Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bengtzings tuffa bakslag – lever på bröllopspengarna

Linda Bengtzing.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Linda Bengtzing.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Linda Bengtzing.
Foto: Stella Pictures
Linda Bengtzing tävlade i årets Melodifestival med bidraget ”Alla mina sorger”.
Foto: OLLE SPORRONG

Linda Bengtzings och Peter Ståhlgrens bröllop är skjutet på framtiden – men under det senaste året har paret bevisat att de står vid varandras sida ”i nöd och lust”.

Paret har tvingats hantera tuffa kriser som sjukdomar och ekonomiska bakslag.

– Bröllopskontot som vi hade sparat ihop hade hunnit bli ganska fett, men hur skulle jag ha klarat mig utan det nu? säger Linda Bengtzing, aktuell med nya singeln ”Äntligen”.

Linda Bengtzing förlorade alla sina bokade jobb i ett enda svep när coronapandemin kom, och hon föll ner i en svacka. Men krisen har också fört något gott med sig för schlagerstjärnan. Artisten har hittat kreativa sidor hon inte ens visste att hon hade. 

När Expressen får tag i Linda Bengtzing står hon mitt i ett brödbak, och den energiska sångerskan berättar att vändningen kom när ett fan skickade 500 kronor. Linda Bengtzing gick till Lidl och köpte färg och målardukar för pengarna, och sedan dess har hon målat tavlor i en rasande takt. 

– Jag fattar det faktiskt inte själv. I mitt 46-åriga liv har jag ständigt haft järn i elden, jag vet inte om det är en bokstavskombination eller ett personlighetsdrag. Plötsligt hade jag ingen stimulans och började må jävligt dåligt.

– Jag är utbildad ekonom, så jag förstod vad de inställda jobben skulle leda till. Jag hade så mycket oro inom mig och kände att det här kommer ta död på mig. Jag måste göra något. När jag målar går jag in i mig själv, jag har hittat något jag mår bra av.

https://www.instagram.com/p/B_3CugNgMyQ/

Tolkar Marie Fredriksson

En av tavlorna som skapats är omslag till Linda Bengtzings nya singel. Nu släpper hon låten ”Äntligen”, en modern popversion av Marie Fredrikssons låt med samma titel. 

Marie Fredriksson har varit Linda Bengtzings stora idol sedan hon var liten flicka, och arbetet med att tolka Roxette-stjärnans låtar har pågått länge. 

I december förra året gick Marie Fredriksson bort efter en längre tids sjukdom, och Linda Bengtzings projekt sattes på paus.

– Det blev platt fall. Jag kände bara att nu kommer folk tro att jag profiterar på det här, vad jag än säger.

Men nu har en tid gått och Linda Bengtzing är mer säker i beslutet att släppa låten, som hon menar är en hyllning till Marie Fredriksson – och en chans för en ny generation att upptäcka musiken.

Men något skivbolag har schlagerstjärnan inte bakom sig. Samtidigt som det är skakigt att stå på egna ben ger det frihet.

– Jag brinner för det här och gör allting själv. Nu kan ingen säga nej när jag föreslår att vi ska göra en musikvideo. Det har alltid varit nej, nej, nej. Men nu är det jag som bestämmer.

”Äntligen” är Linda Bengtzings hyllning och tolkning av Marie Fredrikssons låt med samma titel.
Foto: Karin Tornblom / Egen pressbild

Framskjutet bröllop

Linda Bengtzing och fästmannen Peter Ståhlgren har varit ett par sedan 2008, och har barnen Vera och Nils tillsammans. 2016 friade han – men något giftermål har det ännu inte blivit, och vårens ekonomiska bakslag har inte fört dem närmare altaret.

– Livet har kommit i vägen. Jag kan simpelt säga att bröllopskontot som vi hade sparat ihop hade hunnit bli ganska fett, men hur skulle jag ha klarat mig utan det nu? Det handlar om mer än att bara stå i kyrkan, ”i nöd och lust” är exakt vad vi utövar just nu.  

Om inte coronakrisen hade kommit hade ni kunnat vara gifta nu, tror du?

– Ja, vi hade planerat det i alla fall. Men det där bröllopskontot ska växa på sig igen, det ska jag se till. 

Peter Ståhlgren och Linda Bengtzing uppträdde under schlagerkvällen på Pridefestivalen – som i år genomförs digitalt.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Sedan coronavirusets utbrott har Linda Bengtzing och Peter Ståhlgren tillbringat mer tid än vanligt i hemmet, men det har inte nött på relationen – och hon förklarar varför.

– Vi har haft problem omkring oss innan coronapandemin med sjukdomar, som jag inte kan gå in på eftersom det inte handlar om mig själv. Därför har vi en annan utgångspunkt, vi ser det mer som att vi är lyckliga att vi lever. 

Det har handlat om allvarlig sjukdom i sångerskans närhet – något som i sin tur gjorde att hennes eget immunförsvar försvagades och hon själv förra året drabbades av en segdragen infektion. 

Sedan dess har Linda Bengtzing tampats med hälsoproblem, något som hon nu har tagit tag i och håller på att utreda. 

– Det är något med mina njurar som gör att de inte kan rensa mitt blod. Det är inget som kommer döda mig, men ger mig ganska mycket besvär. Man får ont i leder och mår illa. Egentligen corona-symptom, jag blev tvungen att testa mig för att utesluta det.

”Jag kan inte rita en streckgubbe, men har hittat ett färgspråk. Jag älskar färger”, säger Linda Bengtzing om sitt målande.
Foto: Instagram

Börjat gå i terapi

De tuffa prövningarna ledde till att Linda Bengtzing bestämde sig för att gå i samtalsterapi. Förutom att lätta på hjärtat så har hon gått till botten med sina prestationskrav, något hon brottats med under alla år i rampljuset. I dag tvivlar hon inte lika mycket på sig själv. 

– Terapi är en lyx som kostar mycket pengar. Men jag gör hellre det än att sprutar in något. Med vilja kan man ändra hela sitt mående och se att inget är någon annans fel, det är rätt skönt att inte skylla på andra. Bitterheten håller på att flytta ut ur mitt liv för gott. 

Linda Bengtzings låt ”Äntligen” släpps fredag den 7/8.

https://www.youtube.com/watch?v=panFCv1r2eU&feature=youtu.be

Linda Bengtzing

Ålder: 46.

Yrke: Artist, konstnär.

Bor: Hus i Tyresö utanför Stockholm.

Familj: Fästmannen Peter Ståhlgren, 45, och barnen Vera, 11, och Nils, 6.

Aktuell: Med nya singeln ”Äntligen”, en tolkning av Marie Fredrikssons låt med samma titel. Producerad av Mattias Andréasson. Wojtek Goral spelar saxofon på låten, och i musikvideon har Linda Bengtzing bjudit in sina fans att medverka.

https://www.instagram.com/p/CB1LCo3gYc_/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.