Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kritiken mot JK Rowling – inför kommande boken

Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Harry Potter-författaren JK Rowling är i blåsväder igen.

Efter att ha kritiserats för sina uttalanden om transkvinnor skriver nu miljardförfattaren en ny bok – där mördaren är en man i kvinnokläder.

”Man undrar hur de som kritiserat Rowlings syn på transfrågor kommer ta emot en bok vars sensmoral tycks vara: lita aldrig på en man i klänning”, skriver recensenten Jake Kerridge i The Telegraph.

Den tidigare älskade ””Harry Potter-författaren JK Rowling har kritiserats de senaste månaderna, det sedan hon i somras anklagades för att ha skrivit transfobiska inlägg på Twitter. Då skrev hon att det bara är kvinnor som menstruerar, vilket fick många att gå till motattack. 

Efter skandalen fick hon tidigare ”Harry Potter”-skådespelare emot sig, som Daniel Radcliffe och Emma Watson, som båda ställde sig på de kritiskas sida.

Nu släpper JK Rowling en ny bok, ”Troubled blood”, och får återigen folk att höja på ögonbrynen. Boken handlar nämligen om en seriemördande man, som klär sig som en kvinna.

”Man undrar hur de som kritiserat Rowlings syn på transfrågor kommer ta emot en bok vars sensmoral tycks vara: lita aldrig på en man i klänning”, skriver recensenten Jake Kerridge i The Telegraph.

På måndagen spreds hashtaggen ”Ripjkrowling”, där tidigare fans nu tar avstånd från henne och vad de upplever är en fortsatt demonisering av transpersoner i allmänhet och transkvinnor i synnerhet.

Har du någonsin märkt det dolda sexet i ”Harry Potter och fången från Azkaban”? I eftertexterna till filmen syns något annat – som helt klart hålls borta från de mer barnvänliga böckerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.