Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15 saker du inte visste om "Bridget Jones dagbok".

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ingen kan väl glömma kärlekssagan mellan Bridget Jones och Mark Darcy.

Men det finns också mycket saker du antagligen inte har koll på från filmen.

Här är 15 saker du inte visste om "Bridget Jones dagbok".

Källor: Redbook Magazine, Buzzfeed

1. Jobbade på förlag

Foto: Splash News

För att förbereda sig inför rollen som Bridget Jones arbetade skådespelaren Renée Zellweger på ett bokförlag i London under tre veckor - under falskt namn. Zellweger kallade sig Bridget Cavendish.


2. Jim Carrey-fotot


Under sin tid som anställd på bokförlaget trodde de andra kollegerna att Renée Zellweger (eller Bridget Cavendish, som hon kallade sig) jobbade där på riktigt. Det enda de andra undrade över var varför Zellweger hade en bild på Jim Carrey, som var hennes dåvarande pojkvän, på sitt skrivbord.


3. Sanningen bakom Shazzer

Foto: John D Mchugh

"Bridget Jones dagbok" regisserades av Sharon Maguire, som också var bästa vän med författaren bakom boken, Helen Fielding. Sharon var också inspirationen bakom karaktären Shazzer.


4. Hugh Grants krav

Foto: Mehdi Taamallah/Crystal Pictures

Hugh Grant vägrade tacka ja till rollen som Daniel, förrän Richard Curtis var klar som manusförfattare. 


5. Flyttade till Storbritannien

Foto: Universal Pictures

Renée Zellweger flyttade till Storbritannien i tre månader före inspelningarna av filmen, för att få till den perfekta brittiska dialekten.


6. De provspelade för rollen

Foto: Stuart C. Wilson

Renée Zellweger var dock inte den enda som ville spela rollen som Bridget Jones. Både Emily Watson, Rachel Weisz, Cameron Diaz och Kate Winslet provspelade för rollen. Toni Collette erbjöds till och med rollen, men tackade nej. 7. Gick upp i vikt

Foto: Universal Pictures

Renée Zellweger gick upp sju kilo för rollen som Bridget Jones. Efter att ha bett om råd hos en dietist åt skådespelaren tre stora mål mat om dagen, mycket snacks och lät bli att träna. Det tog henne sju månader att gå upp. 


8. Fejkade snön

Foto: Universal Pictures

"Bridget Jones dagbok" spelades in i Notting Hill och Snowshill i England. Vinterscenerna spelades in på sommaren – så de var tvungna att täcka gatorna med fejksnö för inspelningarna. 9. Det hände mellan scenerna


I pauserna mellan scenerna lyssnade Renée Zellweger p en cd-skiva med Smashing pumpkins, medan Hugh Grant läste tidningen The Telegraph och Colin Firth tidningen The Guardian. 


10. Nya Bridget Jones-filmen


Den nya "Bridget Jones"-filmen sägs få premiär i september 2016. Det blir den tredje filmen i serien. Colin Firth kommer att återvända, men inte Hugh Grant. Dessutom kommer artisten Ed Sheeran vara med.


11. Långa arbetsdagar

Foto: John D Mchugh

Skådespelarna och produktionen arbetade 15 timmar per dag under inspelningarna av "Bridget Jones dagbok" för att färdigställa filmen. 


12. Påverkade vinmarknaden

Foto: Olga Vasilkova

Året efter premiären av "Bridget Jones dagbok" dalade försäljning av vinet Chardonnay. Försäljningen minskade med 7,5 miljoner kronor. Experter trodde att det kunde ha något med att Bridget Jones i filmen pratar illa om vinsorten. 


13. Sanningen om kyssen


När Renée Zellweger och Colin Firth fick frågan om hur det var att kyssas i "Bridget Jones dagbok" svarade båda att: "Det var inte en dålig dag på jobbet direkt". 


14. Zellwegers panikattack

Foto: Robert Mora

Efter att Renée Zellweger gått upp i vikt inför rollen som Bridget Jones fick hon en panikattack över sin nya kropp och försämrade hälsa. Enligt skådespelaren krävde hennes hälsocoacher att hon skulle sluta äta upp sig. "Du måste sluta nu annars kommer du att dö", ska de ha sagt.


15. Så startade Bridget Jones

Foto: Seamus Murphy

Filmen är baserad på en roman av Helen Fielding. Men det var nära att Bridget Jones aldrig blev en bok. Från början var historien om karaktären Bridget Jones endast en kort historia om singellivet i London som publicerades i brittiska tidningen The Independent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.