Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken, fusket och konflikterna – sanningen om Ernsts lyxbygge

Den populära programledaren har hamnat i blåsväder. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
 Ernst Kirchsteiger har programlett succéprogrammet "Sommar med Ernst" sedan 2008. Foto: RICHARD STRÖM /EXPRESSEN / RICHARD STRöM /EXPRESSEN

Ernst Kirchsteiger gör succé framför kameran i "Sommar med Ernst"- men bakom har programmet kantats av konflikter och avhopp. 

Under sommaren fick programmet hård kritik när den anrika Kånsta kvarn i Hallsberg renoverades.  

– De har hanterat detta under all kritik, säger Suzann Bernsgården, boende i kommunen. 

Den folkkära programledaren Ernst Kirchsteiger, 60, har under sommaren hamnat i blåsväder. 

I det populära TV4-programmet ”Sommar med Ernst” gav han nytt liv åt anrika Kånsta kvarn i Hallsberg, en kvarn som byggdes 1858.

Det blev ett omfattande renoveringsarbete som kom att få stor kritik av flera upprörda lokalbor. 

– Vi i byn har tidigare kämpat med att få kommunen att rusta upp den, men vi har inte fått någon respons på struntsummor som berört vattenläckor. När Ernst kommer sprätter de i väg 580 000 utan att blinka. De har hanterat detta under alla kritik, säger Suzann Bernsgården. 

Kunskapsenheten, för bland annat kulturvärden i Örebro, uppger att det är problematiskt att man renoverat en så pass kulturhistoriskt intressant byggnad.

– Kvarnen i sig är mer eller mindre av sitt eget slag i Sverige, den har drivits av både vatten och vind. Det har funnits väldigt få av dessa. Det är synd när man börjar ta upp nya dörröppningar och såga i ursprungsmaterialet, säger Elinor Magnerus, enhetschef för kunskapsenheten.

Ernst Kirchsteiger har svarat på den hårda kritiken:

– Hallsbergs kommun hörde av sig och ville ha hjälp med att rusta upp en kvarn. De ville att något skulle hända med den, den hade bara stått där under lång tid. Jag kan känna så här: Det är tråkigt eftersom jag gör mitt yttersta för att rädda den här byggnaden, att göra den så bra som möjligt för att den ska kunna finnas kvar hur länge som helst, sade han till Aftonbladet

 

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers beslut för miljonimperiet 

 

"När tv gör någonting är det bara en kuliss"

Tidigare har Expressen skrivit om en krögare som fick besök av "Sommar med Ernst" 2011. Han menade att det finns bakslag som inte visas i tv. 

– När tv gör någonting är det bara en kuliss. När man tar bort kranen i köket finns inga rör och inget vatten, det finns inget avlopp. Det blir svårt att använda då. Det fordrar en renovering. Men det är mycket välgjort. Golvet är jättefint, men måste tas bort om man vill ha dit ledningar, har krögaren Carl Jan Granqvist sagt tidigare.

Under sommarens säsong har det skymtats elektriker i bakgrunden. 

Snickaren Marcus Nylén svarar på om något inte har visats i tv-rutan under sommarens säsong:

– Nja, det skulle kunna vara typ eluttag. Sånt här som inte är så roligt men som tar tid. Att hålla på att dra skarvsladdar, sånt som man bara förväntar sig ska finnas. Det är inte alla byggmoment man ser, säger Marcus ”Mackan” Nylén.

 

LÄS MER: Sanningen om Ernsts grannbråk efter lyxbygget 

 

Flera snickare har hoppat av

Förra säsongens snickare medverkade inte i år och sedan programmets start har det kantats av flera avhopp. 

Robert Nilzon var den första snickaren i "Sommar med Ernst". Han var med i två år – innan han lämnade:

– Det är ett beslut jag själv har tagit, att hoppa av. Jag och Ernst har känt varandra i många år och jag känner att vi har gått åt olika håll, säger han. 

Per "Pirre" Starrin och Marcus "Mackan" Nylén var med under åren 2009-2014, innan de också hoppade av. 

– Jag har en härlig semester med min familj. Det var medvetet, det var bara mackan som var sugen. Jag ville spendera sommaren med familjen, och vi håller på med ett annat projekt som är kommande. Så jag fokuserar på det, säger Per "Pirre" Starin.

I år var Marcus "Mackan" Nylén tillbaka som snickare och han berättar att det tidigare avhoppet berodde på att han ville spendera sommaren med sin familj. 

Åsa Örtengren är pressansvarig för ”Sommar med Ernst”. Hon förklarar ruljansen av snickarna så här:

”Snickarna kan variera mellan säsongerna. Det är naturligt att välkomna nya samarbeten, och nygamla som med Mackan. Det är ett kärt återseende och vi är glada att han hade möjlighet att vara med i år”.

 

"Sommar med Ernst"

√ Avhoppen

Sedan början av programmet har det kantats av flera avhopp från snickare. 

 

√ Kritikstorm

I den senaste säsongen har det riktats hård kritik mot en ombyggnad av Kånsta kvarn.

 

√ Anklagelser om fusk

En krögare, bland annat, som fick besök av Ernst menade att resultatet såg bättre ut på tv. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!