Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wahlgren trotsar Ledins juristhot – mitt i sändning

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

Tomas Ledin har försökt stoppa Rix Fm från att spela parodilåten ”Julen är för kort”. 

Men artistens hot med jurister bet inte – under onsdagen spelades den igen.

– Vi har rätt att spela upp den, säger Sebastian Voght, marketing manager på Rix Fm. 

Tomas Ledins "Sommaren är kort" blev "Julen är för kort" efter att Niclas Wahlgren stöpt om sommarklassikern till julvisa. 

Men parodin, som spelades för första gången i början av veckan, uppskattades inte av Tomas Ledins jurist. 

Juristen valde att ringa chefen för Lugna Favoriter och bad om att radiostationen skulle sluta spela låten. 

– Det är ju så enkelt att jag har skrivit ett originalverk och är inte intresserad av andra texttolkningar. Det är inget speciellt mot vad det här nu är för version. Det har inte kommit in någon förfrågan då, kan jag tänka mig. Sådant där godkänns aldrig, så det är väl ett misstag från början, har Tomas Ledin sagt till Expressen.

 

LÄS MER: Jurister försökte stoppa Wahlgren – i sändning

 

Juristernas hot mot Rix FM bet inte

Men hotet mot Niclas Wahlgren och Rix Fm bet inte. Under onsdagen spelades låten i radio igen. Det var i samband med morgonsändningen som bråket mellan Tomas Ledin och Niclas Wahlgren hanterades. 

Wahlgren ringdes upp i sändning och fick lägga ut texten kring händelserna. Sedan valde kanalen att trotsa juristernas hot och spela låten.

Men Rix FM säger sig ha lagen på sin sida. Sebastian Voght, marketing manager, menar att låten faller under ett tidigare prejudikat. En dom i högsta domstolen stiftar ett undantag i upphovsrättslagen för just parodi och travesti, enligt Voght.

– Vi hävdar att vi har rätt att spela upp pariodilåten i etern, säger han och tillägger att det kan vara bra för Ledin att höras i kanalen:

– Vi spelar inte så mycket Ledin-låtar hos oss annars. Det är ju roligt för honom att höra i Rix FM också.

 

Väljer att lyda Ledins önskan

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men trots att Rix FM anser sig ha lagen på sin sida kommer inte låten att spelas mer. Kanalen väljer att lägga låten till arkivet för att göra Tomas Ledin nöjd.

– Vi vill inte bråka med Ledin. Vi gillar honom och känner inte för att fajtas. Vi kan spela låten, men kommer inte göra det om han blir sur. Vi vill inte bråka med någon av den anledningen. 

– Julen är till för att vara sams. Låten har fyllt sin funktion.

"Surgubbigt gjort"

Niclas Wahlgren står bakom parodiversionen av låten och har tidigare menat att Tomas Ledin borde ta det hela med en  klackspark.

– Det är tråkigt, vi vill bara sprida julstämning. Det är klart surgubbigt gjort. Tråkig ton, att skicka jurister, sa Niclas Wahlgren till Expressen i tisdags. Redan då lade han upp för att spela låten igen – trots juristernas förbud:

– Jag kommer nog fortsätta spela låten. Vi har fått direktiv att inte spela den, men jag känner mig lite full i fan. 

 

LÄS MER: Biancas vredesutbrott – efter Pernillas drag 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.