Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10 mest lyssnade avsnitten av P3 Dokumentär – här är listan

Bland de mest lyssnade avsnitten av P3 Dokumentär finns bland annat mordet på Elin Krantz och knarkkungarna på Darknet. Foto: Sveriges Radio/P3 Dokumentär
Trakasserierna av en familj och deras son i skånska Rödeby ledde till att en 15-årig pojke sköts till döds. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX SWEDEN

P3 Dokumentär har under sina 13 år producerat många uppskattade podcasts. 

Bland de mest lyssnade avsnitten finns mordet på Elin Krantz, skolskjutningen i Jokela och knarkkungarna på Darknet.

Här är listan på de mest lyssnade avsnitten av P3 Dokumentär 2017-1018.

1. Mordet på Elin Krantz

Elin Krantz hade varit på krogen i Göteborg och var på väg hem med femmans spårvagn natten mot den 26 september 2010. Övervakningskameror visar hur en man i röd keps följde efter henne när hon steg av och grannar i området berättar hur de senare hörde skrik.

2. Knarkkungarna på Darknet

På en del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk, Darknet, lyckades två män bygga upp den största nätdroghandeln i Sverige. "Det var som ett företag fast ett olagligt företag", förklarar en av dem. Inget varar dock för evigt.

 

LÄS MER: 20 populära krimpoddar 

 

 

17-åriga Lisa Holm skulle åka hem efter extrajobbet på Kaféet i Blomberg men kom aldrig hem. Foto: POLISEN / HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN POLISEN / HANDOUT

3. Mordet på Lisa Holm

17-åriga Lisa Holm jobbar extra på ett kafé i Blomberg. Kvällen den 7 juni skickar hon ett sms till sina föräldrar och talar om att hon är på väg hem på sin moppe. Men hon kommer aldrig hem. Fem dagar senare hittades hennes kropp i en klädbod i ett arbetsförråd.

4. Mordet på Lotta

Lotta Rudholm, 41, misshandlas till döds i sin egen lägenhet i Bromma i Stockholm. Gärningsmannen, som hon bara månader tidigare lärt känna via en grupp om träning på Facebook, ringer själv SOS Alarm: "Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete", säger han.

5. Jakten på atombomben

1942 pågår andra världskriget för fullt och nazityskland hotar att ta över hela Europa och samtidigt verkar man vara på väg att tillverka ett domedagsvapen. En hemlig grupp bestående av framgångsrika fysiker i USA får i uppdrag att ta fram en bomb som kan få ett slut på kriget – innan Hitler.

 

LÄS MER: Bästa ljudböckerna sommaren 2018 

 

6. Vansinnesdådet i Bollnäs

Systrarna Stina, 11, och Lotta, 13, har sommarlov och har åkt och badat i älven i närheten av där de bor tillsammans med en kompis. 21-årige Marcus som har en psykos blir vansinnig av flickornas skratt och skrik. Han beväpnar sig med en kniv och cyklar dit.

7. Annika Östberg och polismordet i Lakeport

Annika Östbergs pojkvän Bob Cox har precis skjutit en restaurangägare och bestämt sig för att fly landet när de stöter på trafikpolisen Richard Helbush på en ödslig landsväg i USA den andra maj 1981. Han blir nästa offer och trots att det är pojkvännen som avlossar skotten så döms Annika till livstids fängelse.

Annika Östberg dömdes till livstids fängelse i USA men överfördes senare till Sverige där hon fick tidsbestämt straff och släpptes fri 2011. Foto: SUVAD MRKONJIC

8. Gisslandramat i Hallsberg

Tre påtända, tungt beväpnade män, ger sig ut på en våldsam roadtrip och både hotar och skjuter gisslan. Slutligen barrikaderar de sig i en lägenhet och männens dramatiska våldsturné får sin upplösning i direktsänd radio och tv.

9. Skolskjutningen i Jokela

Det är den 7 november 2007 som 18-årige Pekka-Eric Auvinen går in på sitt gymnasium i finska Jokela med en pistol i ryggsäcken. När han börjar skuta runtomkring sig flyr eleverna i panik – vissa genom fönstren. Innan han tar sitt eget liv är ytterligare sex personer döda.

Pekka-Eric Auvinen sköt ihjäl sex människor och tog sedan sitt eget liv efter skolskjutningen i finska Jokela. Foto: AP / AP NATIONAL BUREAU OF INVESTIGATION

10. Dödsskjutningen i Rödeby

Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och deras son i Rödeby i Blekinge och en 16-årig pojke pekas ut som ledare för gänget. Efter att ha fått en ölburk i huvudet från en äldre kille som vill att gänget lämnar familjen i fred åker gänget ändå dit igen. För pappan i familjen blir det här droppen. Han tar fram ett gevär och skjuter mot pojkarna. Kort senare ligger en 15-årig pojke död – en 15-åring som inte deltagit i trakasserierna av familjen förut.

 

... och 10 andra populära P3 Dokumentär-avsnitt

1. Diskoteksbranden i Göteborg

63 unga människor, den yngsta tolv år, omkom och över 200 skadades i den anlagda diskoteksbranden i Göteborg 1988. 

2. Södermannen

Flera uppmärksammade våldtäkter och överfall på kvinnor ägde rum i Göteborg under ett par års tid på 1970-talet. En man greps och dömdes till fängelse men efter frisläppandet var han snabbt i gång igen – nu i Stockholm.

3. Bordellhärvan

Lennart Geijer (S), Sveriges dåvarande justitieminister, uppgavs ha besökt prostituerade. Dagens Nyheter-artikeln slog ner som en bomb och blev starten på den mest långdragna politiska skandalen i modern svensk historia.

 

LÄS MER: 40 podcasts att lyssna på under semestern 

 

4. Norrmalmstorgsdramat

I augusti 1973 kliver en rånare in på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm och vad som skulle ha varit ett vanligt rån utvecklades till ett sex dagar långt gisslandrama.

5. Mordet på Therese Johansson Rojo

15-åriga Therese Johansson Rojo hittades mördad i skogen en junikväll 2009. En kille och en tjej, båda 16 år, grips och en destruktiv kärlekshistoria uppdagas.

6. Arlandarånet

Över 44 miljoner kronor. Det blev bytet efter att rånare beväpnade med kalasjnikovgevär slog till mot flight SK 1254  på Arlanda den 12 juli 2002. Hör om rånet, polisutredningen, villospåren och tjallaren som fick betala med sitt liv.

En ordningsvakt och tre gäster sköts ihjäl vid nattklubben Sturecompagniet i Stockholm den 4 december 1994.

7. Stureplansmorden

Den 4 december 1994 skjuts en ordningsvakt och tre gäster ihjäl vid nattklubben Sturecompagniet i Stockholm. Ytterligare 20 personer skadades av kulorna och glassplitter. Tommy Zethraeus var den som öppnade eld rakt in i entrén och han dömdes senare till livstids fängelse. 

8. Nätpiraterna och The Pirate Bay

Ett 50-tal poliser slog i maj 2006 till mot fildelningssajten The Pirate Bays servrar – och huvudmännen bakom den. Tillslaget ledde till en av de största och mest bevakade rättsprocesserna om upphovsrätten som ägt rum i Sverige.

 

LÄS MER: Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt 

 

9. Dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani

Riccardo och hans bästa vän Filippo har varit på en födelsedagsfest i centrala Stockholm. När de är på väg uppstår ett bråk, ett bråk som slutar med att 16-åriga Riccardo ligger medvetslös på trottoaren.

10. Häktesmordet

24-åriga Karen Gebreab tar ensam emot en intagen på Häktet i Flemingsberg söder om Stockholm trots att han alltid ska följas av minst två vårdare. Det var hon dock inte medveten om. När hon vänder ryggen mot honom går han till attack och misshandlar henne så pass allvarit att hon avlider.

Här hittar du fler podcast-avsnitt av P3 Dokumentär.