanistan som ASAP Rocky är misstänkt för att ha misshandlat.

I helgen skrev Expressens krönikör, författaren och professorn Leif GW Persson, en krönika som nu 19-åringens advokat riktar kritik mot.

– På grund av flera av formuleringarna i den här artikeln känner min klient att han verkligen utsätts för människors missaktning. Han känner sig kränkt. Leif GW Persson utmålar min klient som klandervärd i sitt levnadssätt. Som om att han sysslade med brott. Det är allvarligt, säger Magnus Strömberg.

Kan du utveckla hur det är klandervärt när man säger att han sysslat med brott då han sedan tidigare är dömd för brott?

– Det sättet på vilket detta uttrycks. Det finns så många formuleringar här som är anmärkningsvärda. Bland annat att Leif GW Persson skriver ”De rättsvårdande myndigheterna kommer även att behandla honom och hans kompis med allt tänkbart framtida överseende ända till dess att de begår något riktigt djävulskap som kvalificerar dem för såväl medias löpsedlar som en längre tid på någon av våra säkerhetsanstalter. Det vet jag, i kraft av...”

Advokaten fortsätter:

– Jag kan inte tolka det här på annat sätt än att han ger en prognos här. Han pratar om säkerhetsanstalter, som om det var tunga kriminella. Vad är det för brott han har grävt fram? Det är väl ringa narkotikabrott vad jag vet.

”Förekommit enstaka domar”

Expressen har tidigare berättat att 19-åringen har dömts förut. Ett utdrag ur brottsregistret visar två fall av narkotikabrott, där den ena gäller en händelse där 19-åringen tagit heroin i en förort till Stockholm. 

Han är också tidigare dömd till 30 dagars ungdomstjänst för misshandel och snatteri. Åklagaren hade yrkat på att misshandeln skulle rubriceras som grov eftersom 19-åringen använt kniv.

Leif GW Persson:

– Jag försöker ge en korrekt beskrivning av de inblandade, säger han. 

Professorn säger också:

– Jag har sagt vad jag tycker, jag står för min prognos. Jag står för min beskrivning.

Magnus Strömberg vänder sig emot beskrivningen av 19-åringen, där Leif GW Persson bland annat skriver att han driver ”omkring i Stockholms City för att stjäla, knarka, ofreda, hota och vid behov slå folk på käften”.

– Det har förekommit enstaka domar. Men den här formuleringen får det att låta som att hela hans liv är präglat av brott och då blir det allvarligt fel. Han har ingen allvarlig brottslighet bakom sig, säger Magnus Strömberg.

– Att dra runt på stan, det är ju inte brottsligt i sig. Det är många ungdomar som drar runt på stan.

Advokaten fortsätter:

– Men sen när han fulas ut på det här sättet så vill jag också berätta att han har haft ett arbete. Nu kan han tyvärr inte arbeta på grund av misshandeln, men han har arbetat för brödfödan. Sen är det dessutom så att han går på ett gymnasium och har siktet inställt på ett specifikt arbete inom ett speciellt område. Han har framtidsdrömmar – den bilden är också viktig att den kommer fram. Han är ambitiös och vill jobba för att få bra förutsättningar här i Sverige.

Strömberg vill inte gå in i närmare detalj kring 19-åringens studier eller arbetsplats.

– När det gäller min klients person och identitet så har jag varit väldigt försiktig därför att det finns en hotbild. Det finns ett personskydd hos polisen som är inkopplat. Dessutom är det så att han har ett kontrakt med arbetsgivaren som inte vill hamna i blåsväder. Alla är rädda i det här.

Två versioner av vad som hände

Vad som hände på Apelbergsgatan i Stockholm finns det flera sidor av. Dels finns 19-åringens version, ett brottsoffer som fick skärsår och en trolig revbensfraktur, men också ASAP Rockys version om att han förföljdes av 19-åringen och hans vän. 

Han hävdar också att han ville försvara kvinnor som uppgav att de hade blivit tafsade på av de två unga männen.

Men 19-åringens advokat anser att det är inkorrekt av Leif GW Persson att skriva att händelsen har ”föregåtts av provokationer, ofredanden, hot och till och med misshandel av en av de åtalade från målsäganden och hans kamrats sida”.

– Det är en direkt felaktighet att målsägaren ska ha misshandlat en av de åtalade. Det som har påståtts är att min klient skulle ha misshandlat den här vakten och han är inte en av de åtalade, säger Magnus Strömberg.

– Visst har det förekommit att han några gånger upprepat det här att han vill ha tillbaka sina hörlurar. Att det är ganska mycket upprepningar, det har ju att göra med att han inte behärskar engelska. Men det spelar ingen roll, för den ursprungliga provokationen sker redan innan.

– Den initiala våldsanvändningen kommer från den här store vakten som knuffar och tar tag i min klients hals och nacke och lyfter upp honom. Det går att se på övervakningsbilderna i förundersökningen.

ASAP Rocky: Slag riktades mot mig

Livvakten i fråga är inte åtalad misstänkt för brott, och den motanmälan som gjordes om misshandel mot vakten lades ner. Det finns inte heller några andra misstankar mot målsäganden.

ASAP Rocky säger i förhör att slag riktades även mot honom:

– Han utdelade slag i min riktning och mot min vakt. Jag är bra på att slåss så jag kan inte säga att alla träffade.

ASAP Rocky säger vidare:

– Vi säger att vi alla slogs och det var det som hände. Allt hände så snabbt, inget var beräknat. Det är svårt för mig att förstå hur många slag jag fick och hur många slag jag slog. Det var ett slagsmål.

I förhör säger också en av de åtalade männen i ASAP Rockys sällskap att 19-åringen och hans vän åtminstone försökte misshandla samtliga genom att de ”svingade med händerna” och ”gjorde utfall”.

– De hade definitivt tänkt slå på alla i vårt sällskap.

Leif GW Persson säger att han inte har några problem med kritiken från advokaten.

– Vi är oense, det har jag förstått. Han tycker att hans klient är en bättre människa än vad jag anser att han är, säger han till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.