Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dr Phils miljardimperium skakat av skandalanklagelser

I fjol gick programledaren till motattack och stämde skandaltidningen National Enquirer på 250 miljoner dollar.Foto: FOTO: CBS/TV4 / TV4
Phil McGraw tillsammans med hustrun Robin.Foto: ROGER WILLIAMS / STELLA PICTURES UPI
Oprah Winfrey och Dr Phil.Foto: ALEX J. BERLINER/BEI/REX / ALEX J. BERLINER/BEI/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOA
Dr Phil har fått många uppmärksammade personer att komma till honom för stora intervjuer. Foto: DR. PHIL/CBS / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Dr Phil.Foto: DAN STEINBERG / AP R-STEINBERG
Tidningen National Enquirer har skrivit en lång rad artiklar om Dr Phil och hans fru. Foto: © ENQUIRER / © ENQUIRER
1 / 7

Tv-megastjärnan Dr Phil är god för 3,5 miljarder kronor, har en trogen miljonpublik och sålt flera bästsäljande böcker. 

Samtidigt har han varit föremål för mängder av anklagelser om beteenden som går tvärs emot den mysfarbroraktiga image han visar i rutan – allt från ha betett sig illa mot sin fru, ända till sexuella övergrepp. 

I fjol gick programledaren till motattack och stämde skandaltidningen National Enquirer på 250 miljoner dollar.

Dr Phil är sedan länge en av USA:s största tv-personligheter. Och själv har han inte varit sen att utnyttja detta faktum.

Den nu 67-årige idolen fick sin skolning av Oprah Winfrey som är det närmaste man kan komma en kunglighet i mediernas värld. Han började sin tv-vana i hennes program innan han fick sin egen scen.

Miljontals tv-tittare har följt hans program där han ger psykologiska råd till förtvivlade deltagare.

Det slutar inte sällan i gråt och något slags insikt. 

 

Dr Phil tjänade 700 miljoner om året

Dr Phils popularitet har gjort honom till en branschens bäst betalda programledare. Förutom tv-showen tjänar han pengar på bland annat sina böcker. Affärsmagasinet Forbes uppskattade i år hans inkomster till 79 miljoner dollar, nästan 700 miljoner kronor. 

Det renderade honom en 15:e plats på kändisarnas 100-bästalista.

Han lär vara god för nästan 3,5 miljarder kronor. 

Men framgången har kommit med en baksida för McGraw:

I den amerikanska veckopressen blandas nyheter med kändisskvaller och än mer löst underbyggda artiklar. I främst National Enquirer har McGraw varit hett villebråd. Där har man publicerat en lång rad artiklar om McGraw och hans familj. Men enligt Phil McGraw har det varit lögner. 

”Det får vara nog”

Foto: DAN STEINBERG / AP R-STEINBERG

I juli fjol stämde han och hustrun Robin ägarbolaget till skandaltidningen National Enquirer, sajten Radar Online och Star Magazine för förtal på lite drygt två miljarder kronor. 

– Nu får det vara nog. Det är dags för dem att stå till svars, sa Phil McGraw till Daily Mail då. 

– Eftersom jag själv är en del av medierna så har jag den djupaste respekten för yttrandefrihet. Men den ska inte skydda de personer som medvetet trycker lögner för att tjäna pengar. Speciellt när det är lögner om min fru, sa Phil. 

Anklagad av före detta patient 

Stämningen som lämnades in till domstolen var vag när det gäller bevisuppgifterna. Paret McGraw tycks ha oroat sig för att andra medier skulle fortsätta sprida uppgifter ur stämningsansökan och på så sätt hävda att de bara citerat stämningen som blivit offentlig i samband med att den lämnats in till domstolen. 

Det har pratats om otrohetsaffärer som visserligen i många fall är över 40 år gamla. 

En kvinna anklagade honom för att ha lagt sin hand över hennes bröst. 

En annan kvinna, som enligt National Enquirer först ska ha varit en patient hos McGraw och sedan fått en roll som praktikant hos honom, uppger att Dr Phil ska ha tagit på henne, på väldigt olämpliga sätt. 

– Den första dagen jag kom till jobbet var hans händer överallt på mig, säger hon i veckotidningen. 

Artikeln publicerades 2009 och händelsen som återges ska ha inträffat i början på 1980-talet. 

National Enquirer hävdade också att Dr Phil 1970 misshandlat en man med en ölsejdel på en namngiven pub i Lubbock, Texas.

Paret McGraw kunde bevisa att krogen öppnade först 1977. 

Phil McGraw tillsammans med frun Robin.Foto: MEDIAPUNCH/REX / MEDIAPUNCH/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOADED]

Påstådd äktenskapskris

Man har även hävdat att han begått fysiska och verbala övergrepp mot sin hustru och att han är en ”bedragare och oprofessionell hycklare”. 

Parets äktenskap ska till följd av alla övergreppen ”stå inför en nära förestående skilsmässa”, enligt veckotidningen.

I stämningen vänder sig paret McGraw även mot att National Enquirer ”förtalat doktor McGraw genom att förmedla bilden av att han är skyldig till otrohet, sexuella övergrepp, sexuell misshandel och att han är en pervers flörtare”.

– De flesta personer skulle inte stämma en tidning utan se åt andra hållet, och ta en ihopljugen historia som ett pris man måste betala för att vara en kändis, sa Dr Phils advokat L Lin Wood till Daily Mail. 

– Men till slut måste någon säga ifrån. Dr McGraw och hans fru känner att det är en gräns som har passerats. 

Dr Phil nekar till anklagelserna

Man behöver kanske inte påpeka att Phil McGraw nekar till alla anklagelser. Han är heller inte dömd för något av brotten.

National Enquirer har ett tvivelaktigt rykte i USA och har genom åren fått göra upp med en rad kända personer efter att publicerat artiklar som visat sig vara osanna.

Till dess försvar får man också nämna att tidningen faktiskt haft rätt vid flera tillfällen där artiklarna först avfärdats som skvaller. Ett av de största fallen var när man avslöjade att John Edwards, som försökte bli demokraternas presidentkandidat 2008 hade haft en utomäktenskaplig affär och gjort kvinnan med barn. 

Edwards nekade först, men erkände senare. 

I september förra året – alltså två månader efter att stämningen lämnats in – uppgav Buzzfeed att McGraw dragit tillbaka den. 

– Stämningen har lösts på ett för ömsesidigt tillfredsställande sätt för alla parter, sa en talesperson för National Enquirers ägarbolag AMI. 

Oprah och Dr Phil.Foto: ALEX J. BERLINER/BEI/REX / ALEX J. BERLINER/BEI/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOA

Lovat hålla tyst

Att Dr Phil inte har sagt något mer om fallet? Det ska bero på att det var en del i uppgörelsen. 

– Båda parter har kommit överens om att inte kommentera stämningen eller dess lösning vidare, sa samma talesperson till Buzzfeed. 

Även om det är oklart hur det slutade i Dr Phils fall är stämningar av det här slaget något som kan stå medier dyrt i USA. 

Hulk Hogan sänkte sajt

För några år sedan dömde en jury skandalsajten Gawker att betala drygt en miljard kronor till fribrottaren Hulk Hogan sedan man lagt ut sexfilmer med honom på sin sajt.

Det slutade med att man betalade ungefär 250 miljoner och att man plockade bort det anstötliga materialet. Gawker hade sedan inga pengar kvar och fick sedan läggas ner.

För Dr Phils del rullar det på helt okej. 

Han och Robin är fortsatt gifta, och firade tidigare i år 41-årig bröllopsdag. 

Desstom: I höst kom det siffror i USA att Dr Phils pratshow är den största på dagstids-tv igen. Varje vecka, ett helt år i sträck.