Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anni-Frids gömställe – bland miljardärerna

Anni-Frid Lyngstad har sitt sommarparadis på västra Mallorca
Foto: TOMAS KVARNKULLEN
Anni-Frid Lyngstad, 71
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Joanna Dedeya har en keramikbutik i kändistäta Deia på Mallorca. Om Anni-Frid Lyngstad säger hon: "Hon är som vem som helst"
Foto: TOMAS KVARNKULLEN
västra Mallorca.
Foto: TOMAS KVARNKULLEN
Här är Abba-Fridas paradis i solen – omgiven av världskändisar och miljardärer.
Foto: TOMAS KVARNKULLEN
I bergsbyn på Mallorca njuter Anni-Frid av ett liv i skymundan.
Foto: TOMAS KVARNKULLEN
1 / 7

MALLORCA.

Här är Abba-Fridas paradis i solen – omgiven av världskändisar och miljardärer. 

I bergsbyn på Mallorca njuter hon av ett liv i skymundan.

– Hon är som vem som helst och gör sin grej, säger Joanna Dedeya i en av grannbyarna. 

En av Sveriges mest kända artister genom tiderna, Anni-Frid Lyngstad, 71, har sedan flera år lämnat karriären bakom sig och syns sällan i offentliga sammanhang. Abba-stjärnan – som enligt brittiska The Sun har en förmögenhet på 800 miljoner kronor – bor under delar av året i Schweiz. Men hon har sedan länge även en bostad på den spanska semesterön Mallorca.

Små smala bergsvägar leder upp till de pittoreska bergsbyarna Deia och Valdemoussa på nordvästra Mallorca, som länge förknippats med flera av världens mest kända artister och Hollywood-profiler. Skådespelaren Michael Douglas och musikallegenden Andrew Lloyd Webber har länge tillhört villaägarna i området och i somras samlades kändiseliten för Bob Geldofs dotter Pixies bröllop i Deia.

"Hon har varit inne och handlat hos mig"

I en av grannorterna ligger Abba-stjärnans stenhus. Det är vackert och avskilt mitt i naturen, med utsikt över grönskande bergssluttningar och havet. 

Priserna på villor i området kan gå upp till så mycket som motsvarande 60 miljoner kronor. 

Joanna Dedeya driver en keramikbutik i Deia och berättar att hon själv har träffat den svenska Abba-stjärnan. 

– Absolut, hon har varit inne och handlat hos mig, säger hon och fortsätter:

– Hon är en jättetrevlig kvinna. Hon är som vem som helst, gör sin grej och är sig själv. De kan nog bara njuta av solen, det vackra havet och utsikten, säger Joanna Dedeya. 

Flera av de som bor på orten är försiktiga med att uttala sig om de kända grannarna och menar att byn är en skyddad värld för rika och berömda som vill fly undan uppmärksamheten.

Kändisarna som rör sig i Abba-Fridas solparadis

Andy Bell, sångare Erasure

James Corden, talkshow-värd

Andrew Lloyd Webber, musikalkung

Harry Styles, sångare

Bob Geldof, musiker

Bono, sångare

Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones, skådespelare

Annie Lennox, sångerska

Jamie Redknapp, fd fotbollsspelare

Claudia Schiffer, supermodell

Matthew Vaughn, filmregissör

Gwyneth Paltrow, skådespelerska

Jamie Oliver, kändiskock

Harrison Ford, skådespelare

Goldie Hawn, skådespelerska

En av företagarna på orten berättar att det är välkänt att “Abba-Frida” har hus i området men få lägger märke till henne eller andra kändisar.

– Det är inte så att man ser henne gå längs med gatan med matkassar. Men jag vet att hon deltar i olika sociala sammanhang. Hon har flera vänner här omkring, det är sådana som hon har känt i säkert tjugo år.

Anni-Frid Lyngstad har bara släppt in media vid ett tillfälle i villan på Mallorca. I SVT:s “Vänligen Lars Lerin” berättade hon att hon är otroligt restriktiv med att tacka ja till förfrågningar. Om livet på Mallorca sa hon bland annat att hon inte lever lika hälsosamt som i Zermatt i Schweiz, där hon tränar pilates med en personlig tränare.

"Henry är nu mitt stöd och min vän"

– Här nere blir jag väldigt lat, jag vet inte varför. Jag tog med mig sådana här straps som jag skulle träna med, men jag har inte använt dem en enda gång, sa hon i programmet.

Sedan maken Ruzzo Reuss von Plauen dog 1999 har Anni-Frid Lyngstad hittat kärleken igen i den brittiske miljardären och adelsmannen Henry Smith, 61. Han är arvtagare till den stora butikskedjan WH Smith. Paret, som möttes 2008, gjorde sin relation offentlig i samband med premiären av “Mamma Mia” i London samma år. 

– Henry är nu mitt stöd och min vän och min kärlek på ålderns höst så att säga. Jag hoppas att det så får vara, man vet ju aldrig, berättade hon i intervjun i SVT-programmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.