Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimi Hendrix kaosdygn i Sverige – så var festerna

Sverige 4 januari 1967. Jimi Hendrix grips av polis efter stöket vid besöket i Göteborg.Foto: STELLA PICTURES/DDP/UNITED ARCHIVES DDP
Göteborg, 16 januari 1968. Jimi Hendrix ställs inför rätta efter att ha slagit sönder sitt rum på Hotel Opalen.Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Död i 50 år. Jimi Hendrix Memorial i Renton, Washington.Foto: STELLA PICTURES/ALAMY
Gert Lengstrand.Foto: ANDERS YLANDER
Cue Clubs ägare Styrbjörn Colliander.Foto: KAMERAREPORTAGE/TT / KAMERAREPORTAGE TT NYHETSBYRÅN
Jimi Hendrix 1970.Foto: STELLA PICTURES/DDP/INTERTOPICS

Ett halvt århundrade har gått sedan Jimi Hendrix dog. Han var 27 år och mitt uppe i karriären. Men på två sätt gick han inte ur tiden: Hans ­oefterhärmliga musik drar nya fans och legendskimret bleknar inte. 

Jimi besökte Sverige fem gånger, men det är ett besök 1968 som står ut. För att känna in tidsepoken börjar vi två år tidigare.

Hösten 1966 gjorde han succé i Paris och London med sitt banbrytande sätt att hantera sin högelektriska gitarr.

Jultiden blev god också, ”Hey Joe” sexa på Englandslistan. Ett gott nytt 1967 väntade dessutom, ”Purple Haze” ­Englandstrea i mars, ”The Wind Cries Mary” sexa i maj. Men i hemlandet USA skulle genombrottet dröja till sen­sommaren.

Johnny Allen ”Jimi” Hendrix från Seattle skulle fylla 25 i november men var redan en veteran. Hade ­kompat ­Wilson Pickett, Sam Cooke, Jackie ­Wilson och Little Richard. Nu var han stjärna själv. Åtminstone i Europa.

19 maj 1967 inledde han sin första Sverigeturné med bejublade spelningar i Göteborg, Karlstad, Malmö och Gröna Lund. 3 september var Jimi tillbaka i Sverige: Göteborg, Stockholm, Västerås, Högbo, Karlstad, Lund, Stockholm och Göteborg igen.

Fick 6000 kronor för att uppträda

Men fansen ville se och höra mer av Jimi Hendrix. Han var inte nödbedd. Den 3 januari 1968 landade Jimi och hans tremannaband på Torslanda. Kom från London, togs emot av Gert Lengstrand vars bolag GL Produktion höll i Göteborgsspelningarna. Gert är annars mest känd som sångare i Streaplers och för ett musikliv (rockabilly, rock ´n´ roll) som pågår än i dag. 

Jimis gage för Göteborg var 6 000 ­kronor – motsvarande cirka 60 000 ­kronor i dag. (Eddie Larssons Artisttjänst ­svarade för kommande uppträdanden i Sandviken och Stockholm).

– Jimi var ingen artist jag diggade ihjäl mig på, men han hade ett speciellt sound och var skicklig på gitarr, så jag förstod varför han var populär, berättar Gert.

– Vi började med lunch på flygrestaurangen, åt en köttbit och snackade om morgon­dagens två konserter som skulle hållas på Lorensbergs Cirkus. Jimi var vänlig och ödmjuk och stod med bägge fötterna på jorden, inte alls som en del stöddiga engelska artister.

– Han gillade Sverige, det var inget han bara sa av artighet. Vi kom väldigt bra överens. Ingen drack något starkare än Coca-Cola.

Bad Örjan Ramberg om droger

Gert körde i vanliga fall folkvagn, men nu hade han av lättbegripliga skäl hyrt en större bil. Ändå fick instrument och bagage inte plats. Han fick beställa fram en taxi också.

Med Jimi i framsätet bredvid chauffören Gert gick färden till relativt nya hotell Opalen mellan Ullevi och Scandinavium. Elva våningar högt. 

Jimi och bandmedlemmarna checkade in, huvudpersonen i rum 625 på sjätte våningen. Högst ordinärt. ”Vilka popklubbar finns det i stan?” frågade Jimi när han plockat upp sitt bagage. Gert föreslog Cue Club och 1789.

Båda låg i Nordstan, på den tiden en färgstark (förslummad) del av Göteborg med slitna, nergångna fastigheter. Cue Club, innestället nummer ett, hade ursprungligen legat i en gammal pianofabrik på Norra Larmgatan men tvingats flytta. 

Musiker älskade Cue Club. Där fanns ett viprum, kallat Rosteriet (ursprungligen kafferosteri). Kändisar och snygga tjejer var speciellt välkomna. Jimi Hendrix kände till stället. Han hade rökt på där året före. 

Ägaren Styrbjörn Colliander var emot droger, men den gången gjorde han ett undantag och bad blivande skåde­spelaren Örjan Ramberg, som gjort inhopp i popgruppen Tages och ofta syntes på Cue Club, att fixa lite ”österländskt gift” åt den celebre gästen. 

Kraschade hotellrum - Hendrix hittades blodig

Eric Clapton hade jammat i Rosteriet med Bosse Winberg i Spotnicks. Pete Townshend i Who hade också hängt där. Gert styrde upp kvällen för Jimi.

– Jag ringde min medarbetare Hasse Olofsson. Han varken rökte eller krökade och hade en passande bil, en vit Ford Mustang. ”Plocka upp Jimi klockan sju och ta med honom runt till klubbarna. När han är nöjd, släpp av honom vid hotellet.”

Allt verkade gå efter planen. Stjärnan klev ur bilen utanför Opalen strax före midnatt. Men Jimi och någon eller några av hans musiker drog ut på stan igen. Nu till Klubb Karl vid Stampen. Det uppgav Jimi själv senare i polisförhör.

Vid tvåtiden på natten återvände de till hotellet. Det blev högljutt på rummet. En gäst ringde till nattportier Per ­Magnusson vid fyratiden och klagade på att det var ett jäkla liv. Han kunde inte sova. Magnusson hittade en blödande Hendrix i sängen och ett delvis kraschat hotellrum. Bara att ringa polisen.

”Han var deppig och skämdes”

Jimi Hendrix verkade påtänd eller berusad eller bäggedera. Han togs med i polisbilen för att tillbringa resten av natten i fyllecell. Men först Sahlgrenska. Jimi hade skurit sig på ovansidan av högra handen. Det påstods att han slagit sönder ett fönster.

Gert Lengstrands telefon ringde tidigt på morgonen. En förbannad hotellchef i andra änden uppmanade Gert att ­snarast komma till Opalen. ”Jimi Hendrix har slagit sönder rummet. Vi värderar skadorna till cirka 5 000 ­kronor. Jag ämnar polisanmäla saken.”

Gert inspekterade rummet och tyckte att hotellchefen överdrev.

– Badrumsspegeln var sönderslagen. En bordslampa krossad. En gardin nedriven. Heltäckningsmattan hade en fläck. Något mer såg jag inte. Allt hade vi kunnat lösa utan polisanmälan. 

På eftermiddan träffade Gert en ångerköpt Jimi Hendrix som släppts ur fyllecellen.

– Han var deppig och skämdes. ­Berättade att han snedtänt när han inte kunnat få något att äta på hotellet. Ingen room service på natten. Inte ens en hot dog.

– Men bekymren rann av honom snabbt när det blev dags för konsert. Som vanligt hängde många tjejer kring honom. Han var laddad och gjorde två väldigt bra spelningar med stort synligt plåster på höger hand.

”Jimi var mycket vänlig”

Nästa uppträdande var inbokat dagen efter i Sandviken. Därpå Tivoli i Köpenhan och Konserthuset i Stockholm. Nu uppstod problem. Polisen var ovillig att släppa iväg Jimi. Han tvingades lämna ifrån sig pass och körkort och uppmanades att återvända till Göteborg och sedan anmäla sig hos polisen varje dag fram till rättegången den 16 januari.

Kvällen före tillbringade Jimi i restaurangen på Esso Motorhotell i Mölndal i sällskap med en kvinna, enligt ögon­vittnet Sören Gunnarsson. Sören och hans jazzkompis Bill gick fram och ­hälsade. 

– Jimi var mycket vänlig. Bill frågade honom varför han spelade gitarr, berättade Sören många år senare i DN.

Jimi svarade:

– Det är vår generations instrument.

Snart ursäktade sig Jimi med att han hade en jobbig nästa dag och behövde vila.

Jimi Hendrix erkände

En avspänd, leende Jimi Hendrix anlände i taxi till Göteborgs rådhusrätt. Klädd i vit pälsjacka, hög hatt, rutiga byxor och halvhöga boots. Fortfarande med ett stort plåster på handen. Många fotografer, många tjejer. En försigkommen ung kvinna lutade sig in genom bilfönstret och fick en liten kyss.

Kammaråklagare Bengt Kviele beskrev sin syn på saken. Advokat Olle Sundqvist försvarade den åtalade stjärnan. Brottsrubriceringen var skadegörelse. Jimi erkände allt och förklarade gärningen med ett ”pressat turnéschema”. Hotellet krävde 5 718 kronor vilket beviljades. Jimi dömdes till 80 dagsböter à 40 kronor.

Nästa dag körde Gert gitarrhjälten till Torslanda. ”Next time, the lunch is on me”, sa Jimi Hendrix. Det blev aldrig nån nästa gång. 

Hotellet vände skadegörelsen till värdefull PR. På dörren till 625 på Opalen sitter en plakett i form av en gitarr.

Den 8 januari 1969 var Jimi tillbaka i Göteborg. Dagen därpå uppträdde han i Stockholm och ­tillbringade två kärleksnätter på hotell Carlton ­tillsammans med svenska Eva. Nio månader senare födde hon sonen James, slående lik pappan.

1 september 1970 gjorde Jimi Hendrix sin sista spelning i Sverige. Lisebergs stora scen. 18 dagar senare var han död.

Expressen har sökt Eva, James och Örjan Ramberg.

FOTNOT.

När pandemin inte längre är ett hot, passa gärna på att besöka Handel House, 25 Brook Street, i London, där Jimi bodde 1968-69 (han dog på hotell Samarkand i samma stad).

 

Dubbelmuseet heter Handel & Hendrix. Handel syftar på kompositören Georg Friedrich Händel som bodde där från 1723-1759. 

 

En del föremål i Jimis del är äkta, andra välgjorda kopior. Vi informeras om att Jimi gillade engelskt frukost-te, Mateus rosévin och Dimple whisky. På TV var mångåriga såpan Coronation Street en favorit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.